• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

04.02.2019

18:19 >> 18:20

(VIDEO) NASA ZANEMELA! OVO JE PRVI RUSKI HIPERSONIČNI KOSMIČKI DRON! Predviđen je za čak 50 letova u kosmos!

Vesti

(VIDEO) NASA ZANEMELA! OVO JE PRVI RUSKI HIPERSONIČNI KOSMIČKI DRON! Predviđen je za čak 50 letova u kosmos!

Podeli vest

Ruska novinska agencija RIA Novosti došla je u posed fotografije modela prve ruske kosmičke letelice za višekratnu upotrebu. Reč je o bespilotnoj letelici sa jednim motorom, koja je predviđena za let u atmosferu i kosmos pri hipersoničnoj brzini

Letelica je prototip perspektivne letelice za višekratnu upotrebu, a za njenu izradu zadužena je kompanija ISON, koja zastupa korporaciju "Roskosmos".

Na drugoj fotografiji prikazana je šema lansiranja letelice u orbitu i njenog povratka na zemlju pomoću padobrana.

Revolucionarna letelica koji se može ponovo koristiti, dizajnirana za letenje u kosmosu, može se koristiti za testiranje obećavajućih tehnologija, kaže Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana".

- Dok govorimo o određenom konceptu, važno je razumeti šta će zahtevati civilne i vojne strukture. Od toga će zavisiti razvoj projekta i njegovo finansiranje - rekao je Korotčenko za RIA Novosti.

(VIDEO) PUTIN ZATRAŽIO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Šta je sa SARMATOM?! - Sve ide po planu, predsedniče! RUSIJA SPREMNA!

S druge strane, napomenuo je stručnjak, razvoj "se može koristiti za razvoj obećavajućih tehnologija i materijala, posebno termičke zaštite, jer je ovo pitanje kritično kod hipersoničnih brzina".

Foto: kompanija ISON/RIA NOVOSTI

- U principu, hipersonične tehnologije su sada tražene, stoga je očigledno da će takvi projekti imati svoje mesto - zaključio je Korotčenko.

Kako je saopštio generalni direktor kompanije ISON Jurij Bahvalov, za proizvodnju bespilotne letelice biće upotrebljene samo ruske komponente, kao i motor startnog bloka „Briz M" - 14D30.

Prema njegovim rečima, 2023. godine planirano je da se izvede pet probnih letova. Bahvalov je dodao da postoji mogućnost da se bespilotna letelica izvozi. 

(VIDEO) RUSKI POSEJDON JE NEUNIŠTIV, IZBEGAVA SVE OBRAMBENE SISTEME SAD! Najstrašnija mora Pentagona!

Korporacija "Projekt tehnika" je investirala u projekat 25 miliona rubalja, a fond „Sokolov" 30 miliona rubalja. Vrednost druge faze projekta procenjuje se na 280 miliona rubalja. Pretpostavlja se da jedan deo ovih sredstava finansirati su investitori, a drugu fondacija "Skolkovo".

Podsetimo, Rusija je već imala iskustva sa kosmičkim letelicama koje su bile predviđene za više poletanja u svemir i sletanja na zemlju. Najpoznatiji je projekt "Buran", koji je obustavljen početkom 80-toh godina prošlog veka.

Foto: pixabay.com

U međuvrmenu, Moskva je razvila čitavu seriju kosmičkih raketa, a svakako najpoznatoja je "Energija" koja i sada služi za lansiranje satelita i ljudskih posada na svemirsku stanicu "Mir".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

" Nemojte vise ovakve stvari objavljivati, posto ovi nasi Regionalni NATO-SIMPATIZERI ( HRVATI) ne veruju u Rusku tehnologiju" !!!!!????? " Nije ni cudo sto ne veruju, pa oni ni aviona nemaju a Plenki ce icii na magarcu u Knin na proslavu Oluje " !!!!! ??????

Dražo

pre 5 godina

Sada se koristi za svemursku stanicu MIR? MIR je prije 10 ak godina oboren.

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija