• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2019

23:30

PRLJAVA IGRA NA BLISKOM ISTOKU! AMERIKANCI UKRALI 50 tona sirijskog zlata!

Vesti

PRLJAVA IGRA NA BLISKOM ISTOKU! AMERIKANCI UKRALI 50 tona sirijskog zlata!

Podeli vest

Vojska SAD od terorista ISIS uzela zlato, koje su ovi opljačkali iz banaka u Siriji, i prenela ga u Ameriku. U zamenu za to džihadistima obezbedili sigurnu evakuaciju iz grada Deir ez Zor

Amerikanci su ukrali najmanje 50 tona sirijskog zlata, čija je trenutna vrednost oko dve milijarde dolara. U pitanju je zlato koje su džihadisti Islamske države (ISIS) opljačkali iz banaka i drugih sirijskih finansijskih institucija, i njime platili vojsci SAD da im obezbedi sigurnu evakuaciju iz grada Deir ez Zor.

Tajna operacija

Prema navodima sirijske agencije Sana, "zlatni dogovor" je napravljen krajem februara, a američka vojska je poluge prebacila u SAD tokom prošlog vikenda.

Zlatni dogovor

Dogovor je napravljen krajem februara, a vojska SAD je poluge prebacila u SAD tokom prošlog vikenda

- Američke okupacione snage u rejonu Sirijske al Džazire sklopile su dogovor s teroristima. Prema tom dilu, Vašington je dobio 50 tona ukradenog zlata da im omogući bezbedan izlaz iz njihovog poslednjeg uporišta Deir ez Zora. Američki helikopteri su pod okriljem noći prethodnog vikenda izneli zlato iz Sirije i prebacili ga u SAD - saznaje Sana iz više izvora.

Prema njihovim rečima, desetine tona zlata džihadisti su držali u Al Baguzu u predgrađu Deir ez Zora, koje drže pod kontrolom.

Foto: APfoto

- Milicijama Sirijskih odbrambenih snaga (SDF), koje SAD podržavaju u borbi protiv vojske Bašara el Asada, Amerikanci nisu ostavili skoro ništa - naveli su ti izvori.

Kako Sana ističe, to nije jedini primer saradnje američkih trupa sa teroristima u Siriji.

Bosanski terorista Amir Selimović uhapšen u Siriji

Foto: Informer

Terorista Islamske države iz BiH Amir Selimović, koji je pretio klanjem svim Bošnjacima koji su protiv ISIS, uhapšen je u oblasti sela Boguz na granici Sirije i Iraka. Kako "Dnevni avaz" navodi, Selimović je u trenutku hapšenja bio u grupi sa još nekoliko terorista ISIS i pokušavao je da pobegne iz opkoljenog sela. Ukoliko bude isporučen BiH, čeka ga suđenje.
Bosanski džihadista je, inače, poznat po tome što je 2016. objavio video-poruku upućenu Bošnjacima, u kojoj je zapretio da će lično zaklati svakog bosanskog muslimana koji je protiv ISIS. Selimović je tada porukom preko Jutjuba iz Sirije zapretio svojim sunarodnicima i poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, poručivši im da mogu da crknu od muke, ali da znaju da će celim svetom zavladati šerijat. Tada je pozvao i na pokajanje.
- Oni koji to ne učine radovaće se svojoj propasti u narandžastim kombinezonima - rekao je u poruci Selimović.

Agencija podseća da je čak i britanski BBC u oktobru pisao da je vojska SAD napravila dogovor sa ISIS, prema kojem je spasla neke od najtraženijih džihadista. Amerikanci su pomogli komandantima ISIS i njihovim porodicama da pobegnu iz Rake pre nego što su ruske i sirijske snage započele ofanzivu na tu provinciju, koja je bila centar terorističkog kalifata.

- Amerikanci su platili kamdžijama da izvuku džihadiste iz Rake. Vozač Abu Favzi kaže da nije ni znao šta treba da preveze. Mislio je da je u pitanju običan teret, ali su u pitanju bili ljudi. Rekli su mu da treba da predvodi konvoj koji će prevoziti porodice raseljene zbog borbi iz grada Tabke na Eufratu do izbegličkog kampa na severu. Ceo posao je trebalo da bude obavljen za šest sati - navodi Sana.

Spasli stotine džihadista

Međutim, Favzi je neposredno pre nego što je krenuo shvatio da ga lažu.

- Umesto šest sati, vozio je tri dana, a umesto unesrećenih sirijskih porodica u kamione su se ukrcale stotine terorista ISIS i njihove porodice. Oni su natovarili i tone oružja i municije - piše sirijska agencija.

Prema navodima Sane, veruje se da je cela ta operacija takođe plaćena parama i zlatom koje su džihadisti opljačkali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirjana

pre 5 godina

Zivotinja rice kao lav leteci po svetu i trazeci koga ce da prozdere.E to su vam smrdljivi "JENKI".Kao i onaj sto sedi u nasoj prestonici u U,S.A.anbasadi i zavadja nas stalno.A niko da se osmeli i protera Skota idiota.Piju nam krv na slamku a mi cutimo i trpimo.

Rocky68

pre 5 godina

Navikli od njihovih dedova, da pljackaju tuđe, sve ce im to presresti, zato su debil a nacija.

Saradžogla

pre 5 godina

Koliko zlata je ,,uzeto da niki ne vidi,, u Iraku i Libiji?A sada eto im ,,na meniju,, i Venecuela?SVE TO ZLATO DONOSI NESREĆU!Donosi uragane,požare,poplave,zemljotrese,navalu azilanata,gubljenje ugleda ... Zbog korupcije gazde Amerike koja misli da je Sjedinjena pomažu lažove sve dok ne ukapiraju grešku.Onda taj okrene ćurak i amer dobije žestokog neprijatelja!ZATO TREBAMO UPOZORITI SVE AVIO ŠKOLE KOJE OBUČAVAJU PILOTE ZA VELIKE AVIONE ŠTA ĆE IM TOLIKO ALBANACA NA ŠKOLOVANJU?

SS

pre 5 godina

Pa to je svetska bulumenta ljudi skupljena s konca i kanapa,koja je isto pokrala zlato i dragocenosti u II sv.ratu zajedno sa nemcima,podelivši ga.Šta bolje, od te sakupljene bagre može da se očekuje.

Maganik

pre 5 godina

Zašto bi neko bio "iznenadjen"??? Pa tako Amerikanci žive "američki san" od kad je Kolumbo otkrio Ameriku. Englezi i cijela "zapadna" Evropa su živjeli svoje bogate živote na taj način pljačkajući kolonije po cijelom svijetu. Danas je pljačke sve manje pa su počeli da se pljačkaju izmedju sebe. Zato su tenzije i otvorena prijateljstva sve češća izmedju njih a države su im prezadužene bez nade da se oduže. Jedino Amerikanci, Njemci, Skandinavci i Švajcarci su dobitnici unipolarnog svijeta koji je bio zadnjih 30 godina. Sad ih ostatak svijeta pobjedjuje njihovim oružjem i ekonomijom pa im takav sistem više ne odgovara jer stalno gube. Zato propadaju polako ali sigurno i to ne mogu spriječiti. Sada su najopasniji jer su još uvijek moćni da od nejakih otmu i bijesni što jasno vide svoj kraj. Igra je završena. Najteža kazna za njih je da ne mogu pljačkati i da moraju biti ravnopravni sa svima drugima a odlično znaju da u takvom poštenom sistemu nemaju šanse da budu ravnopravni jer nijesu naučili da pošteno rade i žive od svog rada i svojih resursa. Samo ako su "silni" i ako otimaju mogu da zadrže standard a više nisu "silni". Ta era je prošla.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Svetske silrdžije (čitaj SS) sada postadoše i lopuže.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija