• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

29.11.2018

23:45

PUTIN OBJAVIO RAT UKRAJINI: Tenzije između Kijeva i Moskve, prete da prerastu u TOTALNI ORUŽANI SUKOB?!

Vesti

PUTIN OBJAVIO RAT UKRAJINI: Tenzije između Kijeva i Moskve, prete da prerastu u TOTALNI ORUŽANI SUKOB?!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin premestio je oklopna vozila i raketni sistem S-400 na Krim zbog pomorske krize sa Kijevom. Optužio je ukrajinskog lidera Petra Porošenka da igra prljavu igru

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je totalni rat Ukrajini zbog pomorske krize na Krimu. On je premestio oklopna vozila i raketni sistem S-400 na Krim da bi zaštitio svoje teritorije od napada Kijeva. Ukrajinskog predsednika Petra Porošenka optužio je da vodi prljavu igru protiv Moskve, na šta je Porošenko poručio da ne isključuje mogućnost oružanog sukoba.

Pojačali odbranu

Prema Putinovom nalogu, ruska armija juče je postavila borbena vozila ka gradu Kerču na istoku Krima, nedaleko od mesta incidenta sa ukrajinskim mornarima. Portal "Raša tudej" jedini je objavio video-snimak ruskih oklopnih vozila koja su raspoređena širom poluostrva. Među njima su i obalski odbrambeni sistemi "Bal" naoružani sa po osam krstarećih raketa X-35. One mogu da pogode i unište brodove na daljini od 20 kilometara.

Kriv Zapad

Da Kijev zatraži bebe za doručak, dobio bi ih. Na Zapadu bi rekli: "Zašto da ne!? Oni su gladni"
Vladimir Putin

Pored toga, ka Krimu uskoro kreće i raketni sistem S-400 trijumf, što je potvrdio portparol ruske vojske za južnu oblast, pukovnik Vadim Astafjev. 

- Vojska je spremila S-400 za premeštanje. On će znatno pojačati odbranu našeg neba i mora oko Krima u jeku krize sa Ukrajinom - rekao je Astafjev.

Uporedo sa tim, ruski mediji pisali su da je vojska raspoređena duž cele zapadne granice sa Ukrajinom kako bi se odbile eventualne nove provokacije. Da je situacija i više nego ozbiljna potvrdio je i ruski lider Vladimir Putin koji je juče prvi put govorio o krizi.

- Incident na Krimu posledica je prljave igre ukrajinskog lidera Petra Porošenka. On je to zakuvao da bi ugušio svoje političke protivnike pred predsedničke izbore u martu - rekao je Putin.

NEĆE RAZGOVOR Iskulirao Porošenka

Ruski predsednik Vladimir Putin odbio je telefonski razgovor sa ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom, rekao je juče Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.
- Mogu da kažem da je postojao zahtev sa ukrajinske strane, ali se razgovor nije dogodio. Situacija je osetljiva, a tada analiziramo ciljeve za razgovor - rekao je Ušakov.

On je dodao da će kijevske vlasti nastaviti da se ponašaju bahato sve dok imaju podršku Zapada.

- Da Kijev zatraži bebe za doručak, dobio bi ih. Na Zapadu bi rekli: "Zašto da ne!? Oni su gladni, hajde da im izađemo u susret." To je toliko kratkovida politika, koja ne može imati dobar ishod. Ukrajinsko rukovodstvo misli da mu je sve dopušteno - istakao je ruski lider koji je podržao postupak svoje vojske u Kerčkom moreuzu.

Teške reči

Ovo što se dešava nije tričarija. Naša država je pod pretnjom totalnog rata sa Ruskom Federacijom
Petro Porošenko

Na Putinove reči reagovao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je uveo ratno stanje u 10 regiona i naglasio je da je njegova zemlja na ivici oružanog sukoba sa Rusijom.

- Ovo što se dešava nije tričarija. Naša država je pod pretnjom totalnog rata sa Ruskom Federacijom. Rusi su utrostručili broj tenkova i vojnika duž naše granice. Zašto su ih tamo postavili? Naša vojska mora da bude spremna da reaguje na moguću kopnenu invaziju Rusije - rekao je Porošenko.

Ratno stanje

Krizu su, međutim, u nedelju izazvala tri broda ukrajinske ratne mornarice koja su nelegalno prošla iz Crnog mora kroz Kerčki moreuz i prešla rusku granicu. Ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev za prelazak u ruske vode, već su saopštili da ne nameravaju da plove. Uprkos svemu, ipak su ušli u Azovsko more i pokušali da izvedu ilegalne manevre u ruskim teritorijalnim vodama. Ignorisali su sve naredbe ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i crnomorske flote.

Foto: Reuters

Kijev: Brodovi u međunarodnim vodama

Ukrajina tvrdi da su se njeni brodovi nalazili u međunarodnim vodama kad je ruska vojska zapucala na njih u nedelju u Kerčkom moreuzu. Zvaničnici u Kijevu su juče objavili tačnu lokaciju i koordinate vojnih brodova "Berđansk", "Nikopolj" i "Jani kapu" u momentu sukoba sa Rusijom.
- Plovila su bila izvan ruskih teritorijalnih voda, a ne u njima - naveli su nadležni.
Sa druge strane, Moskva tvrdi da su brodovi narušili njenu granicu.

Ruske snage su bile primorane da otvore vatru i zadrže sva tri ukrajinska broda. Tri ukrajinska mornara su lakše povređena u incidentu i ukazana im je pomoć.

NOVA UKRAJINSKA PROVOKACIJA: Rusija nam blokirala 35 trgovačkih brodova! MOSKVA NEGIRA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
armor

pre 5 godina

Zbog laznih vesti i izazivanja panike u normalnoj drzavi bi robijali. Sreca pa morate da izadjete na ulicu ...

SS

pre 5 godina

Budale koje slušaju imbecila,pa progutaće ih Rusi.

bubasvaba

pre 5 godina

Mislim stvarno kako i ko je on da na svojoj teritoriji i svoje oruzje i orudje premesta gde on oce BEZOBRAZLUK KATASTROFALNIH VELICINA. Kako to putin kad je porosenko uveo ratno stanje a putin KRIV KKAAKKOO PO KOJOJ LOGICI ??????.

istina

pre 5 godina

Opet lupate gluposti. bombasti naslovi radi prodaje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija