• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.09.2018

23:04

TEŽAK SKANDAL U NEMAČKOJI:  Angela Merkel odbila večeru s Erdoganom, BOJKOTUJE PREDSEDNIKA TURSKE!

Vesti

TEŽAK SKANDAL U NEMAČKOJI: Angela Merkel odbila večeru s Erdoganom, BOJKOTUJE PREDSEDNIKA TURSKE!

Podeli vest

Nemačka kancelarka bojkotovaće banket koji predsednik Frank-Valter Štajnmajer pravi u čast posete turskog kolege. Pozivu se neće odazvati ni šef nemačke diplomatije, što se smatra političkom porukom Ankari

Politički vrh Nemačke, uključujući kancelarku Angelu Merkel i šefa diplomatije Hajka Masa, odbio je poziv na svečanu večeru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi trebalo da boravi u Berlinu od četvrtka do subote. Vodeći političari tako će bojkotovati banket koji u petak organizuje predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, što analitičari smatraju svojevrsnom političkom porukom Ankari.

Nije obavezna

Svečanoj večeri u zamku Belvi, osim Merkelove i Masa, trebalo je da prisustvuju i predstavnici vladajućih i opozicionih partija, biznismeni, radnici u kulturi i predstavnici medija. Međutim, Merkelova, Mas i većina predstavnika političkih partija rešili su da bojkotuju banket.

Ne ukazuje poštovanje diktatoru

Merkelova i Mas neće prisustvovati banketu zato što ne žele da ukažu poštovanje diktatoru
Nemačka štampa

Iz kancelarkinog kabineta saopšteno je da njeno prisustvo nije obavezno, budući da će imati dva zvanična razgovora sa Erdoganom tokom njegove posete.

- Merkelova ne prisustvuje svim banketima koje organizuje predsednik Nemačke. Na primer, propustila je večeru u čast kineskog predsednika Si Đinpinga - naveli su iz kabineta Merkelove.
Kako je dodato, banketu će prisustvovati predstavnik nemačke vlade, ali još nije odlučeno ko će to biti.

S druge strane, nemačko ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je Masa time što se on nalazi na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, te neće biti u zemlji.

Međutim, analitičari misle da i Merkelova i Mas zapravo bojkotuju Erdogana, budući da su odnosi Nemačke i Turske narušeni više od dve godine. Njihova odluka je, kako se smatra, zapravo politička.

Turski političar ide da se svađa

Bivši predsednik Zelenih Džem Ezdemir, koji ima tursko poreklo i važi za jednog od najžešćih Erdoganovih kritičara, odlučio je da prihvati poziv i ode na banket.
- Nema rasprave o tome da Erdogan nije normalan predsednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali želim da turski predsednik istrpi mene i moju kritiku na račun njegove autoritarne politike - rekao je Ezdemir.

- Kancelarka Merkel bila je jedan od najvećih Erdoganovih kritičara nakon neuspelog puča 2016. Ona je kritikovala hapšenje hiljada ljudi i najavu za ponovno uvođenje smrtne kazne. Od tada su odnosi dve zemlje počeli da idu nizbrdo. Zvanični Berlin je kasnije zabranio Erdoganu da u Nemačkoj vodi kampanju o promeni ustava, koji mu daje neograničenu vlast. Odnosi su se dodatno pogoršali ove godine, kad je turski predsednik optužio Nemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspelog puča - navodi nemačka štampa.

Stoga se smatra da Merkelova, kao i Mas, ne žele da ukažu čast Erdoganu i večeraju s njim. Njih dvoje, kako ocenjuju nemački listovi, odbili su poziv na banket iz istog razloga, kao i ostali lideri političkih partija - "zato što ne žele da ukažu poštovanje diktatoru".

Uništava demokratiju

3

DANA REDŽEP TAJIP ERDOGAN BORAVIĆE U NEMAČKOJ

- Predsednik Partije liberalnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner odbio je poziv i javno saopštio da ne želi da bude deo Erdoganove propagande. Predsedništvo Zelenih takođe je odbacilo poziv i u zajedničkom saopštenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čoveku koji u svojoj zemlji uništava temelje demokratije. Iz istog tog razloga ni kancelarka neće prisustvovati večeri - konstatuju nemački listovi.

 

EVROPSKA UNIJA OTPISALA TURSKU: Ministri 28 država EU zaustavili pregovore sa Ankarom!

 

ERDOGAN ĆE VLADATI DO 2033: šef Turske bi mogao da da bude na vlasti ukupno 30 godina!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laki

pre 5 godina

zato ukazuje cast ratnim zločincima, tačiju, harafiniju ,pacoliju fašistima kolindi i plenkovic.

Username

pre 5 godina

Trebali ste zbog korektnosti napomenuti da Merkel od 2015 godine nije prisustvovala ni jednoj takvoj večeri ,to su objavili sve novine van Srbije normalno , ali ste po običaju plasirali vaše spinove.Niste vi ni "n" od novina , vi ste jedno veliko ništa.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija