• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

27.10.2018

16:38

(VIDEO) SAD IMAJU ORUŽJA DA UNIŠTE SVET 10 PUTA, ALI TRAMP ŽELI JOŠ: Politiku Vašingtona diktira vojni industrijski kompleks!

Vesti

(VIDEO) SAD IMAJU ORUŽJA DA UNIŠTE SVET 10 PUTA, ALI TRAMP ŽELI JOŠ: Politiku Vašingtona diktira vojni industrijski kompleks!

Podeli vest

SAD su zasićene oružjem i ne treba im novo nuklearno povećanje, izjavio je bivši kongresmen Ron Pol za RT, komentarišući pretnju predsednika Donalda Trampa da će izaći iz Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

Bivši republikanski kongresmen i šef Instituta za mir i prosperitet Ron Pol rekao je za RT da ne veruje da bi potencijalno povlačenje SAD-a iz Sporazuma iz 1987. bilo šta napravilo kako bi povećalo bezbednost SAD.

Tramp, ako nastavi sa pretnjom i sruši sporazum o međudržavnim odnosima, potpisan između američkog predsednika Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, "neće nam učiniti nikakvo dobro", rekao je Pol.

Američki vojni industrijski kompleks pokušaće da opravda izgradnju nuklearnog oružja ukazujući na militarizaciju Kine, sve veći izvor zabrinutosti za vojni establišment.

- To znači da američka vlada, vojni industrijski kompleks želi da napravi mnogo više oružja, jer to rade Kinezi: "Kinezi prave sva ta oružja, zašto ne bi i mi"?

Pol ne veruje da je pretpostavljena kineska pretnja legitiman razlog da se napravi više oružja.

Imamo dovoljno oružja, ne samo da uništimo, već da uništimo svet 10 puta, i mi ne treba da brinemo o tome da nemamo dovoljno oružja.

Ako se SAD povuku iz Sporazuma, to nije zbog toga što postoji potreba za više oružja.

- Mislim da to nije pravi argument - rekao je Pol.

U ponedeljak je Tramp ponovio svoju pretnju da će izaći iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, rekavši novinarima da ga se Rusija nije pridržavala. Američka vlast optužuje Moskvu za proizvodnju oružja zabranjenog sporazumom, a što Rusija snažno negira. Zauzvrat, Rusija insistira da SAD objasne svoje namere postavljanjem protivraketnih sistema u Evropi koji bi mogli biti korišćene za lansiranje krstarećih raketa srednjeg dometa.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je Rusiji i Kini da Vašington namerava da izgradi i razvije svoj nuklearni arsenal sve dok "ljudi ne dođu do svog razuma".

Tramp je rekao da su njegove reči usmerene prema Moskvi i Pekingu, i da je spreman da jednostrano napusti Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. 

Predsednik SAD insistira i da Kina treba da bude deo bilo kakvog novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja.

(VIDEO) ŠOK! AMERI IZVELI NAJVEĆI NAPAD NA RUSKU AVIO-BAZU U SIRIJI: Dronovi navođeni iz ''Posejdona-8'!

Planovi Trampa da povuče SAD iz Sporazuma već su zabrinuli američke saveznike u Evropi. Francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da bi povlačenje SAD potkopalo evropsku bezbednost, dok je nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas nazvao Sporazum "važnim stubom naše evropske arhitekture bezbednosti".

Kina je takođe osudila Trampa zbog svoje namere da potkopa ključni deo međunarodne bezbednosne infrastrukture. Kineski ministar spoljnih poslova upozorio je da će takvo jednostrano povlačenje dovesti do "multilateralnog negativnog efekta".

Sporazum zabranjuje razvoj, proizvodnju i postavljanje svih kopnenih balističkih i krstarećih raketa u rasponu od 500 do 5.500 km.

(VIDEO) AMERI TVRDE, OVO JE PREKRETNICA: Vojska uspešno testirala novi RAKETNI SISTEM!

Sporazum, koji je stupio na snagu u junu 1988. godine, bio je veliko postignuće tokom Hladnog rata i pomogao da se smanje nuklearni strahovi u Evropi. Ako bi Tramp napustio sporazum, to bi ostavilo Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) kao poslednju prepreku nekontrolisanoj nuklearnoj proliferaciji. 

Sporazum će isteći 2021. godine, a Vašington još nije odlučio da li će ga obnoviti, rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton tokom posete Moskvi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 5 godina

Nisu to samo vlasnici vojno tehnickog kompleksa vec vlasnici i MMF-a kako to nasi politicari pricaju. MMF je privatni fond!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija