• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

04.12.2018

09:08

MISTERIOZNI NESTANAK KINESKOG MENGELEA: Već šest dana nema ni traga od genetičara koji je stvorio prve GMO bebe na svetu!

Vesti

MISTERIOZNI NESTANAK KINESKOG MENGELEA: Već šest dana nema ni traga od genetičara koji je stvorio prve GMO bebe na svetu!

Podeli vest

Već nekoliko dana javnosti nije poznato gde se nalazi genetičar He Jianku koji je navodno stvorio prve genetski modifikovane bebe, javlja Sajens alert

 

Neki lokalni mediji izašli su sa informacijama da je naučnik u kućnom pritvoru na SUSTek-u (Saut juniverziti of sajens and tehnolodži u Šenženu). He Jianku radi na tom univerzitetu, ali je ranije bilo objavljeno da je još u februaru uzeo odmor.

Univerzitet je odmah demantovao navode o kućnom pritvoru.

- Nemojte da verujete svemu što se unaokolo piše, proverite sa zvaničnim izvorima - izjavili su iz univerziteta za Saut Čajna morning Post.

Međutim, genetičara Jiankuija niko nije video od srede prošle nedelje kada je prisustvovao konferenciji o genetici u Hong Kongu.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, pre nekoliko dana svetom je odjeknula vest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi. Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

"Dno profesionalne etike"

Nedugo nakon što su informacije o njegovom eksperimentu došle u javnost, širom sveta se unutar naučne zajednice povela ozbiljna diskusija o etičkim principima koji stoje iza projekta takvog tipa. Mnogi genetičari su u dilemi da li je procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posledice po dete u budućnosti ako se primeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.

- Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike - rekao je Ksu Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

MENGELE IZ PEKINGA: Kineska vlada zabranila rad lekara koji su menjali DNK beba!

Tvrdnje Jiankuija o uspešnom genetskom modifikovanju još uvek nisu potvrđene, mada je on rekao da je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu.

Genetičar He Jianku je navondo na odmoru još od februara ove godine, a zanimljivo je to što se i univerzitet na kojem je zaposlen ogradio od njega saopštivši da se eksperimenti nisu sprovodili u prostorijama SUSTeka, a Jianku je na konferenciji objasnio kako je sam finansirao i sprovodio testiranja. Uskoro je suspendovan i kineske vlasti su mu na neko vreme zabranile dalji rad na istraživanjima.

Rodio se 1984. godine u okrugu Ksinhua u Kini, diplomirao na SUSTeku i dodatno se obrazovao na Rajs univerzitetu i prestižnom američkom Stanfordu. Vratio se u Kinu 2012. godine i pokrenuo laboratoriju na univerzitetu u Šenženu.

Radio je na genetskoj modifikaciji embriona miševa, majmuna i ljudi. U februaru ove godine uzeo je odmor i posvetio se eksperimentisanju sa genetskom modifikacijom na embrionima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija