• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2018

23:30

SI ĐINPING UHAPSIO ŠEFA INTERPOLA? Misteriozni nestanak prvog čoveka svetske policije dobio novu dimenziju

Vesti

SI ĐINPING UHAPSIO ŠEFA INTERPOLA? Misteriozni nestanak prvog čoveka svetske policije dobio novu dimenziju

Podeli vest

Šef Interpola Meng Hongvej (65), koji je misteriozno nestao 25. septembra, uhapšen je u rodnoj Kini zbog korupcije, tvrde francuski mediji

Oni navode da je Meng priveden po nalogu kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je pokrenuo kampanju za borbu protiv korupcije u državi, tokom koje je uhapšeno više od 100.000 osoba, a među njima najmanje 120 visokih zvaničnika.

Kina ćuti

Prema navodima francuskog "Parizijena", Meng, inače prvi Kinez na čelu Interpola, sumnjiči se da je pomogao jednoj kompaniji da dobije ugovor u oblasti sajber-bezbednosti. List, koji se poziva na lokalne izvore iz Kine, ne navodi koja kompanija je u pitanju niti ostale detalje slučaja.

Međutim, poznato je da je Meng, iako je 2016. postavljen na čelo Interpola, ostao na funkciji zamenika ministra za javnu bezbednost Kine, pa je taj svoj položaj lako mogao da iskoristi da nekome namesti posao. Pretpostavlja se da je za tu uslugu uzeo i veliku količinu para. 

Zloupotreba položaja

Meng se sumnjiči da je pomogao jednoj kompaniji da dobije ugovor u oblasti sajber-bezbednosti


- Meng je trenutno pod istragom - kratko je naveo izvor "Parizijena".


List je dodao da je Meng, koji je iz Francuske krenuo za Kinu, priveden čim je sleteo na aerodrom u Pekingu, nakon čega je odveden u nepoznatom pravcu.

Foto: Reuters

- Nije poznato gde ga drže, niti koliko će trajati istraga - naveo je izvor francuskog lista.


Zvanični Peking se, međutim, nije oglasio povodom ovog slučaja. Niko od zvaničnika nije ni potvrdio, niti demantovao da je šef Interpola uhapšen u Kini.

NESTAO DIREKTOR INTERPOLA? Francuska policija traga za njim


Zbog toga je Interpol, čije se sedište nalazi u francuskom gradu Lionu, zvanično uputio zahtev Kini da prosledi sve informacije koje ima o Mengu.


- Preko zvaničnih policijskih kanala tražili smo informacije o Mengovom statusu, budući da je nestao tokom putovanja u rodnu zemlju. Interpol jedva čeka zvaničan odgovor kineskih vlasti - naveli su iz međunarodne policijske organizacije.


Osim toga, i Francuska je pokrenula policijsku istragu o Mengovom nestanku, ali kažu da su male šanse da bilo šta urade, budući da su ubeđeni da je šef Interpola zatvoren u Kini.

Supruga i deca pod policijskim nadzorom

Mengova supruga i deca, koji žive u Lionu, gde se nalazi sedište Interpola, stalno su pod policijskim nadzorom jer je ona dobijala pretnje preko mobilnog telefona.
Otkako je u petak prijavila policiji da joj se muž nije javio deset dana, niti da se vratio iz Kine, žena, čije ime nije objavljeno, dobijala je pretnje smrću. Zbog toga je stavljena pod policijski nadzor, a kako izvori francuskih medija kažu, ona posle svega ne sme da se vrati u rodnu Kinu.

Inače, hapšenje visokih zvaničnika zbog korupcije u Kini nije nimalo iznenađujuće. Si Đinping je objavio rat korupciji, koja je od 1978. počela da raste. Želja mu je da zemlju vrati "na pravi put", što je rekao 2012. na 18. kongresu Komunističke partije Kine.

Od tada je započeo kampanju za borbu protiv korupcije, a Centralna komisija za disciplinsku inspekciju do 2016. uhapsila je više od 100.000 ljudi. Budući da niko nije zaštićen, privedeno je i najmanje 120 visokih funkcionera, poput Menga. Hapšeni su vojni zvaničnici, direktori državnih firmi, kao i političari.

Foto: Informer

Žu Jongkang

Funkcioneri na robiji

Tako je priveden i jedan od najistaknutijih funkcionera u Kini, bivši član Politbiroa Žu Jongkang. On se na 18. kongresu partije 2012. povukao, a vrlo brzo nakon toga našao se pod istragom zbog zloupotrebe položaja, korupcije i odavanja državnih tajni. Tokom suđenja je utvrđeno da je Žu sa sinom i suprugom nezakonito stekao čak 18,87 miliona dolara. On je osuđen na doživotnu robiju, njegova supruga na 18 godina, a sin na devet.


Među uhapšenim visokim zvaničnicima našla su se i dva istaknuta generala kineske armije, Sju Cajhou i Guo Bosjong. Obojica su bili članovi Politbiroa i optuženi su za korupciju. Sju je pre presude umro od raka bešike, dok je Guo osuđen na doživotnu robiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
HN

pre 5 godina

„SI ĐINPING UHAPSIO ŠEFA INTERPOLA?„ Пре бих рекао да га је „ухапсио“ Вучићевић обзиром „бисер“ у наслову!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija