• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

15.11.2018

19:22 >> 19:26

(VIDEO) BRITANIJA SE RASPADA! Haos širom kraljevstva, masovne ostavke ministara, pada funta, tržište u panici, ŠKOTSKA SE OTCEPLJUJE...

Vesti

(VIDEO) BRITANIJA SE RASPADA! Haos širom kraljevstva, masovne ostavke ministara, pada funta, tržište u panici, ŠKOTSKA SE OTCEPLJUJE...

Podeli vest

Sve je izgledalo idilično. Premijerka Tereza Mej je naizgled bila osigurala jedinstvo svoje vlade i meki Bregzit je bio skoro opipljiva realnost. A onda je Veliku Britaniju pogodio politički tornado čije se najcrnje posledice ne mogu precrtati - uključujući raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Čak troje ministra i niz nižih činovnika podnelo je od jutros ostavke Terezi Mej u znak protesta zbog sporazuma koji je postigla sa EU o "mekom" izlasku iz Unije.

Pada vlada Mejeove

Najzvučnije ime je Dominik Rab, ministar za Bregzit, koji je istakao da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt dogovora.

 

 

Analitičari kažu da je Rab bio ključna karika, bez koje sada već nokautirana premijerka Mej nema šanse da progura sporazum u parlamentu. I ne samo da nema šanse, već se očekuje da će pretpreti katastrofalan poraz.

 

 

I izgleda da haosu ovde neće biti kraj. Ostrvski mediji tvrde da bi spisak ostavki mogao da bude i duži kako dan odmiče. A zagovornici tvrdog Bregzita trljaju šake dok njihov lider Džejkob Ris-Mog sprema zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki.

(VIDEO) KIJEV SPREMA NAPAD NA DONBAS! PREMEŠTA SISTEME S-300 I BUK NA LINIJU RAZDVAJANJA: OEBS optužio Porošenka za kršenje Minskog sporazuma!

Čak i ako premijerka Mej padne, međutim, nema naznake ko bi je zamenio i ko bi uopšte smeo i mogao da napravi platformu za Bregzit koja bi pomirila sve političke frakcije širom Velike Britanije. Štaviše, sve krupne političke figure listom peru ruke od pregovora sa EU, ne želeći vruć krompir i skoro nerešiv problem statusa Severne Irske. Zato Mej toliko dugo opstaje u premijerskoj fotelji, uprkos očiglenoj političkoj slabosti.

Foto: printscreen

Posle svega, nije iznenađenje što je tržište negativno reagovalo na jutrošnje vesti. Funta je u padu u odnosu na evro i dolar za zabrinjavajućih 1 odsto, dok trgovački lanci širom Britanije prijavljuju oštar pad prihoda, objašnjen činjenicom da potrošači panično reaguju na političku nestabilnost.

Škotska sve bliža otcepljenju

Možda i ključni faktor u toj političkoj nestabilnosti je status Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Predloženi status Severne Irske posle Bregzita, koja bi ostala u carinskoj uniji i sa EU i sa Velikom Britanijom, stavlja Škotsku u neravnopravan položaj - a Škotska je bila jedan od bastiona ostanka u EU na referendumu 2016.

(VIDEO) I ONI BI DA RATUJU SA PUTINOM: U Rusiji na minus 35 jedu sladoled, a NATO TEHNIKA CRKAVA I NA MINUS 9!

Ta neravnopravnost bi mogla da iznova zapali plamen škotske samostalnosti i zahteve za još jednim referendumom o otcepljenju. Nikola Sturdžon, premijerka Škotske, nema dilema da li će se to i dogoditi.

- Ovakav Bregzit ojačava težnju za nezavisnošću iz dana u dan. To vreme (za referendum) će doći i nemam sumnje da će narod Škotske glasati za svoju samostalnost - izjavila je Sturdžon danas.

Kako javlja list "Telegraf", ministru za ekologiju Majklu Govu ponuđeno je mesto ministra za Bregzit, koje je ostalo upražnjeno nakon ostavke Dominika Raba.

List navodi da će Gov prihvatiti to mesto samo ako dobije priliku da ponovo pregovara uslove sporazuma.

"Nacrt sporazuma je 'suštinski mrtav'"

Škotska Vlada saopštila je da je nacrt sporazuma o Bregzitu britanskog premijera Tereze Mej "suštinski mrtav".Ž

MARIJA ZAHAROVA POVODOM "SASTANKA" PUTINA I TAČIJA: Može Hašim da priča šta hoće, ali RUSIJA ĆE PODRŽATI INTERES SRPSKOG NARODA!

- Bregzit nije bolja budućnost, to je korak nazad u zamišljenu prošlost. Moramo da priznamo da je taj sporazum neprihvatljiv za Škotsku i njene građane. Prema tome, njega Vlada ne može da podrži - rekao je sekretar Škotske za ustavna pitanja Majkl Rasel.

 

 

On je rekao da je ovaj sporazum rezultat niza samonametnutih "crvenih linija" i sada je suštinski mrtav, piše "Gardijan". Rasel je dodao da ako nacrt sporazuma bude odobren na samitu EU 25. novembra, poslanici škotskog parlamenta glasaće o tom dokumentu prije britanskog donjeg doma.

Za vikend vanredni samit EU

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.
- Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu - piše u saopštenju Evropske komisije.
Predsedsnik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.
Tusk je i uputio poziv Velikoj Britaniji da se vrati nazad u evropski blok: "Nije na meni da komentarišem najnoviji razvoj situacije u Londonu, ali EU je spremna za konačan sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom". On je dodao da je EU spremna i za mogućnost da sporazuma nema, ali da je ipak najspremnija za varijantu da uopšte nema Bregzita, piše britanski list "Dejli ekspres".
​Da li će svi ovi napori ostati mrtvo slovo na papiru? Da li će Velika Britanija "meko" napustiti EU, ili će, kako sada stoje stvari, iz nje bukvalno ispasti i tresnuti na glavu? Posle današnjeg haosa, od prognoza se ustručavaju čak i najviđeniji politički analitičari Ujedinjenog Kraljevstva.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
RINGISPIL

pre 5 godina

Daj boze da i vama djavo uzme pamet a vec kuca na vrata. Idite u pakao.

Jelena

pre 5 godina

Neka malo mečka zaigra i na njihovim vratima...

yuga

pre 5 godina

Dabogda doživeli najmanje istu sudbinu koju ste vi i ostali priredili mojoj zemlji-SFRJ !!!

Sojic

pre 5 godina

Daj Boze, pa da nazdravim iz deda Stavrine cuturice ..

Rasa

pre 5 godina

Jaoooo kako mi je zao sto imaju probleme i oni !!!! KIletva neduznih zrtava sirom sveta stize polako i na jihova vrata

Rade

pre 5 godina

I treba da se raspadnu, daj Bože što pre. Najveće zlo u svetu dolazi sa njihove strane. Da njih nema, i Amerika bi bila mirna, i nikoga nebi dirala. Najveće zlo sveta su Britanci ! ! ! ! ! ! !

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Nemojte Bogom vas molim. " SACUVAJTE " nam nase " DRAGO " KRALJEVSTVO. Evo meni vec sada SUCE NIZ DUPE LIJU.

Mate

pre 5 godina

Zaigrali se malo.. Uskoro novi referendum, ovaj put 80% za ostanak u EU. HEHEHE

Marcco

pre 5 godina

Znao je ovo Tim Sebastian pa je na vreme pobegao sa BBC na Dojče Vele... prešao bi taj i Saudi TV ako zagusti.

AJILI

pre 5 godina

Zelim Englezima sto je moguce brzi raspad, sa posledicama koje su oni uz pomoc " ucesnika "1. svetskog rata Ustasa i Siptara priredili Srbima. Skotskoj, S. Irskoj, Velsu bi pozeleo sve najbolje kao samostalnim i suverenim drzavama.

SS

pre 5 godina

Samo napred saksonci do raspada i propasti,vreme je nappkon,a škoti napokon u boj za otcepljenje kao Volas nekad.Sa srećom im.

Lala iz Kanade

pre 5 godina

Daće bog da se Engesko carstvo raspadne po svim šavovima. Dosta zla su naneli širom sveta. Daće Bog!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59