• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.11.2018

23:15

MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINJENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

Vesti

MERKEL I MAKRON PRAVE SJEDINJENE EVROPSKE DRŽAVE: Lideri najmoćnijih evropskih država menjaju EU!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nameravaju da od EU naprave Sjedinjene evropske države. Merkelova je pozvala zemlje članice EU da se odreknu svog suvereniteta u korist evropskih institucija, što je podržao i Makron, koji takođe želi jaču Uniju

Dvoje lidera smatraju da se EU nalazi na prekretnici kad je u pitanju njena buduća uloga u svetu. Oboje žele da Evropa vodi glavnu reč, te je Merkelova zato na jednom skupu u Berlinu u četvrtak uveče navela da bi Unija morala da bude mnogo čvršća.

I Joška Fišer hteo isto

Pre Merkelove i Makrona mnogi političari su se zalagali za pravljenje Sjedinjenih evropskih država. Među poslednjima je bio bivši nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer, koji je 2000. rekao da EU mora postati federacija, čijeg će političkog lidera građani birati direktno. Međutim, njegovi napori u tom smeru su propali, prvenstveno zbog protivljenja Britanije.

Ponovna izgradnja

- Danas bi nacionalne države morale da budu spremne da odustanu od svog suvereniteta. Naravno, po uređenom metodu. Nacionalni parlamenti moraju igrati ključnu ulogu u tom procesu. To je za opšte dobro - rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka upozorila je na rast nacionalizma u Evropi, ističući da neki političari veruju da mogu da reše sve sami i da misle samo na sebe.

- To je nacionalizam u svojoj najčistijoj formi. To nije patriotizam - naglasila je Merkelova.

Ona je branila i svoju politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, zbog koje joj je popularnost u zemlji drastično opala i zbog koje je kritikuju mnogi evropski lideri.

BRUTALNI LAVROV! ISMEJAO ŠEFA BRITANSKE VOJSKE: Ne možemo nikom zabraniti da pokazuje svoje intelektualne sposobnosti!

- U interesu je svih nas da se postaramo da globalni uslovi za izbeglice i migrante koji traže posao budu poboljšani - navela je nemačka kancelarka.

Te njene stavove podržava i Makron, koji kaže da Francuska i Nemačka dele odgovornost za ponovnu izgradnju Evrope.

- Ta odgovornost znači izgradnju zaista suverene Evrope, jake Evropske unije - rekao je Makron, koji se ranije založio i za formiranje evropske vojske.

Analitičari kažu da su francuski predsednik i nemačka kancelarka uvideli da se situacija u svetu menja i da bi samo čvrsta EU, mnogo čvršća nego sada, uspela da preuzme vodeću ulogu.

IMA GA SAMO SRBIJA! MINERAL PRED KOJIM NAUČNICI PADAJU SA STOLICE: Svet u ratu za srpski kriptonit!

- Sa dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD i razlaz EU i Britanije, koja je bila najveći protivnik jake, suverene Unije, otvorila se mogućnost da Evropa preuzme lidersku poziciju u svetu. S obzirom na centralni položaj Evrope na mapi, nepopularnost Amerike i njenu promašenu spoljnu politiku, pravljenje evropske superdržave i jačanje njenog uticaja je sada moguće - objašnjavaju analitičari.

Čista fikcija

Oni dodaju da bi Evropa s federalnim uređenjem, u kojem bi građani birali predsednika, bila mnogo moćnija od SAD.

- Samo mnogo integrisanija EU može da bude rival SAD. U tom slučaju Sjedinjene evropske države mogle bi da preuzmu vodeću ulogu u svetu - navode stručnjaci.

 

(VIDEO) RUSKA ARMIJA NA NOGAMA! Aktiviran S-300, OBORENO 20 NEPRIJATELJSKIH META NA JUGU RUSIJE!

S druge strane, mnogi ne veruju da će EU ikad biti integrisanija nego sada i tvrde da je projekat pravljenja evropske superdržave fikcija.

- Nijedna evropska zemlja se neće lako odreći svog nacionalnog suvereniteta. Zemlje na Starom kontinentu niko ne može da natera da se odreknu nezavisnosti. To je najveći problem u uspostavljanju jedinstvene Evrope. Ujedno, neke države se zalažu za to da pravila unutar EU budu još labavija, a ne jača - kažu analitičari.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Hoće, kad joj napravi bebu, onda će i Sjedinjene evropske države. Gluposti.

Stojan

pre 5 godina

Njoma je odzvonilo, ne verujem da ce oni ista izmenuni. Najposle, Ameri nece tek tako ispustiti Evropu iz svojih celjusti.

SS

pre 5 godina

Ostvaruje se nacistički plan po kapitulaciji iz '45 da u 4 rajhu ekonomski porobe evropu,i ponovo budu gazde evrope a posle i dalje."Francuzi" to dobro znaju jer su ih pregazili tada za 6 nedelja,pa sad podvijaju rep pred njima,a koštaće ih glave.Manji će opet,a već je narod trećeg reda.Lukavo i promišljeno rade.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija