• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije/D.N.

28.03.2019

17:24

(VIDEO) TRAMP IZDAO NAREĐENJE: Prodaćemo im TEHNOLOGIJU! Amerikanci od OVE DRŽAVE prave NUKLEARNU SILU?!

Vesti

(VIDEO) TRAMP IZDAO NAREĐENJE: Prodaćemo im TEHNOLOGIJU! Amerikanci od OVE DRŽAVE prave NUKLEARNU SILU?!

Podeli vest

Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Rik Peri odobrio je šest tajnih odobrenja kompanijama da prodaju nuklearnu tehnologiju i pomoć Saudijskoj Arabiji, navodi se u kopiji dokumenta koji je na uvid imala novinska agencija Rojters

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa tiho vodi širi posao oko deljenja američke tehnologije u sferi nuklearne energije sa Saudijskom Arabijom koja želi napraviti najmanje dve nuklearne elektrane.

Perijeva odobrenja, poznata kao pod imenom Part 810, omogućavaju kompanijama da vrše preliminarne radove na nuklearnoj energiji uoči bilo kakvog posla, ali ne i da šalju opremu potrebnu za elektranu, govori za Rojters izvor upoznat sa dogovorima pod uslovom da se njegov identitet ne objavljuje.

 

POKAŽITE NAM KAKO SE ODLAZI IZ VENECUELE! Brutalan odgovor Trampu iz Moskve - PUTINOV HLADAN TUŠ ZA USIJANE AMERIČKE GLAVE!

Prve navode o odobrenjima objavio je Dejli Bist.

Administracija Ministarstva energetike za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) navodi u dokumentu kako su kompanije od Trampove administracije tražile da odobrenja ostanu tajna.

- U ovom slučaju, svaka od firmi koja je dobila posebno odobrenje (za Saudijsku Arabiju) dala nam je pismeni zahtev da odobrenje ne bude javno objavljeno - navodi se u dokumentu.

MIT O RUSIJI LEDI ZAPADU KRV U ŽILAMA! NATO pojačava OBAVEŠTAJNE AKTIVNOSTI na granici, grupiše trupe kod Crnog mora - Moskva provalila PAKLENU ŠEMU!

U prošlosti je Ministarstvo energetike javnosti objavljivalo odobrenja iz sfere Part 810 i ona su se mogla videti u ministarstvu.

Zvaničnik Ministarstva navodi kako zahtevi sadrže informacije, i da su odobrenja prošla kroz brojne agencije kako bi dobila odobrenje.

Mnogi američki zakonodavci su zabrinuti jer smatraju kako bi deljenje nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom moglo dovesti do utrke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku.

SIRIJAC POKOPAO AMERIKANCE: A da vi date Južnu Karolinu Izraelu, kad ga već toliko podržavate?!

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman je prošle godine rekao za američku TV stanicu CBS kako će njegovo kraljevstvo razviti nuklearno oružje ako njegov rival Iran učini isto.

- Postoji velika razlika između iranskog nuklearnog dogovora i pokušaja Trampove administracije da Saudijcima proda nuklearnu tehnologiju - navodi specijalista za nuklearnu bezbednost Vil Sitren i dodao:

- Nuklearna tehnologija koju želimo da prodamo Saudijskoj Arabiji je civilna, ona je za njihov civilni program energetike i to je velika razlika u odnosu na ono za šta sumnjičimo Iran. Ironično, oprema koju koriste pri razvoju svog programa nuklearne energije potiče iz SAD-a. Prodali smo je iranskom šahu 1970-ih, a režim je sada u potpunosti drugačiji, kao i cela priča. Međutim, Sveobuhvatni plan delovanja (JCPOA) efikasno blokira put razvoja nuklearnog oružja i Iran to svesno radi.

- Stoga postoji briga da bi i Saudijska Arabija mogla krenuti istim putem – oni bi mogli da iskoriste ovu tehnologiju koju bi dobili za program civilne nuklearne energije za razvoj programa nuklearnog oružja - dodao je Sitren.

(VIDEO) PUTINA DOČEKALI SA UŠTIPCIMA I MEDOM, njegova reakcija odmah osvanula na društvenim mrežama!

Zabrinutost u Kongresu SAD-a oko podele nuklearne tehnologije i znanja sa Saudijskom Arabijom porasla je nakon ubistva Džamala Kašogija, novinara koji je živeo u SAD-u, u saudijskom konzulatu u Istanbulu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Odlično,taman posle da ti isti arapi saspu arsenal po americi i da im j*bu majku.

miroljub

pre 5 godina

Biće to još jedna zemlja sa nuklernim oružjem. Otvoreno su rekli Ameri da zaprete drugoj strani Bliskog istoka.

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija