• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

18.11.2018

13:00

PA-PA-PARANOJA! TAJMS PROLUPAO: Crtać Maša i Medved je propaganda Kremlja! TA MALA JE ISTI PUTIN!

Vesti

PA-PA-PARANOJA! TAJMS PROLUPAO: Crtać Maša i Medved je propaganda Kremlja! TA MALA JE ISTI PUTIN!

Podeli vest

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms.

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša 'putinovski' - kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.

 

 

Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tera zeca s Medvedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira "zaštitu svojih granica".

Broj pratilaca "Maše i Medveda" na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Foto: YouTube printscreen

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.

- To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša 'čerčilovski' - kaže on. Lovejko dodaje da se rad "propagandnog organa pri Kremlju... verovatno odlično plaća".

- Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat - primetio je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

Foto: YouTube printscreen

- Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško - dodao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

To se u psihijatriji zove auto projekcija.... Ono kad najveća lopurda viče, "dr'šte lopova"

Deda Nole

pre 5 godina

Englezi su dotakli dno ljudske pokvarenosti,da stvar bude interesantna Masa i Medved su popularni na zapadu i deca ga rado gledaju provereno.

Ljubo

pre 5 godina

Srbi u Srbiji ne treba da budu zabrinuti .Nas su americki i zapadni filmovi vec odavno zatrovali .Mi smo veci Ameri od samih Amera.Kada vidim natpise na garderobi ,na grudima Srba ,mnogi i ne znaju znacenje i poruke istih .Jadno i bedno .Tetoviranje i drugo .Stidimo se .

Igor

pre 5 godina

Istina nema sta,sad sam bas cuo od cerkice da Masi dozvolio Putin avion SU-57 da ga vozi malo iznad Amerike da se igra raketicama i bombama tako da pazi te se amerikanci..... degenerici jedni i do masu ste uspeli da dodjete

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59