• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

18.01.2019

13:26 >> 13:30

(VIDEO) PROGRAM F-35 JE S*EBAN, NEMA MU SPASA: Šef Pentagona otkrio strogo čuvanu tajnu! SU 35 I J-20 SU BOLJI!

Vesti

(VIDEO) PROGRAM F-35 JE S*EBAN, NEMA MU SPASA: Šef Pentagona otkrio strogo čuvanu tajnu! SU 35 I J-20 SU BOLJI!

Podeli vest

Teško je reći je li o ovoj temi govorio kao stručnjak ili ga je sponzorisala kompanija za koju je radio od '80-ih do 2016. godine, pre nego što je prešao u tim bivšeg američkog ministra obrane Džejmsa Matisa. Činjenica je da je "vršilac dužnosti" Pentagona, Patrick Shanahan, rekao bez dlake na jeziku da je "program F-35 s*eban i da je trebalo da ga dobije Boing koji ne bi tako postupio", misleći na Lockheed Martin, kojem je dodeljen vladin ugovor za te avione

- S*jebani" program novog borbenog aviona pete generacije F-35 "Lightning II", kojeg, prema Matisovu nasledniku, Lockheed Martin neće moći da zaključi, prema brojnim publikacijama avio sektora bio je najskuplji program u istoriji naoružanja. Od očekivanih 400 milijardi, do sada je "pojeo" više od 1.500 milijardi dolara.

Iako je Shanahan govorio kao "vršilac dužnosti" na čelu Pentagona i okultno lobirao za kompaniju u Sjetlu (Boing), isto je tvrdio i kada ga je pokojni sponzor ukrajinskih nacista i islamskih glavosača John McCain kao predsednik Odbora za odbranu američkog Senata trebalo da potvrdi za zamenika Džejmsa Matisa.

Nakon više od sedam godina zakašnjenja u odnosu na početne planove, avion F-35 još uvek ima nerešene tehničke probleme.

Podsetimo da je u novembru prošle godine Pentagon suspendovao sve letove aviona F-35, oba tipa - F-35A i F-35B, kako nacionalne tako i kod "međunarodnih partnera", kako bi se sprovele kontrole motora zbog prethodne nesreće u Južnoj Karolini u septembru, kada se srušio F-35B s vertikalnim sletanjem razvijen za mornaričku pešadiju.

Military Times podseća na još jedan incident, prošlog aprila, koji se dogodio zbog problema sa napajanjem i avion je hitno prizemljen. Čak je i Times pisao je o velikim problemima, vezanim uz rezervne delove i operativni sistem koji je osetljiv na kibernetičke napade.

Osim toga, F-35 ne može da prenosi podatke starim modelima aviona, a da pritom svoj položaj ne otkrije neprijatelju.

Čini se da je otkriveno i još nije otklonjeno "hiljadu različitih nedostataka", kako je u svom izveštaju navela organizacija "Projekt državnog nadzora" (POGO). Otkriveno je i da je Pentagon pokušao da sakrije "samo kritične nedostatke" kao što je problem sa sistemom izbacivanja pilota i određivanje koordinata bombardovanja. Osim toga, indikativno je da je softver aviona resetovan više od 30 puta, ali i dalje radi s različitim greškama.

Što se tiče Italije, ta zemlja je obaveštena da će dobiti šest aviona F-35 narednih pet godina, umesto očekivanih 10, ali nema reči o otkazivanju programa kupovine. Italijanska vlada želi da kupiti 90  F-35, od kojih su 60 verzije F-35A i 30 mornarički F-35B.

F-35A košta 115,5 miliona dolara po komadu, a F-35B 140 miliona dolara. Trenutno, uz 86 Eurofightera "Typhoon", Italija ima deset F-35A i F-35B.

Osim toga, u poređenju s ruskim Su-57, prema rečima vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova, F-35 je u podređenom položaju: Suhoj je, kaže ovaj vojni ekspert, "grabežljivi napadač", dok bi F-35 bio "puzavi grabežljivac", ali ne samo zbog potiska dva motora ruskog aviona u poređenju s jedinim motorom kojeg ima F-35.

- Su-57 je avion visoke upravljivosti i s malim detektabilnim radarima. Ako bi se ta dva aviona srela, najverovatnije bi Su-57 pre otkrio F-35 i mogao bi prvi koristiti oružje - kaže Leonkov.

Čak je i Military Watch, poredeći karakteristike i borbena obeležja Su-57 i F-35, naveo da je američki avion lagan, sa malom upravljivošću, dok je ruski teški borbeni lovac, što mu može garantovati superiornost u vazduhu i pogodniji je za vasdušne borbe.

Naravno, kupci F-35 se uveravaju "ekstremnu nužnost" poštovanja uslova kupoprodajnog ugovora i odbranu "granica domovine od ruske pretnje", čak i u slučaju Italije, zemlja koja se smatra dobro branjenom na istoku, pre svega slovenskim i hrvatskim avionima i onima neutralne Austrije.

Ipak, šalu na stranu. Činjenica je da Mattisov v.d. tvrdi da je "program F-35 s*ebah" i da Lockheed Martin neće uspeti da ispuni ugovorne obaveze prema kupcima. Ali sada se pojavljuje i treći akter u avio industriji - Kina.

(VIDEO) SRBI NISU HTELI DA PUSTE PUTINA IZ BEOGRADA: Ruski mediji i dalje u neverici, ONO ŠTO JE ŠEF RUSIJE DOŽIVEO u našoj zemlji je NEVIĐENO!

I unapređeni kineski "nevidljivi" J-20 će zaseniti američki F-35A, jer i Peking želi nadmoć u vazduhu.

Do sada nije bilo bitke između kineskih J-20 i američkog F-35A. Međutim, Kina tvrdi da će nadograđeni J-20 biti "nadmoćniji" od F-35 i da će vazduhoplovstvo kineske vojske moći da odbrani Kinu od "ljubitelja F-35" u azijsko-pacifičkoj regiji.

Najava je usledila odmah nakon najave Južne Koreje da će do kraja marta dobiti 40 aviona F-35A, koji su naručeni 2014. Japan već poseduje 10 takvih letelica i još 32 očekuje u tekućoj godini. 

Lockheed Martin obećava da će dodatnih sto komada, uključujući i varijantu F-35B za kratke piste kao što su one na nosačima aviona, isporučiti tokom naredne godine. 

DODIK ODUŠEVIO PUTINA: SRPSKA neće dozvoliti da BIH UĐE U NATO! Moskva to odmah prenela kao UDARU VEST!

Australija, koja je već primila dva F 35, takođe bi narednih godina trebalo da dobije još 100 F-35.

Iako još uvek nisu isporučeni, Vašington okružuje Kinu stelt borbenim avionioma. Drugim rečima, gradi "Klub prijatelja F-35" na kineskim granicama, rekao je Wei Dongxu, vojni analitičar iz Pekinga i dodao kako se SAD, Japan i Južna Koreja pripremaju za zajedničke vežbe s F-35 u blizini Kine.

Iako mnogi tvrde da je F-35 najnapredniji borbeni avion pete generacije na svetu, ni Kina ne sedi skrštenih ruku, očekujući sukob s američkom vojskom sa avionima MiG 21. Kina je nedavno uvela u upotrebu svoj avion pete generacije, takozvani J-20.

- Avion J-20, kojeg od početka 2018. godine koristi vojska Kine, opremljen je najmodernijim avio i elektronskim tehnologijama. Njihov raspon i opterećenje oružjem, smatraju stručnjaci, bolje je od F-35 i kinezi bi sa J-20 mogli da ostvare svoju primarnu misiju postizanja superiornosti u vazduhu na bojištu 21 veka - navodi se u izveštaju kojeg je objavio Global Times.

TRAMP SPREMA POTEZ KOJI ĆE PREORATI SVET, NA UDARU NATO: Bomba iz Vašingtona NAJVEĆI POKLON ZA PUTINA!

Wei je, takođe, rekao da J-20 ima još prostora za značajna poboljšanja. Ažurirana verzija, koja nije daleko od masovne proizvodnje, biće "nadmoćno superiornija" u odnosu na F-35. Ovaj ekspert tvrdi da  kineski "pasivni radar i radar s mernim talasima mogu da otkriju skrivene letelice i da ih unište projektilima ultravisoke tehnologije.

Global Times objašnjava da je neefikasnost F-35 svima jasna. Pre svega, ističu da je avion, doživeo brojna hitna sletanja, disfunkcije tokom leta, uključujući nedostatak kiseonika među posadama, kao i brojne kvarove motora. Američki avion zahteva i vrlo visoke troškove održavanja, jer se premaz koji apsorbuje radarske talase smanjuje i nakon svakog leta ga treba zameniti. 

Kineske državne novine  primećuju da kineska vojska nije prijavila izveštaje o neispravnosti J-20.

Izgledi su vrlo jasni. Ko ima najbolji borbeni avion pete generacije pobiće u sledećem velikom sukobu. U ovom trenutku se vodi trka između SAD, Kineza i ruskog Su-57. Tu je i iranski stelt IAIO Qaher 313, ali brojni zapadni stručnjaci sumnjaju da će on biti operativan. 

Videće se!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

" Auuuu pa kako ce to podneti ovi nasi regionalni NATO-SIMPATIZERI koji tvrde da se putin vozi u Moskvicu, haaaaa haaaaa haaaaaa, odavno nisam cuo lepsu vest " !!!!!!!!!!!!!!!!!

Branko

pre 5 godina

" Plenki ce na proslavu Oluje da ide na domacem auktotonom dalmatinskom magarcu, a CoKolondi osteje samo metla. Posto su vas za F 16 osisali kao ovce, dok je ovaca biti ce i sisanja. NEBI OVCE NI BILE OVCE KAD BI ZNALE DA SU OVCE. Mislim da je na pomolu novo sisanje od brace Amera " !!!!!!??????

dragce

pre 5 godina

ako ih zanima resenja problema tu smo nek dobro plate i povucu vojsku sa kosova i resicemo im neke od problema

mika

pre 5 godina

Možete da pišete šta oćete. Činjenica je da bi "propali" F35 oborio oba, SU 35 I J-20 a da ga ovi pritom ne bi ni primetili.

Branko

pre 5 godina

" A JESTO TO GLEDALI U TRANFORMERSIMA " !!!!!???????."Pa vi NATO simtatizeri niste normalni, tvorci avikna priznaju da imaju veliki prolema sa prijektom F 35. Vidim da ste se ususkali Amerima u SU*KU, UZIVAJTE " !!!????

Vlado

pre 5 godina

Ne znam da li je neko primetio da Italija hoće da nabavi 90 komada F-35, pa ovim našim ratobornim kočoperima, koji misle da ćemo kupovinom 10 aviona MIG-29 postati neka vojna sila i svima pokazati zube, preporučujem da dobro razmisle. Inače Italija sada ima oko 760 aviona! Toliko o ambicijama za ratovanjem. MIG-29 je samo za čuvanje našeg vazdušnog prostora od eventualnih terorista i sl.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija