• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

18.10.2018

10:06

VAŠINGTON POST OBJAVIO POSLEDNJU KOLUMNU BRUTALNO UBIJENOG NOVINARA: Arapskom svetu je potrebna sloboda izražavanja! DA LI JE ZBOG OVIH REČI STRADAO?!

Vesti

VAŠINGTON POST OBJAVIO POSLEDNJU KOLUMNU BRUTALNO UBIJENOG NOVINARA: Arapskom svetu je potrebna sloboda izražavanja! DA LI JE ZBOG OVIH REČI STRADAO?!

Podeli vest

Američki list "Vašington post" objavio je danas kolumnu nestalog saudijskog novinara i pisca Džamala Kašogija, u kojoj je on poručio da je vladama na Bliskom Istoku data sloboda da sve više ućutkuju medije.

List je Kašogijevu kolumnu nazvao "verovatno njegovom poslednjom", a objavljena je 16 dana nakon njegovog, za sada neobjašnjeog, nestanka u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

U kolumni naslovljenoj "Ono što je potrebno arapskom svetu je sloboda izražavanja", Kašogi se osvrnuo na hapšenje istaknutog pisca koji je govorio protiv vlade u Rijadu i na incident u Egiptu, kada je tamošnja vlada preuzela kontrolu nad jednim novinama.

- Ovakva dela sa sobom više ne nose osudu međunarodne zajednice. Umesto toga, ovakva dela izazivaju osude koje prati tišina. Kao rezultat toga, arapskim vladama data je sloboda da sve više ućutkuju medije - poručio je Kašogi u svojoj kolumni, prenosi AP.

Kašogi se osvrnuo i na praksu bliskoistočnih vlada da blokiraju pristup interneta, kako bi u velikoj meri kontrolisali informacije dostupne njihovim građanima.

- Arapski svet se suočava sa sopstvenom verzijom Gvozdene zavese, koju su uveli ne samo spoljni akteri, već i unutrašnje sile koje se bore za moć - navodi se u kolumni, dostavljenoj "Vašington postu" dan nakon Kašogijevog nestanka.

 

U RIJADU SE PRAVE ENGLEZI: Odbacujemo bilo kakve "pretnje" i pritiske u vezi novinara Kašogija!

 

Ključno je, smatra Kašogi, da arapski glasovi imaju platformu sa koje se mogu čuti.

- Patimo od siromaštva, lošeg vođenja i jadnog obrazovanja. Kroz stvaranje nezavisnog međunarodnog foruma, izdvojenog od uticaja nacionalističkih vlada koje seju mržnju kroz propagandu, obični ljudi u arapskom svetu bili bi u mogućnosti da se pozabave problemima sa kojima se njihova društva suočavaju - napisao je Kašogi.

"Vašington post" je prvobitno imao želju da kolumnu objavi nakon što se Kašogi ponovo pojavi, međutim, jedna od urednica lista, Karen Atija, poručila je u svom komentaru da shvata da se Kašogi neće pojaviti.

- Ova kolumna savršeno oslikava njegovu (Kašogijevu) strast i posvećenost slobodi arapskog sveta. Slobodi, za koju je izgleda dao život - poručila je Atija.

Kašogi je nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Turske vlasti smatraju da je on ubijen, a Rijad demantuje takve optužbe.

DŽAMAL KAŠOGI UBIJEN ZA 7 MINUTA, pojavio se audio snimak ubistva saudijskog novinara u ambasadi u Istanbulu! ISKOMADAO GA PROFESIONALAC!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Kašogi je izgleda mnogo znao a mozda imao i neke dokaze. Za njegovo ubistvo niko nece biti kaznjen a nece ni sankcije biti uvedene nikome. Ukratko pojeo vuk magare.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija