• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik.rs

17.09.2018

11:58

(VIDEO) RUSIJA IZNOSI DOKAZE: Ukrajinska vojska oborila avion na letu MH-17!

Vesti

(VIDEO) RUSIJA IZNOSI DOKAZE: Ukrajinska vojska oborila avion na letu MH-17!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane predstavlja podatke o raketi kojom je oboren avion na letu MH-17 iznad Donjecka. Raketa koja je oborila avion proizvedena je 1986. godine i poslata u ukrajinski deo SSSR-a. Nakon slanja u Ukrajinu, raketa više nije vraćana u Rusiju

 

 

- Biće vam predstavljeni podaci koji dokazuju neosnovanost optužbi da je u tu tragediju bio umešan samohodni protivvazdušni raketni kompleks ’Buk‘ koji je navodno pripadao ruskoj 53. protivvazdušnoj raketnoj brigadi - saopštio je načelnik glavne raketno-artiljerijske uprave Oružanih snaga Rusije Nikolaj Paršin.

Raketa koja je oborila avion proizvedena je 1986. godine i poslata u ukrajinski deo SSSR-a.

Jedinica ukrajinske vojske koja je čuvala raketu učestvovala je u operaciji u Donbasu, objasnio je general.

- Ukazom predsednika Ukrajine, ova jedinica je preimenovana u 223. protivvazdušni raketni puk. U ovom trenutku se ova jedinica nalazi u Lavovskoj oblasti i kao i pre koristi komplekse ’Buk‘. Interesantno je da su jedinice 223. puka, počevši od 2014. godine, više puta korišćene u takozvanoj antiterorističkoj operaciji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti - dodao je Paršin.

Prema pronađenim ostacima rakete na mestu pada aviona na letu MH-17, ustanovljen je njen serijski broj. Raketa je proizvedena u preduzeću u Podmoskovlju.

Ministarstvo odbrane je pokazalo formular za motor rakete 9D131 sa fabričkim brojem 8869032.

Zvanični predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov je saopštio da su snimci premeštanja „Buka“ iz Rusije u Ukrajinu, koje je predstavila zajednička istražna grupa — falsifikovani. Prema njegovim rečima, ruski eksperti su izvršili detaljnu istragu ovih dokaza i došli do takvih zaključaka.

Ruska vojska je predstavila i audio-snimak ukrajinskih vojnika koji dokazuje umešanost Ukrajine u pad MH-17.

Načelnik glavne raketno-artiljerijske uprave Oružanih snaga Rusije Nikolaj Paršin izjavio je da međunarodna istražna grupa, ako želi, može da se upozna sa dokumentima koje je predstavila ruska vojska. On je dodao da se plaši da će ukrajinska strana uništiti dokumentaciju o gorenavedenoj raketi.    

Malezijski avion „boing 777“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu je bilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike, a ovi su izjavili da ne raspolažu sredstvima koja bi omogućila da se obori avion na toj visini.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i smatra takve optužbe neprihvatljivim. Ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da ne snabdeva ustanike vojnom tehnikom, municijom i drugom pomoći. Ministarstvo odbrane je izjave Kijeva o ovom pitanju nazvalo „apsolutnom besmislicom“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su izjave o ruskom vojnom prisustvu u Donbasu neosnovane — niko dosad nije izneo konkretne dokaze, uprkos višestrukim optužbama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bubasvaba

pre 5 godina

Zapad i SAD LAZU KAO I OBICNO JER JE NJIHOVO ORUZJE LAZ I NAPAD MALIH I NEJAKIH DRZAVA. Sad kad su navodno utvdili krivicu RUSIJE sto je ne kazne i bonbarduju ???????? ali samo pri pomisli da to urade gace im se napune neznam STO SE TO DESAVA.

Poserem se na ruse

pre 5 godina

Kakve bre veze mi imamo sa Rusijom? Putin cuva Ruse a ne Srbe i Ruska vojska cuva rusiju ne Srbiju. Kome cete da prodajete te price

vassya

pre 5 godina

@poserem se na Ruse - a dje si glibu glibavi oca ti jebem usranog??? da bi se prvo posra' na Ruse prvo da se poseres u usta onoj krmaci koja te je tako vasljivog izbacila kroz prkno na ovaj Svijet..aj' zdravo bio smradu smrdljivi

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17