• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

28.01.2019

17:50

(FOTO) SKANDAL NA KOMEMORACIJI U AUŠVICU! Ruska delegacija smeštena u poslednji red!

Vesti

(FOTO) SKANDAL NA KOMEMORACIJI U AUŠVICU! Ruska delegacija smeštena u poslednji red!

Podeli vest

Ruska delegacija smeštena je u poslednje redove na komemorativnim događajima u logoru Aušvic-Birkenau u poljskom Ošvjenćimu, požalila se zamenica predsednika Javne posmatračke komisije Moskve, članica Saveta za ljudska prava i aktivistkinja za ljudska prava Eva Merkačova

- Stekli smo utisak da je zemlji-oslobodiocu umanjen značaj. Nije baš prijatno i nikako nije jasno - rekla je Merkačova.

Ona je navela da je ruska delegacija bila najreprezentativnija i njenim predstavnicima su dali da govore.

- Dobro je što su nam dali da govorimo na ceremoniji i svi smo uspeli da zapalimo sveće. To je već mnogo - zaključila je ona.

Foto: Reuters

Na komemoraciji su učestvovali i bivši zarobljenici, državni zvaničnici, diplomate, umetnici, predstavnici javnih organizacija iz mnogih zemalja. U Ošvjenćimu je u nedelju održana komemoracija povodom 74. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Rusiju je predstavljala delegacija Saveta Federacije koju su činili senatori Vladimir Lukin, Vladimir Krugli, Rostislav Goldštajn. U Poljsku je takođe stigla i grupa iz Fondacije "Holokaust" na čelu sa njenim predsednikom Alom Gerber.

Foto: Reuters

USTAŠE SU SE ZABAVLJALE U JASENOVCU! Izraelski istraživač ne da da se zaboravi istina o stradanju Srba, Jevreja i Roma!

Ranije je predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov istakao da će delegacija Saveta Federacije doći u Aušvic, uprkos zamrznutim odnosima sa poljskim parlamentarcima i bez njihove pozivnice.

Aušvic-Birkenau bio je najveći nacistički logor smrti koji je najduže postojao i zbog toga je postao jedan od glavnih simbola Holokausta. U periodu 1941-1945. u logoru je ubijeno oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je 1,1 milion Jevreja. Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

Na njegovom mestu je 1947. godine napravljen muzej, a 1979. je stavljen na spisak svetske baštine Uneska.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Srpski predsednik je slicno iskusio u Francuskoj. Nemaju postovanja prema onima koji su ih oslobodili. Drazi su im oni koji su ih ubijali.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija