• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/Informer

21.01.2019

19:27

(VIDEO) IRA SE PONOVO UZDIŽE I NAJAVLJUJE MRAČNE DANE ZA ENGLESKU! Eksplozije u Severnoj Irskoj - Početak odmazde za Bregzit

Vesti

(VIDEO) IRA SE PONOVO UZDIŽE I NAJAVLJUJE MRAČNE DANE ZA ENGLESKU! Eksplozije u Severnoj Irskoj - Početak odmazde za Bregzit

Podeli vest

Eksplozija automobila-bombe u Severnoj Irskoj, za koju je osumnjičena organizacija „Nova IRA“, može se dovesti u vezu sa izlaskom Velike Britanije iz EU

U Londonderiju u Severnoj Irskoj se začula jaka eksplozija, ubrzo zatim još jedna, a crni gusti dim je izlazio iz napuštenog kombija u delu grada koji je policija ranije zatvorila, nakon što je specijalni robot za deaktiviranje bombi ubačen u vozilo, izjavili su za Rojters svedoci sa lica mesta.

 

 

Vojska je sprovela kontrolisanu eksploziju u vozilu za koje je ranije saopšteno da su ga tri maskirana muškarca otela i u njega ubacila predmet, a potom napustila vozilo. Prethodno je britanska policija uhapsila četvoricu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom automobila-bombe u subotu u istom gradu, a u fokusu policijske istrage je ekstremistička grupa „Nova IRA“, koja se protivi mirovnom sporazumu iz Belfasta sklopljenom 1998. godine, kojim je u najvećoj meri okončano trodecenijsko nasilje u toj britanskoj pokrajini.

„Nova IRA“ je po tim nazivom u medijima poznata od 2012. godine i predstavlja disidentsku irsku republikansku paravojnu grupaciju, terorističku organizaciju ranije poznatu po nazivima „Prava irska republikanska vojska“ ili „Prava IRA“. Formirana je 1997. godine sa ciljem da stvori ujedinjenu Irsku.

Prema navodima medija, ta grupa, čiji pripadnici sebe zovu „Irska republikanska armija“, sporadično je izvodila napade i proteklih godina, usmerene na britanske bezbednosne snage, a takođe je odgovorna za bombaške napade u Severnoj Irskoj i Engleskoj s ciljem izazivanja ekonomske štete i poremećaja.

Kako kaže direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović, eksplozija automobila-bombe u Severnoj Irskoj može se dovesti u vezu sa izlaskom Velike Britanije iz EU.

Trifunović objašnjava da je „Nova IRA“ organizacija koja se ne slaže sa postignutim dogovorom o sklopljenom primirju, ali sa druge strane treba takođe imati u vidu da su sve te grupe i svi ti pokreti koji su bili okrenuti ka IRA imali jedan zajednički imenitelj — želju da svi Irci žive u jednoj državi.

- Sa Evropskom unijom oni su taj cilj uspeli da postignu, ali sa najavom ’bregzita‘, stvari se bitno menjaju, jer postoji mogućnost ponovnog uspostavljanja granice između Republike Irske i Severne Irske. To je zapravo samo opomena onima koji razmišljaju da Britaniju izvuku iz Evropske unije i poruka da će se tog trenutka otvoriti jedna mračna epizoda za Englesku. Evo, i Škotska razmišlja o tome da ponovi referendum - ukazuje Trifunović.

Foto: Informer

Ocena našeg sagovornika u skladu je sa upozorenjima policijski službi u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj, koja je članica EU, da bi povratak na „čvrstu granicu“ između dve zemlje nakon „bregzita“ mogao da dovede do napada ekstremističkih grupa.

Na pitanje da li je bomba namerno postavljena tako da njena eksplozija ne dovede do ljudskih žrtava, Trifunović kaže da to nesumnjivo jeste slučaj.

- Jasno je da je ta automobil-bomba postavljena kao opomena, kao upozorenje, jer da su hteli nešto više da urade oni bi to i učinili. Oni u tome imaju iskustva, reč o ljudima koji su dobro obučeni, tačno znaju šta rade, ljudima koji imaju dugu tradiciju terorizma - kaže Trifunović.

 

 

Na pitanje da li „Nova IRA“ ima kapacitete za napade kao što ih je nekada imao irski nacionalistički pokret „Šin Fejn“, Trifunović odgovara:

- Ne, ali ako se nastavi sa ovom politikom Velike Britanije i ako dođe do ’bregzita‘, onda to otvara nova pitanja i dileme i u tom pogledu.

 

 

Podsetimo, „Prava irska republikanska vojska“ odgovorna je za bombaški napad na Omag iz 1998. godine, u kojem je poginulo 29 ljudi. U martu 2009. godine preuzela je odgovornost za napad na kasarnu Maserene u okrugu Antrim, severno od Belfasta, kada su poginula dva britanska vojnika. To je bilo prvo ubistvo britanskih vojnika u Severnoj Irskoj još od 1997. godine.

(VIDEO) HITNO! VOJNI UDAR U VENECUELI!

(FOTO) POD BUDNIKM OKOM MOSKVE! Ruske korvete ispratile američke razarače iz Baltičkog mora!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 5 godina

Bravo za IRU bravo sva podrška za ujedinjenu Irsku od Srpskog naroda samo napred momci i bez povlačenja.........

didi

pre 5 godina

samo napred Irci neka se englezi zabave svojim problemima a ne tudjim!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija