• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

06.11.2018

23:56 >> 23:57

CIPRAS SA ARHIEPISKOPOM JERONIMOSOM: Razdvaja se crkva od države, 10.000 sveštenka skinuto sa platnog spiska vlade!

Vesti

CIPRAS SA ARHIEPISKOPOM JERONIMOSOM: Razdvaja se crkva od države, 10.000 sveštenka skinuto sa platnog spiska vlade!

Podeli vest

Grčka vlada i Ortodoksna crkva postigle su danas uslovni sporazum da se oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja ukloni sa platnog spiska vlade, čime se otvara put ka jasnijem razdvajanju crkve i države

Sporazum su postigli grčki premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, i po njemu će država u buducnosti isplaćivati subvenciju posebnom crkvenom fondu za isplatu plata sveštenika, prenosi Rojters.

Sporazum takođe predviđa rešenje višedecenijskog spora oko imovine između grčke države i crkve, koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji.

Grčki kreditori su dugo pokušavali da nagovore Vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Prema postojećem sistemu, plate sveštenika se isplaćuju direktno iz državnog budžeta, kao i zaposlenima u javnom sektoru, a na plate sveštenika Grčka izdvaja oko 200 miliona evra godišnje.

Danas postignut sporazum mora da bude usvojen i na sednici Vlade, Skupštini i od strane crkvenih velikodostojnika.

Udruženje grčkih sveštenika već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokusaju da im se ukine status državnih službenika.

Grčka pravoslavna crkva već vekovima ima vodeću ulogu u životu države i po Ustavu pravoslavlje se smatra zvaničnom religijom.

Uslovni sporazum postignut danas poklapa se sa raspravom u parlamentu o ustavnim promenama, prenosi britanska agencija.

CIPRAS ZBOG MAKEDONIJE NA UDARU KRITIKE: U Sobranju se glasalo uz MITO i PRETNJU HAPŠENJEM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija