• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2018

15:16

(FOTO) SUZA U KRAJIČKU OKA, EMOTIVAN GOVOR I DESETOMINUTNI APLAUZ: Angela Merkel otišla sa čela CDU!

Vesti

(FOTO) SUZA U KRAJIČKU OKA, EMOTIVAN GOVOR I DESETOMINUTNI APLAUZ: Angela Merkel otišla sa čela CDU!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel u poslednjem govoru kao predsednica CDU, na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci

- Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje - kazala je ona.

Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!".

U svom obraćanju Merkel se osvrnula i na sve snažniju desnicu „AfD", rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

Foto: AP PHOTO

- Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude - naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima Merkel je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

- Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000., i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim „glavama", strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa - rekla je Merkel.

Foto: AP PHOTO

Ona je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenaj stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja „Hartz IV" socijalne pomoći.

Prema njenim rečima „Hartz IV" je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

Foto: AP PHOTO

- Podržali smo pravu reformu - naglasila je Merkel.

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije „borila floretom ili ćutala".

- Znam da sam iskušavala vaše živce time - kazala je Merkel.

Foto: AP PHOTO

Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

- Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu - kazala je ona.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

Foto: AP PHOTO

- Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU - kazala je Merkel.

Inače, skupštini CDU u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti, među kojima je i sekretar za međunarodne odnose SNS i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

KRAJ JEDNE ERE: CDU danas bira naslednika Angele Merkel




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 5 godina

Kako to na A V nije bio tamo, Toliko ju je glorifikovao ali mi od toga nismo bas i imali koristi. Sad bi bio red da se i oprostio .

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija