• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2019

00:28

(FOTO) PROMENE U AMERICI: Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo na čelu

Vesti

(FOTO) PROMENE U AMERICI: Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo na čelu

Podeli vest

Nensi Pelosi izabrana je danas za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa pošto su demokrate preuzele kontrolu nad većinom u ovom telu posle novembrarskih izbora

Zasedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je danas počelo, označilo je i povratak podeljene vlasti u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je deo američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu.

Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju vecinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu. 

Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Nensi Pelosi



To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

- Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da pođtujemo jedni druge i da poštujemo istinu - rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti predlog budžeta koijim bi se okončalo zatvaranje vlade, ali je malo verovatno da će te predloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Pelosi je pozvala na jedinstvo.

- Treba da prevaziđemo podele u našoj zemlji. Ovaj dom mora biti mesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora raditi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca- rekla je ona. 

Nova predsedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali "sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije" i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

- Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije. Radićemo i na zaustavljanju klimatskih promena - poručila je Pelosi.

Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

 


Neke demokrate izrazile su želju da se novi lideri pojave u partiji i Pelosi se složila da ne služi više od nove četiri godine kao predsedavajuća, u zamenu za dovoljno podrške.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rešavanja delimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca koji bi trebalo da ponovo otvori jednu četvrtinu vladinih operacija koje su u ovom trenutku zatvorene.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trampa, uključujući i predsednikove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i novu istragu o vezama između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

TRAMPOV BOŽIĆ IZ NOĆNE MORE! SVI GA OSTAVILI! Bio potpuno sam u BELOJ KUĆI: Porodica mi je otišla, bio sam usamljen!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Demokrati Amerike,gore po ceo svet,pogotovo za balkan,zato Rusi moraju što pre i na vreme da reaguju i preuzimaju svoje interese na balkanu jer će NATO da zatvori krug oko njih.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija