• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.10.2018

22:55

NOVINAR KAŠOGI UBIJEN JER JE MNOGO ZNAO: Imao dokaze o vezi između kraljevske porodice i terorista!

Vesti

NOVINAR KAŠOGI UBIJEN JER JE MNOGO ZNAO: Imao dokaze o vezi između kraljevske porodice i terorista!

Podeli vest

Džamal Kašogi, za kog se sumnja da je likvidiran u saudijskom konzulatu u Turskoj, imao je informacije i o korupciji kraljevske porodice i o njenim vezama sa Al Kaidom, tvrdi njegov prijatelj

Saudijski novinar Džamal Kašogi (59), koji je nestao 2. oktobra, a za kog se veruje da je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Turskoj, smaknut je zbog toga što je mnogo znao o saudijskoj kraljevskoj porodici, tvrdi njegov prijatelj politički analitičar Asijem el Difraui. Prema njegovim rečima, Kašogi, koji je radio za "Vašington post", imao je informacije o korupciji i unutrašnjim pitanjima porodice El Saud, ali i o njihovim vezama sa teroristima.

Saudijci i Turci
zajedno vode istragu!

 

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud zatražio je od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zajedničku istragu ubistva novinara Džamala Kašogija. Dve države zajedno će pretražiti konzulat, a rezultate će brzo saopštiti.
- Kralj je naložio javnom tužiocu da započne istragu slučaja. Sve će se raditi u saradnji sa Ankarom. Turskim istražiteljima biće dozvoljeno da pretraže saudijski konzulat - rekao je turski diplomatski izvor.

Sreo se s Bin Ladenom

El Difraui, koji je upoznao Kašogija 2003. tokom američke invazije na Irak, kaže da pisanje njegovog prijatelja nije bilo velika pretnja saudijskoj vladi, ali da jesu njegove veze sa državnom tajnom službom jer ga je ona snabdevala informacijama.

- Ako je stvarno ubijen, bio bih iznenađen da se to dogodilo samo zbog njegovih novinarskih aktivnosti. Saudijci poseduju polovinu međunarodnih arapskih medija. Kao novinar i aktivista, Kašogi je možda bio nezgodan za njih, ali nije bio prava pretnja. Međutim, on je mnogo znao. Poverene su mu najdelikatnije tajne kraljevstva i bio je pripadnik superelite, te je znao previše - naveo je El Difraui za nemački list "Di Velt".

Na pitanje novinara šta je to Kašogi mogao da zna, analitičar je pomenuo korupciju, neslaganja unutar kraljevske kuće, pogrešne postupke članova kraljevske porodice i njihove veze sa ekstremistima. Prema El Difrauiovim rečima, Kašogi je bio žestok protivnik Al Kaide i podrške koju je Saudijska Arabija dala toj terorističkoj grupi.

RUSKI NAUČNICI RAZVIJAJU LEK PROTIV RAKA KOJI ĆE BITI DOSTUPAN SVIMA: Farmaceutska mafija izgubiće milijarde!

- Kašogi se sreo sa vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom 90-ih, kad je pokušao da ga ubedi da prekine sa militantnim aktivnostima. Gajio je simpatije prema Muslimanskom bratstvu, koje je smatrao mnogo umerenijom i demokratskijom formom islamizma - rekao je El Difraui.

O vezama između Saudijske Arabije i terorista odavno se spekuliše, međutim, El Difraui veruje da je Kašogi imao i direktne dokaze o tome, te da ga je to koštalo života.

PAO SUHOJ 27 U UKRAJINI: U padu borbenog aviona, POGINUO UKRAJINSKI I AMERIČKI PILOT!

Raskomadano telo

Inače, Kašogi, koji zbog pisanja protiv Rijada živi u egzilu u SAD, nestao je pre dve nedelje, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Tamo je otišao da bi dobio potvrdu o razvodu jer je planirao da se ponovo oženi, i to Turkinjom Hatidže Čengiz (36). Ona ga je čekala ispred konzulata da završi posao, ali on nikad odande nije izašao. Turske vlasti tvrde da imaju dokaze da su saudijski agenti ispitivali, mučili, ubili i raskomadali Kašogija u konzulatu. Telo su mu spakovali u torbu i prebacili do kuće konzula u Istanbulu, a odatle privatnim avionom u Rijad.

Foto: informer

Sve velike sile traže od Saudijaca da razjasne celu situaciju i prete ozbiljnim sankcijama ukoliko se utvrdi da je novinar zaista ubijen u konzulatu. Međutim, Rijad negira da je odgovoran za nestanak Kašogija i tvrdi da je on napustio konzulat i da mu se tek onda izgubio trag.

Tramp sad misli da Saudijci nisu krivi!

 

Američki predsednik Donald Tramp, nakon što je zapretio Saudijskoj Arabiji sankcijama zbog ubistva novinara Kašogija, juče je promenio ploču. On je izjavio da su "neke grube ubice" likvidirale novinara.
Tramp je promenio mišljenje nakon telefonskog razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom.
- Upravo sam razgovarao sa saudijskim kraljem, koji po svaku cenu negira da Rijad ima veze sa zločinom nad našim i saudijskim građaninom. Blisko sarađujemo sa Turskom da bismo otkrili istinu - rekao je Tramp.
On je dodao da će zbog svega odmah poslati svog državnog sekretara Majka Pompea u Rijad kako bi se sastao sa kraljem Salmanom.

 

 


 

CNN: Novinar Kašogi ubijen, telo isečeno na komade!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlado

pre 5 godina

Baš me interesuje kad će Ameri proterati Saudijskog ambasadora i uvesti im sankcije, jer su zverski ubili njhovog građanina. Sad se skotovi ne oglašavaju, kad je u pitanju njihov najbolji prijatelj Saudijska Arabija u pitanju, niti vladine, niti nevladine organizacije, ni nezavisni novinari, ni Amnesty International, niti zaseda Savet bezbednosti! Koji licemeri!

Brut

pre 5 godina

Muslimanima je svejedno jer je radio za Amerikance. Amerikancima je svejedno jer je musliman i imaju deal sa Saudijcima od 100 milijardi u oružju. Nevladinim organizacijama i mainstream medijima je svejedno jer je u pitanju viši interes (čitaj: nije u njihovoj nadležnosti). Drugim rečima: licemerje.

Ljubo

pre 5 godina

...jedite govedinu i vi Ameri i Turci i Saudijci zajedno .Ne zna se koje gori i podliji...

Amater

pre 5 godina

NEOGLASAVA SE VELIKA BRITANIJA ZA TRANZIRANJE COVEKA U AMBASADI,IZGLEDA DA SE ONI JAVLJAJU SAMO KADA JE OTROV U PITANJU.

Pera

pre 5 godina

Шта му је требало да се са 61 годином разводи и поново жени са 24 године млађом од себе? Толико се заблесавио да је дошао мечки на рупу, а знао је да му раде о глави.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59