• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/webtribune

26.10.2018

20:23

(VIDEO) NATO TROZUBAC PRETI RUSIJI: Na granicu sa Norveškom stiglo 50.000 vojnika, ALI VELIKU VOJSKU PRATILI SU I VELIKI PROBLEMI!

Vesti

(VIDEO) NATO TROZUBAC PRETI RUSIJI: Na granicu sa Norveškom stiglo 50.000 vojnika, ALI VELIKU VOJSKU PRATILI SU I VELIKI PROBLEMI!

Podeli vest

Najveći NATO vojni manevri od kraja Hladnog rata počeli su danas u Norveškoj, a još pre samog početka su se desili brojni pehovi

Desetine hiljada vojnika se okupilo u Norveškoj na “Spoju trozupca 2018” (Trident Juncture 2018), najvećim vežbama u poslednje dve decenije. Ove ratne vežbe okupljaju 50.000 članova vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila.

Međutim, dolazak hiljada vojnika i njihove opreme nije prošao bez problema.


Pehovi Amerikanaca

U utorak četvorica američkih vojnika doživala su mali udes i pretrpela povrede. U incidentu u kome su, kako je navedeno, učestvovala četiri vozila, jedan vojnik je nakon kratkotrajne hospitalizacije pušten, dok su druga trojica zadržana na posmatranju i u stabilnom su stanju, prenosi Rojters.

– Do incidenta je došlo kada su se sudarila tri vozila, a četvrto koje je pokušalo da ih izbegne skliznulo sa puta i prevrnulo se – saopšteno je iz informacionog centra.

I američki brodovi su naišli na poteškoće pri dolasku u Norvešku, pa su neki morali i da se vrate natrag.

Amfibijski desantni brod USS Ganston Hol, deo flote američkih marinaca vratio se u luku u Rejkjavik u ponedeljak, nakon što su loši uslovi na moru izazvali oštećenja na brodu. Brod se vratio na proveru oštećenja i nije bilo vremena da se ponovo uputi na vežbe. Takođe, na brodu je i nekoliko mornara povređeno, ali su se oni vratili dužnosti, piše “Biznis insajder”

Agencija AP navodi da je NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vežbe.

Veliki logistički izazov

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju. Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

Mediji su ranije objavili da će vežbe predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vežbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Hrvatski “Večernji list” objavio je navode norveške novinske agencije NTB da je, na osnovu iskustva sa pređašnjih vežbi, norveška vojska uspostavila direktnu telefonsku liniju putem koje će poljoprivrednici i drugi mogu moći da prijave štetu nanetu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Navodi se da su pilići, na primer osetljivi na buku koje proizvode avioni kada nisko lete. Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vežbe kako bi obezbedili da ne donesu sa sobom invazivne vrste putem semena ili zemlje na gumama.

Norveški dnevni list “Aftenposten” objavio je da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vežbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odeću za oko hiljadu vojnika.

Prema informacijama tog dnevnika, holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra svaki da sami kupe dodatnu toplu odeću u Norveškoj.

 

(VIDEO) PUTINOVA PORUKA UPOZORENJA TRAMPU: Rusija će imati oružje kome NIKO NEĆE MOĆI DA SE SUPROTSTAVI!

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

Zaista nerazumem ko se koga ovde boji od mogućeg napada, pa se zbog toga troše milioni evra. Stalno i svugde neke masovne vojne vežbe, zbog koga, ko je toliko jak protiv koga????

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija