• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.09.2018

09:01

(FOTO) AMERI SE OPET BLAMIRAJU! Njihov najskuplji avion F-35 juče prvi put u borbi, DANAS SE VEĆ SRUŠIO!

Vesti

(FOTO) AMERI SE OPET BLAMIRAJU! Njihov najskuplji avion F-35 juče prvi put u borbi, DANAS SE VEĆ SRUŠIO!

Podeli vest

Američka vojska pretrpela je prvo rušenje izuzetno skupog borbenog aviona iz programa F-35, vrednog oko 100 miliona dolara, samo dan nakon što je objavljena vest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu

BBC prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina, da je pilot uspeo da se katapultira i prođe bez povreda. U saopštenju je navedeno da je istraga o uzroku pada u toku.

Navodi se da je program aviona F-35 najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svetu i da je projektovano da bi američka kompanija "Lokid Martin" mogla da proda više od 3.000 ovih letelica, a program bi trebalo da 30 do 40 godina.

BBC podseća da je program kritikovan kako zbog cene i kašnjenja u isporuci, tako zbog i efikasnosti u borbi.

Rojters je objavio da je novi ugovor koji je Pentagon juče potpisao za nabavku rekordnog broja od 141 borbenog aviona F-35, pri čemu je pređašnja cena od oko 100 miliona smanjena na 89,2 miliona dolara po letelici.

Foto: printscreen

"Lokid Martin" pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno poletanje, oznaka je za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

CNN je juče preneo navode američkih vojnih zvaničnika da je borbeni avion F-35B u četvrtak prvi put upotrebljen u Avganistanu protiv fiksne talibanske mete.

- Tokom misije, F-35B izveo je napad kao vid podrške operacijama američkih trupa na kopnu i bio je uspešan - potvrdile su mornaričke snage SAD.

VATRENO KRŠTENJE AMERIČKOG F-35: Najskuplji avion u istoriji SAD, na prvom borbenom zadatku NAPAO TALIBANE!

CNN je naveo da ovaj avion favorizuje američki predsednik Donald Tramp, koji je nekoliko puta hvalio F-35 zbog sposobnosti da bude "nevidljiv".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SILA

pre 5 godina

Avion je svetsko čudo i ispred svog vremena i čisti NLO sa kojim su plašili ljude sa tim vertikalnim uzletanjem i spuštanjem a prve i početne muke su sasvim normalne samo šta skupo koštaju a oni bar para imaju....nego nema još S300 za Siriju i još se ne zna može li uopšte nešto da pogodi?

Vickasti

pre 5 godina

Avio je čisto smeće napao talibane gle čuda oni nemaju PVO što ne napadne Siriju da ga ovi pocepaju ko lud novine. Ovaj avion će tek da pada zapamtite to dobro on ima ozbiljne mane koje se ne mogu otkloniti. Previše je komplikovan jedan sat leta 2,5 sata održavanja i to redovnog. Čisto bacanje novca a penzionišu A-10 koji je zver od aviona.

Dusan

pre 5 godina

Neka ga posalju nad Budjanovcima,da ga testiramo.

Branko

pre 5 godina

" OPA, I OVAJ JE NASAO SVOJE BUDJANOVCE, haaa haaa haaaa " !!!????

SRBA

pre 5 godina

SRUŠIO SE JER PILOT NIJE OKRETAO PEDALE!!! MOGLI SU BAR SA UGRADE DVA TRI ŠIPTARA DA OKREĆU PEDALE, ŠTETA!!!

Mile lala

pre 5 godina

Лажу ко пси. Погодили га а ганистснци, ал нису баш добро, па је успео да се довуче до америке. Па пилот искочио а крш срушио на земљу.

RINGISPIL

pre 5 godina

Svuda po svetu se konjokradice blamiraju jedino su nas potukli na svim frontovima.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija