• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Sputnjik

24.09.2018

11:47

(VIDEO) ŽESTOK ODGOVOR RUSA ZBOG RUŠENJA ILJUŠINA: Putin šalje S-300 u Siriju

Vesti

(VIDEO) ŽESTOK ODGOVOR RUSA ZBOG RUŠENJA ILJUŠINA: Putin šalje S-300 u Siriju

Podeli vest

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

- Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne površine S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta - rekao je on.

- Naglašavam da smo 2013. godine, na zahtev izraelske strane, obustavili isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a pripadnici sirijske vojske obučeni. Danas se situacija promenila. I ne našom krivicom - naglasio je ruski ministar odbrane.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, dodao je on.

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji. „Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika“.

- Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji - dodao je ministar.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

- To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenost ciljnih oznaka. Najvažnije će da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane - naglasio je Šojgu.

Foto: airliners.net

Šojgu je uveren da će preduzete mere ohladiti "usijane glave" koje nose u sebi pretnju za ruske trupe u Siriji. U protivnom će Rusija biti primorana da reaguje u skladu sa trenutnom situacijom.

Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji.

LAZANSKI: Čiji su ceh platili posada i operateri oborenog ruskog "Iljušina" u Siriji?

Pri tome je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavestio rusku stranu o ovom vazdušnom napadu samo minut pre nego što je on počeo. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

Izraelski osporavaju izjave Moskve prema kojima su izraelski bombarderi F-16 iskoristili Il-20 kao štit za još jedan napad na Siriju i faktički ga izložili paljbi sirijske protivvazdušne odbrane. Tel Aviv tvrdi da su sredstva PVO pucala "nasumično i neadekvatno", ne vodeći računa da u zoni poraza nema ruskih aviona. Prema izraelskim podacima, u vreme obaranja Il-20, četiri F-16 već su bila u vazdušnom prostoru svoje zemlje.

TURSKA U SIRIJI UVODI SIGURNE ZONE: Erdogan doneo odluku posle sastanka sa Putinom i dogovora o zajedničkoj demilitarizaciji

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 5 godina

1. srbija u sastav ruske federacuije.2. revolucionarn pravda za sve političare na vlasti od 5.oktobra 2000.godine do nivoa lokalne samouprave,3. poništavanje svih privatizacija od 5.oktobra 2000 godine i imovina da privremen o pređe u ruke države.4. podići caerine , i to 500 % na uvoznu robun izb evropske unijer a ujedbno isterati sve strane investitore u ropku od 24 časa iz srbije. javiti MMF-u i svetskopj banci da više ne razmišljaju o srbiji i da ne dolaze, 5. nevladine organizacije koje se bave srbima io srbijom krivično goniti po hitnom postupku i najstrožije kazniti uz zabranu javnog delovanja. 6. krivični zakon dopuniti a prekršajni zakon svesti na minimum.6. sve organizacije kopje se bave decom podvesti pod najstrožiji nadzor uz drastične kazne u slučaju kršenja pravila i ponašanja,7. zabraniti uvoz vakcina i svih lekova koji se mogu i moraju proizvoditi kod nas, kao i preispitati odluke o obaveznoj vakcinaciji i uvođenuju gmo proizvoda. Poslušati gklas javnosti, ne stručne već građana.

Papundek

pre 5 godina

Trebalo je 15 ljudi izgine da bi se setili da ih je trebalo zastit???i

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija