• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2018

22:23

ERDOGAN KORISTI UBISTVO NOVINARA ZA RUŠENJE REŽIMA U RIJADU! Režim u Ankari brutalan zločin pokušava da okrene u svoju korist?!

Vesti

ERDOGAN KORISTI UBISTVO NOVINARA ZA RUŠENJE REŽIMA U RIJADU! Režim u Ankari brutalan zločin pokušava da okrene u svoju korist?!

Podeli vest

Turski lider insistira na tome da se nađe nalogodavac likvidacije novinara Džamala Kašogija jer time šalje poruku saudijskom princu Muhamedu, za kojeg se sumnja da stoji iza svega, da ga Ankara drži u šaci

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koristi ubistvo novinara Džamala Kašogija (59) za rušenje režima u Saudijskoj Arabiji, smatraju stručnjaci. Oni navode da je Erdoganovo insistiranje na tome da za likvidaciju odgovaraju nalogodavci jasna poruka saudijskom prestolonasledniku princu Muhamedu bin Salmanu, za kojeg se veruje da stoji iza ubistva, da je sada u šaci Ankare. 

Geopolitička prednost

Britanski istraživački novinar Martin Džej, koji živi u Bejrutu, kaže da je slučaj "Kašogi" naneo mnogo štete reputaciji princa Muhameda, dok je Turskoj dao šansu da iskoristi tu prednost.

- Erdogan je u utorak govorio u parlamentu o slučaju "Kašogi", a uprkos tome što je najavljivao da će izneti sve detalje o ubistvu koje se dogodilo 2. oktobra u saudijskom konzulatu, to se nije dogodilo. On je zapravo napravio majstorsku geopolitičku prednost u odnosu na Saudijsku Arabiju, sa kojom se bori za prevlast na Bliskom istoku. Govor je bio poruka saudijskom kralju Salmanu da zbog ovog debakla Turska ima saudijskog princa Muhameda u šaci - smatra Džej.

Kako dodaje, Erdogan je uveren da kralj Salman nije imao ništa s ubistvom, ali je u svom govoru nagovestio da njegov sin, princ Muhamed, jeste. Ipak, nije direktno optužio prestolonaslednika, koji je defakto vladar bogatog kraljevstva, za ubistvo.
- Erdogan je zapravo vrlo srećan trenutnom pozicijom. Spreman je da je razvlači što je više moguće. Čeka dogovor sa Saudijskom Arabijom. Izvori bliski turskoj vladi kažu da se može očekivati da narednih nedelja Ankara i Rijad sklope neku vrstu dogovora - otkriva britanski novinar.

LIDER IRANA ROHANI TVRDI: SAD SU UBILE KAŠOGIJA: S. Arabija se ne bi usudila na to BEZ DOZVOLE VAŠINGTONA!

Prema njegovim rečima, u svakom slučaju, Erdogan je u prednosti.
- Čak i da Muhamed nije umešan u ubistvo, to sad uopšte nije važno jer mu je reputacija u svetu uništena, što ga čini nepodobnim da vlada kraljevstvom. Ako je poverio prljavi posao jednom od svojih najbližih saradnika, na primer Saudu el Kataniju, koji je označen kao neko ko je organizovao ubistvo preko "Skajpa" iz Rijada, to zapravo ne šalje dobru poruku o Muhamedu. Njega odslikava kao nekoga ko nema kontrolu čak ni nad svojim najbližim ljudima - objašnjava Džej. 

Slično misli i politički analitičar Erdem Džamali. On kaže da je Erdogan sigurno znao unapred šta će se desiti i da je žrtvovao Kašogija.
- Prema navodima stranih medija, turski obaveštajci prisluškivali su saudijski konzulat u Istanbulu i pratili sve šta se u njemu dešava danima pred ubistvo. To samo znači da je Ankara svesno žrtvovala novinara kako bi dobila prednost na svetskoj sceni - navodi Džamali.

TURSKA PRETI SAUDIJCIMA: Nećete se izvući, Hašogija su ubile krvožedne ubice, PODELIĆEMO SA SVETOM DOKAZE O LIKVIDACIJI!

Sve se znalo

Tu tezu zastupa i srpska novinarka Ljiljana Smajlović. Ona takođe misli da su obaveštajci iz Turske kao i iz Amerike, u kojoj je Kašogi živeo, sve znali. 
- Zašto niko od kolega na Zapadu ne pita zbog čega je Kašogi žrtvovan? Uopšte ne sumnjam u pouzdanost izvora kolega iz "Vašington posta", koji su od američkih obaveštajnih službi saznali da su Saudijci prisluškivani i snimani dok su spremali Kašogijevu otmicu. Amerikanci su znali, a mislim da ne može biti nikakve sumnje da su i Turci sve unapred znali, čak i to da na dan Kašogijeve unapred dogovorene posete saudijskom konzulatu stižu profesionalci sa testerom za kosti, direktno iz Rijada - napisala je Smajlovićeva u svojoj kolumni u "Nedeljniku".

Ona postavlja pitanje zašto niko od iz američkih službi nije obavestio kolumnistu "Vašington posta" da ne ide u konzulat.
- Da niko nije šapnuo njegovom glavnom uredniku da mu u Rijadu rade o glavi? To je sudbina insajdera kad postanu autsajderi. Sudbina malih igrača u velikoj igri - zaključuje Smajlovićeva.
Inače, Saudijska Arabija je više od dve nedelje nakon ubistva novinara priznala da se to desilo. Saopštila je da je on upao u tuču sa agentima koji su ga saslušavali u konzulatu. Zato je uhapšeno 18 osoba, za koje Rijad tvrdi da su radili mimo ičijeg znanja i da su zločin pokušali da sakriju. U tu priču, međutim, niko ne veruje, već se pretpostavlja da je princ Muhamed poslao svoje dželate da ubiju i raskomadaju Kašogija, koji je pisao protiv režima u Rijadu. 

Erdogan: Odgovorni neće izbeći pravdu


Redžep Tajip Erdogan juče je ponovio da njegova zemlja neće dozvoliti da svi odgovorni za ubistvo Kašogija izbegnu pravdu.
- Odlučni smo da ne dozvolimo da ubistvo bude zataškano. Svi, od osobe koja je izdala naređenje do onih koji su ga izveli, neće izbeći pravdu - izjavio je Erdogan.
On je dodao da će Turska podeliti sve dokaze do kojih dođe u istrazi o ubistvu na transparentan način.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija