• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Beta

19.11.2018

15:49

(FOTO) TURSKI TOK, ZAVRŠNI ČIN: Putin je dao komandu!

Vesti

(FOTO) TURSKI TOK, ZAVRŠNI ČIN: Putin je dao komandu!

Podeli vest

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan učestvuju na ceremoniji završetka izgradnje dela gasovoda Turski tok ispod Crnog mora

Putin je dao komandu za početak završnog čina izgradnje Turskog toka, nakon čega je glavni izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miller, naredio da brod "Pionirski duh" spusti u vodu poslednju cev za završetak tog kraka cevovoda, izveštava Tass. 

Predsednik Rusije je rekao na svečanosti da je Turski tok pokazao efikasnost saradnje sa Turskom u rešavanju najtežih problema. 

- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pokazao hrabrost i političku volju za sprovođenje projekta izgradnje gasovoda 'Turski tok' - rekao je Putin i izrazio zahvalnost predsedniku Turske jer se, kako je naglasio, ovakvi projekti usred sve veće konkurencije ne mogu sprovesti u praksi bez političke volje i hrabrosti. 

On je dodao da projekat "Turski tok" nije usmeren protiv bilo čijih interesa, da je to čisto stvaralački projekat, kao i drugi takvi projekti, te da on pokazuje da su zemlje učesnice sposobne da zaštite svoje nacionalne interese. 

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim recima, projekat "ima za cilj jačanje odnosa između zemalja, stvarajući stabilne uslove za ekonomski razvoj, a time i za poboljšanje blagostanja naših naroda".

Putin je naveo da će Rusija i Turska ostvariti robni promet od 100 milijardi dolara. "Uveren sam da će 'Turski tok', kao i drugi naš zajednički strateški projekat, prva nuklearna elektrana u Turskoj 'Akuju' postati svetli simbol postepenog razvoja multilateralnog rusko-turskog partnerstva i postati zalog prijateljstva naših naroda", istakao je ruski predsednik. 

Naglasio je da je po dnu Crnog mora položeno ukupno 1.800 km cevi na dubinama i do dve i više hiljada metara, i dodao da će puštanje u rad gasovoda "Turski tok" učiniti Tursku ozbiljnim evropskim čvorištem, obezbediti snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope gasom i uticati na geopolitički položaj Turske. 

- Puštanje u rad Turskog toka sigurno će omogućiti našim zemljama da prošire saradnju u oblasti gasa, biće od velikog značaja za ekonomski razvoj Turske i čitavog Crnomorskog regiona, a takodje će postati važan faktor u osiguranju evropske energetske bezbednosti - poručio je ruski lider. 

- Naglašavam da se u izgradnji primenjuju najnovija tehnološka rešenja, koristi najsavremenija tehnika i da se poštuju najstroži ekološki standardi i norme - rekao je Putin.

Turski predsednik Erdogan je u svom izlaganju rekao da je za Tursku Rusija dugoročni pouzdani prijatelj i važan snabdevač prirodnim gasom. On je istovremeno apostofirao da nikakav pritisak trećih zemalja neće sprečiti zajedničke projekte. 

- Naši odnosi sa Rusijom jačaju, što se takode ispoljava u energetskom sektoru. Sa ruskim prijateljima smo uložili mnogo napora u realizaciju projekta Turski tok. On ima istorijski značaj. Ovaj gasovod nije važan samo za nas, već i za naše susede. Planiramo da polovinu gasa isporučujemo Evropi...Turska će moći u potpunosti da zadovolji potrebu za gasom u Evropi - naglasio je Erdogan. 

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske je rekao da se nada da će prve isporuke gasa preko Turskog toka krenuti u 2019. godini, odnosno da će gasovod uduće godine biti spreman za puštanje u rad nakon svih potrebnih testiranja. 

Gasprom je u maju 2017. godine započeo izgradnju podvodnog dela Turskog toka. Cevovod dužine 930 km proteže se duž dna Crnog mora do obale Turske, a dalji kopneni deo će ići u dužini od 180 km preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama. 

Prvi krak gasovoda namenjen je turskom tržištu, a drugi za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope. Kapacitet svake linije dostiže 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

I Antić u Istanbulu

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da vlada visoko ceni napore koje Turska ulaže u razvijanje značajnih projekata koji jačaju energetsku bezbednost celog regiona, saopštilo je ministarstvo. 

Foto: Tanjug

Kako se navodi, on je u Istanbulu na ceremoniji obeležavanja završetka izgradnje morske deonice gasovoda Turski tok, kojoj su prisustvovali i predsednik Rusije Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, rekao da je "Srbija spremna da sa svojim susedima razvija projekat Turskog toka". 

Taj gasovod, koga čine dva kraka, dugačak je oko 1.000 kilometara, a zajednički ga grade Rusija i Turska, a dopremaće gas iz Rusije u Jugoistočnu Evropu. 

Krak ispod Crnog mora izašao je na tursku obalu, a sledi izgradnja gasovoda ka Bugarskoj.

- Mogućnosti da deset do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz Turske podje prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost - rekao je Antić. 

On je istakao da bi priključenjem na Turski tok te zemlje postale tranzitne za gas, čime se ;otvara mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede ;i ubiranja značajnog profita. 

Na marginama ceremonije, Antić se sastao sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Faitom Donmezom i u razgovoru sa njim rekao da saradnja u oblasti energetike prati ekspanziju ukupnih odnosa Srbje i Turske. Ministar Antić je razgovarao i sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šabazovim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59