• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

01.12.2018

18:51

(VIDEO) JEZIVO! RAT NA ULICAMA PARIZA: Nasilje se širi, ne rade robne kuće, ZAPALJENA ZGRADA KOD JELISEJSKIH POLJA!

Vesti

(VIDEO) JEZIVO! RAT NA ULICAMA PARIZA: Nasilje se širi, ne rade robne kuće, ZAPALJENA ZGRADA KOD JELISEJSKIH POLJA!

Podeli vest

Robne kuće u centru Pariza "Galeri Lafajet" i "Prentan" zatvorene su danas zbog nasilja koje se proširilo francuskom prestonicom usled protesta zbog povećanja troškova života, javlja Rojters pozivajući se na portaprolke ove dve robne kuće

Foto: AP PHOTO

 

Neimenovani očevidac je takođe ovoh agenciji kazao da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

AP prenosi da je policija saopštila da je najmanje 65 osoba, uključujući 11 policajaca, povređeno u ovim nasilnim protestima, a da je uhapšeno 140 ljudi. Agencija navodi da je na ulicama Pariza na hiljade policajaca.

Foto: AP PHOTO

 



U Parizu su danas, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta "žutih prsluka" zbog povećanja taksi na gorivo.

Francuski premijer Eduar Filip je izjavio da je su pojedini demonstranti napali policajce u retko kad viđenom nasilju u centru Pariza.

 

 


Filip je rekao novinarima da na Jelisejskim poljima i oko avenije ima više od 5.000 demonstranata, dodajući da su neki od njih odlučni da isprovociraju sukobe s policijom. Kako se navodi, najmanje 10 policajaca je povređeno.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

 

 

 

 


Agencije su prenele da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret "žutih prsluka" koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.

 

 


Policija je suzavac upotrebila i protiv "žutih prsluka" ispred Trujumfalne kapije. Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga ustuknula, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

 

 


Agencija navodi da je većina demonstranata mirno protestovala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije dovukli građevinski materijal, uključujući i daske, i sve su to zapalili.

 

 

 

 


Policija je tada upotrebila vodeni top, a policija za razbijanje demonstracija suzavac.

Jedna grupa demonstranata uklonila je barijere koje štite Spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata da bi, kako prenosi AP, pozirali pored večnog plamena i pevali nacionalnu himnu. Tu grupu je policija uspela da rastera.

Uhapšene 224 osobe, iz policijskih kola ukradena puška

Tokom protesta "žutih prsluka" u Parizu danas su uhapšene najmanje 224 osobe, dok jedvadesetak stanica metroa zatvoreno, a učesnici protesta ukrali su automatsku pušku iz policijskog vozila u centru francuske prestonice, javljaju francuski mediji. 


Jedan demonstrant je iz parkiranog policijskog kamiona ukrao jurišnu pušku G36, navodi "Figaro", a detalja o tom incidentu za sada nema.

Prema podacima Uprave policije, najmanje 224 osobe su uhapšene u Parizu od jutros do kasnog popodneva, i to pre svega u okolini Jelisejskih polja, što je znatno veći broj nego na protestima prošle subote, kada su uhapšene 103 osobe.

Rojters prenosi da među uhapšenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje levice.


Zamenik francuskog ministra unutrašnjih poslova Loran Nunjes je izjavio da se oko 3.000, kako je kazao, izgrednika nalazi oko avenije na Jelisejskim poljima i da je u Parizu raspoređeno 5.000 policajaca.

 

 

 

 


Pariska policija je saopštila da je do podneva uhapšena najmanje 81 osoba. 

"Žuti prsluci" su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prestonicu, gde su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gde je i predsednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji.

 

 

Foto: AP PHOTO

 



Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije juče urodio plodom pošto su neki predstavnici "žutih prsluka" napustili razgovore.

(FOTO/VIDEO) OPSADNO STANJE U PARIZU: Sukobi na protestima žutih prsluka zbog poskupljenja goriva, SUZAVAC, BARIKADE, ZAPALJENE GUME! Jaki kordoni oko predsedničke palate!



Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u "žutim prslucima" - pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Foto: AP PHOTO

 



Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako "žuti prsluci" izaberu predstavnike.

(VIDEO) GORI BRISEL: Vodeni topovi i suzavac na protestu protiv visokih poreza, KAMENJEM GAĐALI KANCELARIJU PREMIJERA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 5 godina

Zaigrala mecka i pred vasom kucom. Sve se vraca i ispasta.

miki

pre 5 godina

podrzavam svaku eskalaciju i sirenja sukoba u francuskoj....zasluzili su

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija