• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2018

19:40

(FOTO/VIDEO) NAJVEĆE VEŽBE NATO PROŠLE KATASTROFALNO: Potopljeni im brodovi, tenkovi se sudarali, vojnici napijali...

Vesti

(FOTO/VIDEO) NAJVEĆE VEŽBE NATO PROŠLE KATASTROFALNO: Potopljeni im brodovi, tenkovi se sudarali, vojnici napijali...

Podeli vest

Najveće vojne vežbe NATO pakta od Hladnog rata, prošle nedelje završene u Norveškoj, pokazale su da je Alijansa u potpunom raspadu

Vežbe je obeležio niz velikih pehova - od udesa borbenih vozila, preko potapanja fregate i gubitka signala satelitskog navigacionog sistema, do nedisciplinovanih vojnika koji su se napijali po pabovima i vršili nuždu po ulicama.

Okrivili Putina za pad GPS

Finski premijer Juha Sipile optužio je Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina da su krivi za nestanak signala GPS tokom NATO vežbi.
- Moguće je da je Rusija ometala signal kako bi demonstrirala da je i za to sposobna. Istražićemo ceo slučaj i onda reagovati. To nije šala, ometanje GPS je pretnja vazduhoplovnoj bezbednosti - rekao je Sipile.
S druge strane, Kremlj je njegove spekulacije nazvao neosnovanim, dodajući da Zapad Rusiju stalno optužuje za smrtne grehe.
- Istraga još nije gotova, a Moskva je već optužena. Nemamo nikakve informacije da je ruska vojska imala ulogu u ometanju GPS signala - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Uništili imovinu civila

Vežba nazvana "Spoj trozupca" održana je od 25. oktobra do 7. novembra, a u njoj je učestvovalo 50.000 vojnika iz 31 zemlje, 10.000 borbenih vozila, 250 letelica i 65 brodova. Osim u centralnoj i istočnoj Norveškoj, NATO trupe su deo treninga održale i na Islandu, u severnom Atlantiku i Baltičkom moru, kao i u vazdušnom prostoru Finske i Švedske, koje su učestvovale, iako nisu članice Alijanse.

MAKRON RAZOČARAO ŠIPTARE: DOLAZI U BEOGRAD, NEĆE U PRIŠTINU! Srbija, POSLE SKANDALA U PARIZU, prioritet za šefa Francuske!

Već na samom početku dogodio se veliki incident. Tri borbena vozila su se sudarila, a četvrto, koje je pokušalo da ih izbegne, skliznulo je s puta i prevrnulo se. Povređena su bila četiri vojnika, od kojih jedan teže. Slični incidenti, u kojima je uništavana imovina civila, događali su se kasnije tokom vežbi širom Norveške, a u njima su učestvovali američki, švedski i italijanski vojnici.

Opasni udesi nisu zabeleženi samo na kopnu već i na moru. Poslednjeg dana vežbi, norveška fregata "Helge Ingstad" udarila je kod zapadne obale zemlje u malteški tanker "Sola TS", koji je bio usidren u luci. Ratnom brodu je tom prilikom probijen trup, pa je posada od ukupno 137 vojnika morala da ga napusti. Fregata je kasnije potonula, a norveška vojska sada ima poteškoća da olupinu izvuče na kopno.

MOSKVA ODBRUSILA AMERIMA: "Severni tok 2" će biti realizovan uprkos pretnjama SAD, NE MOŽETE NAS ZAUSTAVITI!

Problem su imali i NATO avioni. Prilikom treninga u Finskoj i Norveškoj nisu imali signal GPS (Globalni pozicioni sistem), što ih je praktično nateralo da manevrišu naslepo. Šta se tačno dogodilo, pa je GPS bio u prekidu, još nije poznato, ali je zbog toga otvorena istraga.

Osim toga, građani Norveške podneli su stotine prijava svojoj vojsci, žaleći se da su stranci vršili nuždu na javnim mestima. Vojnici NATO, uglavnom Šveđani i Amerikanci, uhvaćeni su kako mokre i vrše veliku nuždu u blizini vrtića, škola i sportskih objekata. Prijave su podneli i norveški farmeri, koji su besni jer su im borbena vozila uništila imovinu.

Hitne isporuke piva

Marijane Bo, major u norveškoj vojsci, koja je bila zadužena za otklanjanje štete i zaštitu životne sredine tokom NATO vežbi, navela je da armija obično ima sistem za sprečavanje takvih stvari, ali da je sada nešto očigledno zakazalo.

(VIDEO/FOTO) RUSIJA POTOPILA NORVEŠKU FREGATU, ISKLJUČILA NAVIGACIJU FINSKOM RATNOM BRODU: Jeza u NATO i na BALTIKU!

- Ovo je strašno. Reč je o ljudima koji nemaju osnovno vaspitanje. Morali smo da čistimo za vojnicima, koji su se olakšavali gde su stigli. Doslovno je to bio u*ran posao - navela je Boova.

Norveška, međutim, nije jedina zemlja koja je iskusila negativnu stranu NATO vežbi već je to bio i Island. Oko 7.000 američkih vojnika u glavnom gradu te zemlje, Rejkjaviku, za samo jedan vikend popilo je sve pivo po barovima. Tako pijani, Amerikanci su se tukli i lomili inventar, a pivara "Elgjerdin Egjil Skalagrimson", koja proizvodi popularno islandsko pivo "gul", morala je hitno da isporuči dodatne količine tog pića lokalnim pabovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Skretnicar

pre 5 godina

Cemu komentari i americkoj vojsci van amerike: Oni skupljaju "problematicne momke sa ulica " i salju ih u jedinice van amerike ? A sto se tice GPS to im ameri sami iskljucili da vide kako ce se ponasati i kada su videli odmah su optuzili Ruse ( odnosno Putin im ukinuo struju ) .

Ljubo

pre 5 godina

Na mom maternjem jeziku se kaze "mars stoko fasisticka natovska" ....

Vlado

pre 5 godina

Drago mi je da su Nordijci konačno videli ko treba da ih "brani". "Elita" na nivou!

mirjana

pre 5 godina

I NATO hoce da ratuje sa Rusima.Zaboravili su kako im je Srbin srusio "NEVIDLJIVOG" i to sa protivgradnom raketom.Americka vojska je cisti retard.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija