• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.11.2018

23:21

PUTIN ĆE NA BILO KOJI NAPAD ODGOVORITI NUKLEARKOM! Zbog Amerike Kremlj menja politiku o nuklearnom naoružanju!

Vesti

PUTIN ĆE NA BILO KOJI NAPAD ODGOVORITI NUKLEARKOM! Zbog Amerike Kremlj menja politiku o nuklearnom naoružanju!

Podeli vest

Gornji dom ruskog parlamenta predlaže ukidanje restrikcija na korišćenje nuklearnog oružja. Tako bi Moskva mogla da koristi atomske bombe ne samo u slučaju nuklearnog već i konvencionalnog napada

Ruski predsednik Vladimir Putin na bilo koji napad na njegovu zemlju ili na saveznike odgovoriće nuklearkom. Gornji dom ruskog parlamenta u sredu uveče predložio je da se u državnoj vojnoj doktrini ukinu restrikcije na korišćenje nuklearnog oružja. Tako bi udubuće bilo omogućeno da Rusija odgovori nuklearnim raketama ne samo na atomski već i na svaki konvencionalni napad.

Striktna pravila

Prema sadašnjoj vojnoj doktrini, Rusija može da iskoristi atomsko oružje samo u dva slučaja. U prvom slučaju, kao odgovor na napad nuklearnim naoružanjem ili drugim oružjem za masovno uništenje na Rusiju ili nekog njenog saveznika. U drugom slučaju, ukoliko je nuklearni napad neophodan da bi bio sprečen konvencionalni napad koji preti egzistenciji Rusije kao suverene države.

Šef odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Bondarev, nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva odbrane, generalštaba ruske vojske i saveta bezbednosti, naveo je da osnovni principi u sferi nuklearnog odvraćanja moraju biti izmenjeni.
- U vojnu doktrinu treba uvesti amandman o korišćenju nuklearnog oružja. Rusija mora biti u mogućnosti da koristi svoje nuklearke i u slučaju da neprijatelj upotrebi nenuklearno strateško oružje, poput hipersoničnog ili drugog konvencionalnog naoružanja - navodi se u predlogu koji je potpisao Bondarev.

Ako taj predlog Saveta Ruske Federacije odobre donji dom parlamenta i Putin, Moskva će moći da odgovori nuklearkama na bilo kakav napad na Rusiju ili na neku njenu saveznicu.
Ruski bezbednosni stručnjaci smatraju da bi to bio dobar odgovor na američku vojnu doktrinu, koja je izmenjena u februaru. Na osnovu nje, Vašington može da izvede nuklearni napad na bilo koju zemlju zbog najmanje stvari, kao što je na primer sajber-napad na Ameriku ili nekog njenog saveznika.

PUTIN DEFINITIVNO PRELOMIO: GASOVOD TURSKI TOK ĆE IĆI KROZ SRBIJU!

Reakcija na Trampa

Takođe, prema navodima analitičara, izmena ruske vojne doktrine mogla bi da bude i odgovor na najavu američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). U pitanju je sporazum iz 1987, koji su potpisale SAD i SSSR. On zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.
- Izmena američke vojne doktrine i najava o povlačenju iz sporazuma INF predstavljaju pretnju po Rusiju. Moskva ne bi smela da ostane bez odgovora. Predsednik Putin je odavno najavio da će Rusija odgovoriti ukoliko se Tramp povuče iz sporazuma INF. Izmena vojne doktrine bi mogla da bude uvod u taj odgovor. S obzirom na sve pretnje SAD, ukidanje zabrane na korišćenje nuklearnog oružja je prvi korak koji Rusija može da preduzme - navode analitičari.

U Argentini o raketama srednjeg dometa


Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraće na samitu G20 u Argentini 30. novembra. Kako je Kremlj najavio, biće reči i o Trampovoj najavi o povlačenju z Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).
- Cilj Rusije je da sporazum ostane na snazi, međutim, ukoliko SAd insistiraju da se povuku, Moskva će odgovoriti - navedeno je iz Kremlja.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Ukoliko se SAD povuku iz ugovora iz 1987. a nadamo se da neće, Rusija mora da sledi svoje potrebe. Svet sve ovo baš i ne želi, bolje je poštovanje starog dogovora ili uz neke izmene koje bi obe strane prihvatile, nego eskalacija sukoba. Valjda će Samit G20 u Argenitni doneti dobre vesti što se tiče velikih sila.

milan

pre 5 godina

Da nece albanci mozda da napadnu i ruse ???????

Godža

pre 5 godina

E, tako i treba ! Samo ovo je trebalo odmah još u februaru izglasati i odmah odgovoriti amerikancima na takvo ponašanje. Dokle više američkog silovanja celog sveta ?! Pa neka se malo i oni i njihovi kompanjoni u natou zamisle..... Dosta je bilo.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20