• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

19.10.2018

19:47

ČUDNA POLITIKA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA  Trampov čovek u Evropi lobira za podelu Kosova!

Vesti

ČUDNA POLITIKA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA Trampov čovek u Evropi lobira za podelu Kosova!

Podeli vest

Dok u UN traže povlačenje UNMIK sa Kosova, a ambasador Skot otvoreno promoviše lažnu šiptarsku državu, Ves Mičel, Trampov specijalac za Balkan, po EU lobira za razgraničenje

U trenutku kada zvanični Vašington traži povlačenje UNMIK sa Kosova i kada ambasador Kajl Skot usred Beograda otvoreno promoviše lažnu šiptarsku državu, specijalac Donalda Trampa za Balkan Ves Mičel po EU lobira za podelu južne srpske pokrajine!

Kako tvrdi američki portal BazFid, Mičel zagovara američku podršku dogovoru Beograda i Prištine o razmeni teritorije i korekciji granica, što je zaokret u politici Vašingtona. Američkom zvaničniku, tvrde upućeni, poveren je i zadatak da promeni politiku SAD u istočnoj Evropi kako bi se suprotstavili Rusiji na tim prostorima.

Znaju da je ključ u Beogradu

Amerikanci i Albanci uviđaju da bez dogovora s Beogradom nema rešenja krize, koja može trajati godinama
Jelena Vukoičić, politikolog

Priština priznala poraz

Prema ovim navodima, priča o korekciji granice ili razmeni teritorije godinama nije bila tema za Amerikance zbog zabrinutosti da bi to donelo novo nasilje na Kosovu.

"Sa dolaskom Mičela, Amerika se intenzivnije angažuje na Balkanu kako bi se suočila s aktuelnim izazovima u regionu. Čini se da su SAD spremne da saslušaju opcije obe strane o tome kako ići napred i konačno postići dogovor koji će regionu doneti dugoročnu stabilnost", naveo je neimenovani kosovski diplomata za BazFid. Diplomatski izvori ovog portala navode i da je Vašington poručio Prištini da je vremenski okvir za postizanje dogovora ograničen.

"Osim toga, i sama Priština shvata da je sadašnja situacija u kojoj Srbija odbija da prizna nezavisnost neodrživa", podvlači zapadni diplomata, koji je insistirao na anonimnosti.

Šiptari usvojili zakon o 'vojsci', Srbima dobacivali da su svinje

Foto: Tanjug

Skupština lažne države Kosovo usvojila je juče sva tri predloga zakona o transformaciji KBS u vojsku, a premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je izjavio da je ovo jedan od najvažnijih i odlučujućih dana za put ka NATO.
Haradinaj je rekao da su poslanici zaokružili pravo "suverene države sa odbrambenim mandatom". Protiv usvajanja zakona bili su poslanici Srpske liste, koji su napustili zasedanje, dok su ih albanski parlamentarci vređali i dobacivali im da su svinje!

Komentarišući ove navode, politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da je američkim i albanskim zvaničnicima sada potpuno jasno da su se okolnosti na međunarodnoj političkoj sceni promenile.

Strah od Rusije

- Kvazidržava Kosovo svakim danom je sve dalje od toga da dobije pun političko-pravni legitimitet i stolicu u UN. Dokaz je sve veći broj zemalja koje povlače priznanje Kosova, za godinu dana imamo sedam povlačenja, uz indicije da će taj broj rasti. Amerikanci i Albanci uviđaju da bez dogovora sa Beogradom nema razrešenja kosovskog čvora, ni raspleta političke krize koja može da traje godinama, verovatno i decenijama - podvlači Vukoičićeva.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović Mičelov postupak povezuje sa zaoštravanjem situacije u Ukrajini.

- Sve ovo ima veze s američkim ciljem da se zaoštre odnosi Rusije i Ukrajine. Pošto će to tražiti veći angažman SAD i NATO, postoji hitna potreba da se sredi situacija na Balkanu. To podrazumeva da se preostale države koje još nisu učlanjene u EU i NATO navedu na to. Zato je potreban paralelan pritisak na Kosovo, RS i Srbiju - objašnjava Jovanović.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija