• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2019

15:39

FRANCUZI UKINULI MAMU I TATU! U francuskim školama uče decu da ne razlikuju pol roditelja!

Vesti

FRANCUZI UKINULI MAMU I TATU! U francuskim školama uče decu da ne razlikuju pol roditelja!

Podeli vest

U francuskim školama će termini "majka" i "otac" biti zamenjeni formulacijom "roditelj 1" i "roditelj 2" da se istopolni parovi koji imaju decu ne bi ostetili diskriminisano. Kritičari kažu da je to nebulozno

Francuzi nameravaju deci da ukinu mamu i tatu. U školama će ubuduće termini "majka" i "otac" biti zamenjeni formulacijom "roditelj 1" i "roditelj 2". To je urađeno kako se istopolni parovi koji imaju decu ne bi osećali diskriminisano, međutim, mnogi su novo pravilo nazvali nebuloznim i nehumanim.

Zastareo model

Apsurdne promene donosi novi amandman zakona o obrazovanju, koji je prošle nedelje usvojio donji dom parlamenta, a koji će stupiti na snagu nakon što ga usvoji i Senat. Taj amandman predložila je Valeri Peti, poslanica stranke Napred, na čijem je čelu predsednik Emanuel Makron. Ona je navela da novo pravilo, nazvano "škola od poverenja", ima za cilj da i zakonski utemelji raznolikosti porodica sa decom.

- Za decu se, na primer, prilikom odsustva iz škole, uvek pominju mama i tata, ali niko ne uzima u obzir francuski zakon o jednakosti homo i hetero bračnih parova, koji je usvojen 2013. - navela je Petiova.

Njena koleginica iz stranke Dženifer de Temerman dodala je da su današnji socijalni i porodični modeli "pomalo zastareli".

- Niko ne bi trebalo da bude isključen iz ovog društva zbog nazadnog razmišljanja - smatra De Temermanova.

Foto: Reuters

Novi zakon prihvatile su sve stranke levog centra u Francuskoj, ali je on razbesneo hrišćane i konzervativce.

Međutim, ukidanje mame i tate nije naišlo na odobrenje ni cele Makronove vlade. Među najvećim protivnicima je baš ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker.

- Ukidanje majki i očeva je zakonsko preterivanje ove vlade. Nebulozno - izjavio je Blanker.

Novim pravilom nije oduševljen čak ni predsednik asocijacije homoroditelja Aleksandr Urvic.

- U početku smo podržavali amandman jer, tehnički, dozvoljava porodicama istog pola koje imaju decu da dobiju određenu formulaciju, što ranije nije bio slučaj. Međutim, plašim se da će nova formulacija u prvi plan istaći roditeljsku hijerarhiju. Ko je "roditelj 1", a ko "roditelj 2"? To može da predstavlja veliki problem - smatra Urvic.

Građani se smeju

S druge strane, građani Francuske su ismejali novi amandman. Na društvenim mrežama pojavile su se brojne šale na račun nove formulacije. Jedna od onih koja je najviše puta podeljena među korisnicima jeste čuvena rečenica Darta Vejdera, glavnog negativca iz filmskog serijala "Ratovi zvezda". Prilikom okršaja sa mladim džedajem Lukom Skajvokerom, Dart Vejder izgovara rečenicu: "Luk, ja sam tvoj otac." To su Francuzi iskoristili za šalu, te su predložili da se nekako izmeni verzija filma da bi ubuduće Dart Vejder izgovorio rečenicu: "Luk, ja sam tvoj roditelj 1."

Takođe, korisnici Tvitera su odmah otvorili šaljivu raspravu o tome ko je "roditelj 1", a ko "roditelj 2". Majke tvrde da bi, budući da su rodile decu, trebalo da budu "roditelj 1". S druge strane, očevi s time nisu saglasni, i tvrde da su oni "roditelj 1" jer bez njih začeća ne bi ni bilo.

Propao pokušaj uvođenja inkluzivnog pisanja

Pokušaj da se francuski jezik učini "prihvatljivijim" za žene propao je prošle godine. Tada je premijer Eduar Filip odbio da uvede "inkluzivno pisanje".
Taj predlog je podrazumevao da prilikom pisanja reči u množini u muškom rodu, koje se odnose i na žene, budu postavljene tačkice između slova, kako bi se označilo da se misli i na pripadnice lepšeg pola. Na primer, reč "lecteurs", što znači čitaoci, u inkluzivnom pisanju bila bi napisana "lecteur·rice·s", odnosno na jedninu u muškom rodu bili bi dodati nastavci za ženski rod i množinu.

 

UDARNA VEST! EU SE RASPADA?! Francuska povlači ambasadora iz Rima, ITALIJA "PRIZNALA" ŽUTE PRSLUKE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko1

pre 5 godina

Ništa čudno.Znajući njihov mentalitet normalno.Sada se samo čeka da to isto urade I Englezi

deda Raša

pre 5 godina

Mozda zbog predsednika. mogli bi i mi zbog premijerke.

Smrad

pre 5 godina

Srbi ukinuli i mamu i tatu i baku i deku, Samo Vučić je jedini koji nas voli

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija