• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2019

23:31

GLOBALNI RAZDOR: Savet UN odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu, TEŠKA KRIZA U NAJAVI!

Vesti

GLOBALNI RAZDOR: Savet UN odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu, TEŠKA KRIZA U NAJAVI!

Podeli vest

Savet bezbednosti UN odbio je danas i ruski i američki nacrt rezolucije o Venecueli, zacementiravši time globalni razdor po pitanju odnosa prema krizi u ovoj južnoameričkoj državi

Rusija i SAD nalaze se na suprotnim stranama u Venecueli, budući da prvi podržavaju zakonitog predsednika Nikolasa Madura, a drugi samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida, prenosi Rojters.

Rusija i Kina stavile su danas veto na nacrt rezolucije SAD po kojem bi Savet bezbednosti UN trebalo da pozove na slobodne i nepristrasne predsedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći.

Američki nacrt rezolucije dobio je traženi minimum od devet glasova, što je prisililo Rusiju i Kinu da ulože veto. Južna Afrika je takođe glasala protiv dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

 



"Glasajući protiv rezolucije neke od članica ovog saveta nastavljaju da štite Madura i produžavaju patnju venecuelanskog naroda", rekao je specijalni izslanik SAD za Venecuelu u obraćanju savetu.

Savet je zatim glasao za nacrt ruske rezolucije u kojem se izražava podrška političkom rešenju u Venecueli i vladi predsednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći.

Ruski nacrt je odbijem nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog saveta je bio protiv. Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto, prenosi Rojters.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

 



- Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da bi današnji sastanak mogao biti iskorišćen kao korak ka pripremi stvarne, a ne humanitarne, intervencije...kao posledice navodne nemogućnosti Saveta za bezbednost da razreši situaciju u Venecueli - rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija nakon glasanja o nacrtu SAD.

"Probleme Venecuele trebalo bi da rešava narod Venecuele", rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Vu Haitao.

SAD su u ponedlejak uvele nove sankcije Venecueli nakon što je nasilno sprečen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.

 

RUSIJA I KINA STAVILE VETO NA AMERIČKU REZOLUCIJU O VENECUELI! Šamarčina Vašingtonu u Savetu bezbednosti UN!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Руси и Кинези, ставили... - ТАЧКУ, на ( САД-е) ... ПЉАЧКУ...!!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Јасно је зашто се АМЕРИКА напрасно "сели" из Сирије и са Косова... "Путују" код Мадура, на "дошколавање"... Али...Куба је близу...А С-500 стигао пре... - Шесте флоте...!? ПАТ ПОЗИЦИЈА!

Rade

pre 5 godina

Brine se amerika za narod Venecuele, isto kao i za narod : Libije Iraka Sirije, Afganistana, itd ! ! ! ! !

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija