• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2018

19:21

SVE SU TO SU KRIMINALCI SA SOROŠEVOG PLATNOG SPISKA! Orbanov kabinet žestoko raspalio po učesnicima antivladinih protesta u BUDIMPEŠTI!

Vesti

SVE SU TO SU KRIMINALCI SA SOROŠEVOG PLATNOG SPISKA! Orbanov kabinet žestoko raspalio po učesnicima antivladinih protesta u BUDIMPEŠTI!

Podeli vest

Ministar zadužen za vođenje kabineta mađarskog premijera Gergej Guljaš izjavio je danas da se među demonstrantima i organizatorima protesta u Mađarskoj nalaze osobe sa platnog spiska američkog milijardera Džordža Soroša, javlja agencija MTI

 

Kako je Rojters prethodno izvestio, partija mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides, u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Soroša".

Početkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala privatnu školu Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porekla.

Guljaš je danas govoreći za mađarski nacionalni radio, optužio opozicione stranke u zemlji da pozivaju na nasilje nad policijom svojim porukama i delima, navodi MTI.

On je, kako se navodi, kazao da je na protestima koji su u sredu počeli policija "delovala pravno i proporcionalno" i istakao da je saglasan sa predsednikom skupštine Laslo Koverom koji je kazao da su protesti u sredu bili "pokušaj puča".

On je proteste u zemlji okarakterisao pre kao "agresivne akcije manjine" nego kao znak društvene pobune, navodi agencija.

Foto: Reuters

On je kazao da vlada smatra veoma važnim svačije pravo na okupljanje, ali istakao da je zločin podsticanje nasilja.

- Svako može da protestuje i protivi se vladi, ali napad na policiju, bacanje dimnih bombi na nju je ozbiljan zločin - rekao je Guljaš.

Britanski Rojters izvestio je da je na protestima tokom prošle nedelje policija upotrebila suzavac protiv demonstranata ispred parlamenta.

U mađarskoj prestonici, Budimpešti i danas su se okupile hiljade građana da protestuju protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Današnji protesti nose naziv "Srećan Božić gospodine premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, prenosi Rojters. Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane.

Foto: Reuters

Na jednom od slogana je, kako se navodi pisalo "Nemoj da kradeš".

- Nezadovoljstvo raste - kazala je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

- Usvojili su dva zakona ove nedelje koji... neće pomoći interesima Mađara - kazala je ona.

Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritičari nazvali "Zakon za robove".

Vlada je takođe usvojila zakon za uspostavljanje novih administrativnih sudova koji će odgovarati vladi i nadgledati osetljiva pitanja poput izbornog zakona, protesta i pitanja korupcije, pa su, u vezi sa tim na današnjem protestu demonstranti nosili slogane sa porukom "Nezavisno sudstvo".

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

AMERI BESNI NA ORBANA: Premijer Mađarske odbio da Vašingtonu IZRUČI DVOJICU RUSA

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija