• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2018

10:58

JESU LI ONI TO U OGLEDALO GLEDALI?! CIA o Srbiji: JEFTIN RAD, KORUPCIJA, HEROIN, PRANJE PARA...

Vesti

JESU LI ONI TO U OGLEDALO GLEDALI?! CIA o Srbiji: JEFTIN RAD, KORUPCIJA, HEROIN, PRANJE PARA...

Podeli vest

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je najnovije izveštaje o zemljama sveta

U izveštaju o Srbiji navodi se da su glavni faktori za povoljan privredni rast Srbije ekonomske reforme i strateška lokacija države.

U izveštaju, objavljenom na sajtu CIA, kao povoljni faktori navode se i "relativno jeftina i kvalifikovana radna snaga" i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama članicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. 

Kao glavne ekonomske izazove, CIA je izdvojila stagnirajuće prihode domaćinstava, potrebu za stvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru, strukturne reforme državnih preduzeća, reforme javnog sektora. 

Kao druge izazove označila je neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva. U izveštaju CIA spominje i da je Srbija "tačka pretovara" heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, kao i da ima ekonomiju "osetljivu na pranje novca". 

Foto: printscreen/cia.gov

U poglavlju izveštaja koje se odnosi na međunarodne probleme, navodi se da Srbija protestuje jer su SAD i druge države priznale nezavisnost Kosova. U izveštaju se dalje navodi da nekoliko hiljada mirovnih snaga, predvođenih NATO i pod privremenom administrativnom misijom UN, na Kosovu nastavlja da održava mir između "albanske većine i srpske manjine na Kosovu". 

Takođe, navodi se da Srbija i dalje ima nerešen granični spor sa BiH i Hrvatskom oko granice na Drini, odnosno Dunavu, ali i neka druga nerešena bilateralna pitanja koja datiraju od sukoba 90-ih godina. 

AMERIKA U PANICI OD RUSIJE I KINE: CIA se vraća se STAROM NAČINU ŠPIJUNAŽE, šalje tajne agente širom sveta!

CIA je na sajtu objavila i da se Srbija, po potrošnji na odbrambene programe Vojske, nalazi na 85 od 153 svetskih zemalja koje su se našle na listi i da je u tome ispred Hrvatske (91), a iza Crne Gore (64). Pored osnovnih podataka koji se odnose na podatke o predsedniku i premijeru države, državno uređenje, geografski položaj, broj stanovnika, klimu, računanje vremena, CIA je navela i da stranci državljanstvo Srbije ne stiču automatski rođenjem i da je period dobijanja državljanstva oko tri godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 5 godina

Srbija je zemlja bezbedna za zivot, sa niskom stopom kriminala.

dule

pre 5 godina

CIA i MI 5 su ozloglasene drzavne agencije.Od njih se samo haos i lazi mogu ocekivati.

Jovan

pre 5 godina

Svetski šerifi bi opet da zavode red po svetu, ne znam šta im znači taj izveštaj i što uvek moraju da bodu nos po tudjim dvorištima.

Vesna

pre 5 godina

Joj ko nama priča, pa vi ste poznati po pranju novca, a tamo gde ste uvodili demokratiju uvodili ste i rute za razne vrste krijumčarenja...Licemeri!

star

pre 5 godina

Nisam ni mislio da će CIA dati neki bolji izveštaj o Srbiji, Amerikanci mrze sve oko sebe, najradije bi ceo svet ako mogu da potčine svojim idealima.

Dejan

pre 5 godina

Nisu naveli da se "tačka pretovara" heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, nalazi u centru njihovih miljenika - šiptara koji nam otimaju taj deo Srbije i gde su Srbi skoro pa istrebljeni... tamo cveta i pranje novca i sav drugi kriminal... to su malo zaboravili da preciziraju...

Cobe

pre 5 godina

Nista nusu pogreno rekli krupcija pranje novca cveta u srbiju .a to znaju i u drzavnom vrhu ali izgleda da to njima odgovara

aco78

pre 5 godina

Izostavili su da kažu da su oni dobrim delom zaslužni za to što nam se dešavalo zadnjih tridesetak godina.

Nenad

pre 5 godina

Navedene su neke pozitivne, ali i negativne stvari, ali u sustini je izvestaj tendenciozan i verovatno pravljen u cilju politickih zloupotreba

Izbeglica iz Srbije

pre 5 godina

I šta vam sad nije jasno i koji negativni deo nije tačan???

Jovan

pre 5 godina

Pa ne mislis valjda zubo da negiras obavestenost jedne od najrespektabilnijih obavestajnih sluzbi na svetu ? Pa ti si meni TITO ! Ne, Tito i Jovanka zajedno.

Milos

pre 5 godina

Kazu da su glavni faktori za povoljan privredni rast reforme i strateska lokacija Srbije. Priznase i oni zbog cega je interesantna Srbija.

vera

pre 5 godina

Znaci ne mogu da verujem,procene njihove nisu za komentar!

Nenad

pre 5 godina

Kako je Kosovo jos uvek deo Srbije, ovo za pretovar je sigurno tacno.

nina

pre 5 godina

Izveštaj od CIA nema veze sa mozgom. Neka malo bolje provere situaciju pa tek onda neka nešto kažu.

Veljko

pre 5 godina

Nisam ni očekivao bolji izveštaj od CIA. Imaju sliku o nama koju ne žele da menjaju. Jer, ako bi je promenili, ako bi bila realna, ne bi imali opravdanje za sve što nam čine.

lusija

pre 5 godina

Jedno je sigurno da se Srbija trudi i da je isplivala iz mnogih problema.

Miki

pre 5 godina

Ih pa nismo bas tooolko kstastrofalni, malo preteruju...

DDD

pre 5 godina

Nista tu oni nisu napisiali sto nije tacno. Jedino sto su se saijebeli je za Kinesku ambasadu i dalje neznaju gde je ;-)

Deda Nole

pre 5 godina

Nista novo od amera jedino sto su propustili da kazu da je tacka pretovara heroina iz Avganistana na lokaciji Bonstil i da zahvaljujuci tome albanska mafija finansira i njih i siptarske separatiste

Maja

pre 5 godina

Srbija iz dana u dan belezi sve veci privredni rast!

maša

pre 5 godina

CIA treba o sebi da napiše jedan iskren i istinit izveštaj.

Lili

pre 5 godina

Strasno i sramno je tako pisati i predstavljati nas tako...

mita

pre 5 godina

Stvarno punoznaju o nama. Kad bi toliko znali o sebi?

Lana

pre 5 godina

Teško je iskoreniti korupciju i kriminal ali se Srbija intezivno bori protiv toga.

Marija

pre 5 godina

Nisam znao da je u Americi jeftina radna snaga. Oči mi otvoriste.

Bilja

pre 5 godina

Bolje da se pokriju,jer kod njih je to sve svakodnevno.

kristina

pre 5 godina

izvestaj im je delimicno tacan i realan ali su ga u nekim aspektima zivota stvarno preterali i unazadili nas.

mimi

pre 5 godina

U izveštaju o Srbiji navodi se da su glavni faktori za povoljan privredni rast Srbije ekonomske reforme i strateška lokacija države

Irma

pre 5 godina

Postavlja se pitanje da li će da učine nešto povodom toga jer im očigledno ne odgovara napredak naše zemlje i stabilnost u regionu ciji je garant Srbija.

Neno

pre 5 godina

Ako mogu da nas lazu ovde ovi nasi politicari i da nam pricaju bajke o lepom zivotu e to ne prolazi kod drugih posebno CIA. Njihov izvestaj je upravo prava slika stanja u ovoj jadnoj drzavici gde je sve bukvalno uruseno,unisteno ,opljackano i razgrabljeno.

Gujarat

pre 5 godina

SRBIJA JE NAJ KRIMINALNIJI DEO BALKANA ZLO DA ZLO BITI VECE NE MOZE samo sto je tu sve u kriminal ukljuceno od predsednistva do vade PA tu je I Srpska republika PA Sa radnja Sa krominalcima iz CRNE gore I naravno Sa kosovskim mafijasima Ili se kriminal organizuje u srbiji ili samo ide preko srbije a od kad srbin po svetu se razbaca SIRI pravoslavlje kriminal iz srbije POSTAJE internacionalni a da Sam u pravu pokazuju I likvidacije srba Koji imaju posla Sa srpskom mafijom

Mile

pre 5 godina

Prvo nam uniste zemlju pa posle pricaju kako nista ne valja kod nas, kako ih smo nije sramota, Amerika je odvratna zemlja puna odvratnih ljudi, zasluzuju sve najgore

Bojan

pre 5 godina

CIA kopira staru arhivu o Srbiji i tako salje izvestaje.

stefan

pre 5 godina

E zato svi imaju pogresno misljenje o Srbiji i Srbima jer sve kopiraju Srbiju 90-tih i ne vide da je to potpuno drugacija drzava.

Gojko

pre 5 godina

Uveliko se borimo sa smanjenjem stepena korupcije.

Mitar Odović

pre 5 godina

Nije mi jasno o kakvim informacijama CIA raspolaže, ali je činjenica da je u Srbiji korupcija dosta smanjena. Naravno to nije nešto sa čim treba da budemo prezadovoljni, ali je dobro što se radi na suzbijanju tog zla.

Deda Nole

pre 5 godina

Pa vec sam ga napisao sto ga ne objaviste???

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija