• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.02.2019

23:00

CIA PREKO SRBA RUŠI MADURA! Američki novinari raskrinkali "demokratske" promene u Venecueli!

Vesti

CIA PREKO SRBA RUŠI MADURA! Američki novinari raskrinkali "demokratske" promene u Venecueli!

Podeli vest

Bivši lider Otpora Srđa Popović obučavao vođu opozicije u Venecueli Huana Gvaida kako da sruši vlast u Karakasu, tvrde novinari Maks Blumental i Den Koen

Bivši lider Otpora Srđa Popović obučavao je vođu opozicije u Venecueli Huana Gvaida kako da sruši vlast u Karakasu, tvrde američki novinari Maks Blumental i Den Koen. Prema njihovim navodima, američka CIA je preko svojih dobro poznatih srpskih saradnika radila sa grupom u Venecueli, čiji je član još od studentskih dana bio Gvaido.

Startovali u Beogradu

Blumental i Koen su na sajtu Grayzoneproject.com u tekstu "Nastanak Huana Gvaida: Kako je američka laboratorija za promenu režima napravila venecuelanskog lidera puča" izneli niz dokaza da su rušenje predsednika Venecuele Nikolasa Madura organizovale SAD. Pozivajući se na dokumente koje su objavili "Vikiliks" i venecuelanska obaveštajna služba, kao i na razne tekstove u medijima, dvojica novinara su navela da je sve počelo 2005. u Beogradu.

- U oktobru 2005, kad je pokojni predsednik Venecuele Ugo Čavez bio na vrhuncu popularnosti, pet studentskih lidera iz te latinoameričke zemlje doputovalo je u Beograd kako bi započelo trening za podizanje ustanka - naveli su Blumental i Koen.

Oni su pojasnili da su studenti u Beograd došli u organizaciji Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije (Canvas), organizacije koju je 2003. napravio Srđa Popović kao naslednicu Otpora.

- Tu organizaciju najviše finansira produžena ruka CIA Nacionalna zadužbina za demokratiju, koja američkoj vladi služi za promociju promena režima po svetu. Novac takođe dobijaju od ogranaka Međunarodnog republikanskog instituta i Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose. Prema procurelim mejlovima "Stratfora", privatne obaveštajne firme koju često nazivaju CIA u senci, Canvas možda, kao nekad Otpor, dobija sredstva direktno i od CIA - pišu američki novinari.

Prema njihovim rečima, Canvas se okrenuo ka Venecueli 2005, nakon što je obučavao opoziciju, koja je vodila pro-NATO promene režima širom istočne Evrope.

Canvas se hvali dostignućima

Canvas se na svom sajtu pohvalio da ruši režim u Venecueli. Na karti sveta nacrtano je gde je sve ta organizacija umešana u rušenje režima. Osim Belorusije, Afrike, Bliskog istoka i Vijetnama navedena je i Venecuela. Napisano je čak da ih je pokojni lider te zemlje Ugo Čavez, oslovivši ih kao Otpor, jednom naveo kao glavne krivce za haos.

- Zvanično objavljene izjave predsednika Uga Čaveza ukazuju na Otpor kao glavni uzrok nevolja u Venecueli - navedeno je na Canvasovom sajtu. 

- Uspeh je zagarantovan. Studentski pokreti su samo početak onoga što će posle nekoliko godina dići revoluciju u Venecueli. Treneri su ljudi koji su oštrili zube na "koljaču sa Balkana". Imaju ludačke sposobnosti. Kad vidite studente na pet venecuelanskih univerziteta kako simultano organizuju demonstracije, znaćete da je obuka gotova i da je pravi posao počeo - citirali su novinari "Stratforove" mejlove.

Taj pravi posao počeo je dve godine kasnije, 2007, kad je Gvaido završio fakultet u Karakasu i odselio se u Vašington, gde je na Univerzitetu Džordž Vašington upisao program Upravljanje i politički menadžment.

- Te godine je Gvaido pomogao da se organizuju protesti u Venecueli protiv Čaveza. Nakon niza demonstracija nastala je grupa Generacija 2007, kojoj je Gvaido pripadao. Lider te grupe bio je Jon Goikoečea, Gvaidov saveznik - navode Blumental i Koen.

Kako su istakli, Generacija 2007, po ugledu na Otpor i sa sličnim logom kao njegovim, organizovala je pobunu na ulicama. Oni su 2009. čak organizovali akciju skidanja pantalona i pokazivanja zadnjice na javnim mestima.

- Te iste godine Gvaido je bio osnivač partije Narodna volja. Lider te stranke bio je Leopoldo Lopez, sa dobrim vezama u produženoj ruci CIA Nacionalnoj zadužbini za demokratiju. "Stratfor" i Canvas smislili su stravičnu strategiju kako da zadaju udarac Čavezu tako što su eksploatisali neviđenu sušu koja je pogodila Venecuelu 2010. i dovela do kolapsa električnog sistema - navode novinari.

Trening u Meksiku

Oni dodaju da su Gvaido, vođa Generacije 2007, i nekoliko studentskih aktivista u novembru 2010. prisustvovali petodnevnom treningu u hotelu "Fijesta meksikana" u Meksiku, a da su obuku držali članovi Canvasa.

- Gvaido i njegovi saborci smislili su plan da svrgnu Čaveza izazivajući haos na ulicama. Račun za taj petodnevni trening iznosio je 52.000 dolara i platili su ga poznati naftaši - navode Blumental i Koen i ističu da ti nasilni protesti, koji su kasnije organizovani, nisu uspeli.

Nakon toga organizovane su nasilne demonstracije 2014, u kojima su ubijene 43 osobe, a tri godine kasnije još jedne u kojima je stradalo 126 ljudi. Zbog toga i drugih optužbi lideri partije Narodna volja su pohapšeni, a neki su pobegli iz zemlje. Ostao je samo Gvaido. On je 2015. na parlamentarnim izborima uspeo da dobije 26 odsto glasova i da sačuva partiji mesto u skupštini. U decembru prošle godine Gvaido se iskrao preko granice i posetio Vašington, Kolumbiju i Brazil kako bi koordinisao plan o organizovanju masovnih demonstracija i svrgavanju Madura. Samo desetak dana nakon što je Maduro položio zakletvu za svoj drugi mandat, Gvaido je organizovao masovne demonstracije i sam sebe proglasio za predsednika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Robert

pre 5 godina

Hahaha preko srba koji su nebitni ruse madura. Koja glupost

Vidovdan

pre 5 godina

Vi hrabri srbi koji se prodajete za šaku dolara za rušenje legalno i legitmo izabranog predsednika Venecuele, upotrebite svoje znanje i mudrost te srušite kriminalnu vlast samioroklamovane R Kosovo. Isprobali ste svoju moć i snalažljivist. Ovde će vas Godpod blagosloviti. Isto tako, svi koji se ogrešuše o Srbiju i srpsku svetu zemlju Kosovo i Metohiju, biće prokleti do devetog kolena. Amerika i EU neće imati napretka. To ću i ja dočekati. Nije kasno da se urazume! Zadnji je čas...

SS

pre 5 godina

Taj pametnjaković želi da bude Če Gevara sa srpskih prostora,pa još ima i centar.Eh UDBO,gde si.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija