• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

10.01.2019

15:30

NATO PONOVO PRETI RUSIJI: OVO VAM JE POSLEDNJA ŠANSA, IMATE ROK DO 2. FEBRUARA! SPREMNI SMO I NA VOJNE MERE zbog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama!

Vesti

NATO PONOVO PRETI RUSIJI: OVO VAM JE POSLEDNJA ŠANSA, IMATE ROK DO 2. FEBRUARA! SPREMNI SMO I NA VOJNE MERE zbog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama!

Podeli vest

Severnoatlantska alijansa je spremna za vojne mere u rešavanju sukoba u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, ali dijalog s Rusijom ostaje prioritet, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu Norveškom telegrafskom birou

- Dejstva u vezi sa sporazumom o smanjenju količine naoružanja mogu da sadrže vojni karakter, ali mi možemo da nađemo i novi pristup - rekao je Stoltenberg, podsetivši na ultimatum koji je dat Rusiji zbog navodnog neispunjavanja uslova Sporazuma.

- Dali smo Rusiji poslednju šansu. Rok ističe 2. februara - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se izbegne zaoštravanje sukoba s Rusijom, Stoltenberg je naglasio da je dijalog važan.

- Dok NATO stoji na čvrstim i jakim pozicijama, možemo da vodimo dijalog s Rusijom. To je ono što sam usvojio iz norveške politike (Stoltenberg je bio premijer Norveške u periodu od 2000. do 2001. godine i od 2005. do 2013. godine). Norveška je uvek blisko sarađivala s Rusijom u mnogim oblastima, a to se ne događa uprkos, nego zahvaljujući NATO-u -  naveo je on. 

Foto: AP Photo/Public

Šef Alijanse je, takođe, govorio o planovima NATO-a za 2019. godinu. Prema njegovim rečima, najviši prioritet ostaje "spasavanje“ Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, ali da je potrebno pripremiti se i za svet bez takvog sporazuma. 

- To je toliko ozbiljno, da ne nameravam da spekulišem na temu dejstava NATO-a u tom slučaju - naveo je političar, komentarišući mogućnost da pregovori propadnu.

ŠEF NATO PRETI RUSIJI: Ovo je vam je POSLEDNJA ŠANSA, inače, BIĆE PROBLEMA!

Druga važna tema za NATO u ovoj godini će biti nesuglasice unutar organizacije, uključujući izjave predsednika SAD Donalda Trampa o isplativosti postojanja Alijanse.

- Često mislimo da NATO postoji samo zbog toga da bi SAD nadgledale Evropu. Ne, Evropa takođe štiti bezbednost Sjedinjenih Država - naveo je šef te organizacije i podsetio na primenu 5. člana Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD. 

Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, a stupio je na snagu 1. juna 1988. godine. Sporazum obuhvata rakete kopnenog baziranja kratkog (od 500 do 1.000 kilometara) i srednjeg (od 1.000 do 5.500 kilometara). Poslednjih godina Vašington je u više navrata optuživao Rusiju da narušava Sporazum. Moskva te optužbe kategorički negira i optužuje Vašington da ne ispunjava odredbe Sporazuma.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo je nakon sastanka šefova diplomatije zemalja-članica NATO-a 4. decembra u Briselu izjavio da će Vašington prestati da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, ukoliko se Rusija u roku od 60 dana ne vrati ispunjavanju njegovih odredbi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da američka strana nije navela nikakve dokaze o tome da Moskva narušava Sporazum i upozorio da će Rusija biti primorana da istupi iz Sporazuma ukoliko Vašington to učini.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 5 godina

Mogu Rusi i sami da izađu sa gamadi na kraj,ali bi bilo lepše,jače,produktivnije kad bi se ujedinili sa nekima i osnovali novi pakt kao što je bio,Varšavski.

Vladimir

pre 5 godina

Taj isti covek nije sposoban da natera teroriste Ramusa i Tacija da ukinu takse Srbiji a sposoban on da preti Rusiji.Jedna obicna maskota koja nikakvog znacaja nema vec samo pravi budalu od sebe.

zozonbg

pre 5 godina

Oni su ubedjeni da su Rusi "veverice", a pri tom nisu ni svesni sta ce im se dogoditi, ako udare na njih.

ćikula

pre 5 godina

Oвај је луд, мисли да су ово шиптари, па ће их одмах послушати. Ударите на Русе ако смете, да вас видимо гамади.

Mile

pre 5 godina

Sa Rusijom se ne razgovara sa pozicije silom. Rusiju treba postovati i uvazavati.

Vlado

pre 5 godina

Zašto bi se Rusija pridržavala nekog sporazuma, kad Ameri ne sprovode ni jedan sporazum, koji im se ne sviđa ni sa Rusima, ni sa Kinom, ali ni sa Evropom a o sa ostalima da i ne pišem.?! Uostalom dvostruke aršine smo osetili na vlastitoj koži, zašto nema do hiljadu pripadnika snaga bezbednosti Srbije na Kosovu, zašto se revidira Dejtonski sporazum, zašto ne reaguju na uvođenje carine Prištine...???

RINGISPIL

pre 5 godina

E ‚‚ebiga šilji žaba na medveda. Šta će čovek rekli mu tako da kaže.

Branko

pre 5 godina

" Lako je vama da pretite kad imate uza sebe 8 specijalaca junacina MILOGORACA, i HRVATE koji cuce na Ruskoj granici a Rusija ima 39 % vlasnistva AGROKORA. Koji je to glup narod, a Rusi ji hlebom hrane. Ameri ih sisaju kao ovce, dok je ovaca biti ce i sisanja. Ni ovce nebi bile ovce kad bi znale da su ovce " !!!!!!!??????????

realist

pre 5 godina

Ovaj Stoltenberg samo preti a zna dobro da me smeju nista jer Rusija je druga marka nego sto su bili Irak,Lbija i Jugoslavijan,gos. Stoltenberg Nato nema scime da ugrozi Rusiju a vasa brblanja su samo sto niste nervni slom.Rusija je vasa nocna MORA,koja ce vam doneti kraj vasem fasizmu po Svetu.

Stojan

pre 5 godina

Hajde probaj pa da vidis? U stvari nece ni znati da je dobio po nosu i on i te sve teroristicke drzave clanice NATO.

Anarhista

pre 5 godina

Нека овом паразиту неко јави да је јељцин давно напустио Русију.

Rasa

pre 5 godina

Kome preti taj bednik, nesto se zabunio pa nije to Srbija bre 1999. i koju niste ni tad pobedili koja vam obarala vase nevidljive .Rusija ce vas sprzi bre samo mi je zao obicnog neduznog naroda!!!!

Milan

pre 5 godina

Mudrost mu od poštovanog oca nije pretekla čim vojno otvoreno preti Rusiji.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija