• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.12.2018

19:03 >> 19:19

(VIDEO) TRAMP MISLIO DA MOŽE DA ZAVRNE PUTINA, ALI SU GA RUSI PROVALILI: Ameri povlače vojsku iz Sirije, a u Siriju šalju 'Blekvoter'!

Vesti

(VIDEO) TRAMP MISLIO DA MOŽE DA ZAVRNE PUTINA, ALI SU GA RUSI PROVALILI: Ameri povlače vojsku iz Sirije, a u Siriju šalju 'Blekvoter'!

Podeli vest

Kontroverzna američka bezbednosna kompanija „Blekvoter" najavila je svoj veliki povratak. Oni su u magazinu „Rikojl" objavili oglas sa dramatičnom porukom: "Vraćamo se"

"Blekvoter" važi za zloglasnu kompaniju upletenu u niz skandala tokom ratova na Bliskom istoku, nakon čega je čak jedno vreme poslovala pod drugim imenom, "Akademi".

Njeno vaskrsnuće je analitičare nateralo da najavu američkog povlačenja sa ratišta na Bliskom istoku posmatraju u novom svetlu, prenosi RT.

Oglas u "Rikojlu" je objavljen nakon što je sekretar za odbranu SAD Džejms Matis najavio povlačenje s tog položaja, zbog čega su mnogi zabrinuti da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da pokrene proces privatizovanja američkog angažmana u Avganistanu i Siriji.

Povlačenje američkih trupa iz Sirije je već počelo.

Glavni pristalica ideje o privatizovanju američkog učešća na ratištima na Bliskom istoku je Erik prins, bivši šef „Blekvotera". Ovaj dugogodišnji republikanac je kompaniju prodao 2010. godine, ali je ostao u dobrim odnosima s Trampom, a navodno je pokušavao da lobira da se američko vojno prisustvo u regiji zameni plaćenicima.

Matis, koji je kao general komandovao operacijama američke vojske u Avganistanu i Siriji, oštro se protivio ovim pokušajima.

SRBIJA KREĆE U RAT SA NEMAČKOM! Od 14. januara startuje tim da spreči veliki ODLIV STRUČNJAKA IZ NAŠE ZEMLJE!

- Sada kada je Matis otišao, sasvim je moguće da Tramp ponovo razmotri ovu ideju - kaže za RT Majkl Maluf, bivši analitičar Pentagona.

Maluf kaže da ostaje da se vidi da li će prepuštanje američkih ratova privatnim firmama imati ikakav pozitivan efekat na terenu.

(VIDEO) MILO PLJUVAO SRPSKE ŽRTVE! Pominjao Njegoša i okupaciju Crne Gore! Održao SRAMOTAN GOVOR, a OVE REČI je bilo mučno slušati

Prema njegovim rečima, trenutni odnos snaga u Siriji i Iraku je „tri plaćenika na svakog vojnika", a rezultati su slabi.

- Erik Prins je veoma blizak Trampu, ali to bi moglo skupo da košta američku Vladu - kaže Maluf.

Povratak "Blekvotera" za mnoge je podsećanje na mračne epizode u angažmanu ove firme u Iraku. Plaćenici "Blekvotera" su na Trgu Nisur u Bagdadu 2007. godine ubili 14 iračkih civila.

- Ne verujem da će američka javnost stati iza kompanije koja je počinila toliko zločina u prošlosti. Erik Prins i plaćenici zarađuju na produžavanju ratova, a ne na njihovom zaustavljanju - kaže za RT politička aktivistkinja Medija Bendžamin.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija