• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.03.2019

00:08

JAKA SOLARNA OLUJA PRETI ZEMLJI: Na udaru GPS i telekomunikacije!

Vesti

JAKA SOLARNA OLUJA PRETI ZEMLJI: Na udaru GPS i telekomunikacije!

Podeli vest

Zemlju će danas da pogodi gusta i snažna solarna oluja, rekla je meteorolog Tamiti Snou.

To, kako je navela, pokazuju modeli NASA i NOAA - Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere.

Prema njenim rečima, možemo da očekujemo GPS poremećaje i poteškoće prilikom korišćenja radiostanica na strani Zemlje na kojoj će tada biti noć.

Na sajtu NOAA navedeno je da se, zbog neočekivanog Sunčevog koronalnog izbacivanja mase očekuje umerena geomagnetska oluja.

Poslednja velika solarna oluja pogodila je Zemlju 2006. godine, koja je dovela do gubitka radio veze tokom jednog sata na osunčanoj strani Zemlji i poremetila frekvencije koje se koriste za komunikaciju u navigaciji.

Ovakve oluje su vrlo opasne jer mogu da izazovu oštećenja na satellitima, komunikacijama i strujnoj mreži.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija