• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com/defenseone.com

11.01.2019

11:00

(FOTO/VIDEO) ZAPAD U PANICI! OVO JE PUTINOV SPECIJALAC ZA SIRIJU! RAMZAN KADIROV, čovek od kojeg TERORISTI STRAHUJU, a kome se NAJMOĆNIJI ARAPSKI ŠEICI klanjaju!

Vesti

(FOTO/VIDEO) ZAPAD U PANICI! OVO JE PUTINOV SPECIJALAC ZA SIRIJU! RAMZAN KADIROV, čovek od kojeg TERORISTI STRAHUJU, a kome se NAJMOĆNIJI ARAPSKI ŠEICI klanjaju!

Podeli vest

Ramzan Kadirov je ponovno u centru pažnje bliskoistočnih medija, jer je navodno vodio neku vrstu odvojenih pregovora s čelnicima arapskih monarhija o njegovu učestvovanju u sirijskom ratu. Kakvu ulogu zapravo može da igra čečenski vođa?

Dok su Rusi slavili novogodišnje praznike, arapske društvene mreže su bile pune rasprava zbog poseta Ramzana Kadirova zemljama Bliskog istoka. Sve je počelo kada je autor jednog od popularnih arapskih Twiter naloga objavio da je Kadirov tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate pregovarao o slanju Čečena u rat u Siriji.

Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zalivskim šeicima. Prošlog leta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske porodice, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve, osim posebne goste. Premda je Kadirov sledbenik sufizma, koji saudijski selafisti smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno da se moli i izvodi sufijski ritual u sobi. Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, uprekos ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina.

Kadirov je postao i lični prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike saudijskog princa Mohameda bin Salmana i prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 odsto stanovništva, a Moskva je suzbila dve islamističke pobune u regioni Severnog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom. Uspon Islamske države i Al-Kaide u Siriji povećao je zabrinutosti Moskve zbog ekstremističkih pretnji, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Severnog Kavkaza unutar dve terorističke grupe.

Međutim, Ramzan Kadirov je sa svojim specijalnim snagama, koje većinom čine sunitski muslimani iz Čečenije, odigrao važnu ulogu u pomirenju u Siriji. Naime, lokalni militanti koji su videli da se ne radi o revoluciji, nego je cilj srušiti Asada i uspostaviti selafijsku tvorevinu po uzoru na Saudijsku Arabiju, većinom su se bez straha predavali čečenskim borcima. U gradovima i selima gde su militanti takozvane "Slobodne sirijske vojske" tako položili oružje je zavladao mir.

Veruje se da Tviter nalog sa koga je objavljeno da je Kadirov posetio zalivske monarhije pripada jednom od službenika tajnih agencija UAE, koji ima više od 190.000 sledbenika. Nakon toga je o mogućoj ulozi Kadirova u sirijskom ratu počelo ozbiljno da se raspravlja u raznim medijima, uključujući izraelski Debka File i američki The Defender Post.

Debka File ukazuje na to da će s povlačenjem američkih snaga iz Sirije, sirijska vojska postupno zauzeti njihovo mesto, a glavni cilj je zadržavanje sve većeg uticaja Turske u regionu. Podsetimo, od sredine decembra turske snage pripremaju se za ofanzivu u severnoj Siriji, koja je pod kontrolom kurdskih militanata.

Foto: AP/Photo

Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U decembru 2016. čečenski vojnici prebačeni su u Siriju i bili su stacionirani u Alepu, gde su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U februaru 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Severnog Kavkaza.

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju "zona za deeskalaciju" sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara, kao i Istočnoj Gouti, predgrađu Damaska.

RAMZAN KADIROV BEZ DLAKE NA JEZIKU: SAD spremaju Iranu TROJANSKOG KONJA, kakvog je već ISKUSILA SRBIJA!

Od kraja juna 2017. Rusija je poslala najmanje četiri bataljona vojne policije iz Severnog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Poslednje dve godine sirijske verske vođe su više puta posetile Grozni, gde su vodili zvanične pregovore s lokalnim vođama.

Čečenski političari su takođe redovno dolazili u Siriju. Tokom jedne od poseta čečenskog muftije Salaha Mežija najavljeni su planovi za izgradnju kampusa Univerziteta iz Damaska u Groznom.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac poreklom iz Alepa, koji je bio angažovan u vraćanju žena i dece militanata Islamske države u Rusiju. Tako je nedavno vraćeno trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u  Moskvu, među njima i deca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao da pojasni viši istraživač s Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije nauka Mihail Rošin.

On je odgovorio ona pitanje koliko je verojatno da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije da ima "mandat" od ruskog vodstva?

- Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim posrednim kontaktima s arapskim zemljama. Uveren sam da ga Kremlj u tom svojstvu ceni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske dece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza "Islamske države - rekao je Mihail Rošin.

Ruski stručnjak ne veruje da je moguć vojni savez između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali misli da Sjedinjene Države sada pokušavaju da pronađu zamenu za svoje snage u zoni Sirije, koja je još uvek pod njihovom kontrolom.

Foto: AP/Photo

Što se tiče borbene efikasnosti i borbenih iskustava sirijskih Kurda, vrlo malo ljudi može tamo da ih zameni.

- Naoružanja, ako ga Amerikanci ostave, a sasvim je očigledno će se to dogoditi, već imaju više nego dovoljno. Ipak, potrebna je finansijska podrška i moguće je da će je dati arapske monarhije. Ako sirijski Kurdi uspeju da ostvare stvarnu interakciju s Damaskom, onda je upravo u tom pitanju Kadirov vrlo koristan, za posredne pregovore s onima koji ne priznaju Bašara Al-Asada - dodao je Mihail Rošin.

Ovo je čudna verzija, jer se navodnom rusko-arapskom savezu može protiviti Turska. Ipak, Moskva je s Ankarom obnovila i čak ojačala vojne i političke odnose.

- Ništa čudno. Sada postoje različite konsultacije i pregovori između strana u sukobu u Siriji. Koliko ja razumem, Turci pozivaju Amerikance da im "predaju" Kurde. Čini mi se da se to verojatno neće dogoditi. Ali vidimo da se u Americi zagrejava domaća politička situacija oko finansiranja izgradnje zida na granici s Meksikom. U isto vreme, demokrate intenziviraju svoje napade na Trampovu upravu. I u ovoj situaciji, očito je da vojno prisustvo u Siriji za američkog predsednika gubi značenje - zaključio je Mihail Rošin, koji u Ramzanu Kadirovu vidi nezamjenjivog aktera za zakulisne pregovore s vođama sunitskih monarhija, ali i zapovjednicima sunitskih islamističkih skupina u Siriji, isključujući Al-Qaedu i ISIL, naravno.

(VIDEO) PUTIN DONOSI REŠENJE ZA KOSOVO! Vraćanje srpske zemlje po ČEČENSKOM MODELU: Kombinacija SUROVE SILE I NOVCA!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija