• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novac.hr

09.04.2019

14:30

TRAMPOVA ODMAZDA ZBOG BOINGA! AMERIKA UVODI CARINE EU u vrednosti od 11 MILIJARDI DOLARA!

Vesti

TRAMPOVA ODMAZDA ZBOG BOINGA! AMERIKA UVODI CARINE EU u vrednosti od 11 MILIJARDI DOLARA!

Podeli vest

Predsednik SAD Donald Tramp je objavio da će SAD uvesti takse na proizvode Evropske unije u vrednosti od 11 milijardi dolara

Najviše pogođena biće avio-industrija, prozvođači vina i sira, kao i zaleđene ribe.

Američke takse su nametnute kao odgovor na subvencije EU za podršku Erbusu, Evropskoj vazduhoplovnoj i odbrambenoj kompaniji, za koje je Svetska trgovinska organizacija (STO) ocenila da su ilegalne.

Taj potez predstavlja značajnu eskalaciju između Vašingtona i Brisela. Ona takođe dolazi u posebno osetljivo vreme za EU, jer su izbori za Evropski parlament najavljeni za sledeći mesec, a blok od 28 članova bori se sa velikom neizvesnošću oko ishoda pregovora o Bregzitu.

Spor seže u 2004. godinu, kada su vlasti EU saopštile da je Boing primio 19 milijardi dolara nepravednih subvencija od SAD u periodu od 1989. do 2006. godine. 

EKONOMSKI KRAH! AMERIKA GUBI NA SVIM POLJIMA! Nešto što je pre više decenija izgledalo nemoguće sada je realnost?!

Oko pozicija u tom strateški važnom sektoru i pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) godinama se vodi nekoliko velikih pravnih bitaka, a jednu je Amerika prošlog četvrtka, čini se definitivno, izgubila.

Apelaciono telo STO odbilo je sve američke žalbe i zaključilo da su Sjedinjene Države godinama davale velike subvencije Boingu, iako su bile upozorene da su zabranjene i da unose poremećaj na tržište.

Drugim rečima, potvrđen je stav EU da Boing i dalje ima koristi od nezakonitih poreznih povlastica koje mu daje američka vlada uz pomoć mera za podsticaj izvoza, a to uzrokuje štetu za Erbus u obliku smanjene prodaje. Prema podacima koje je objavio Erbus, početkom ove godine kineski avioprevoznici u svojoj floti imali su 1730 njihovih letelica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kalimero

pre 5 godina

Licemerje Vašngtona kao i uvek, kada Amerika daje subvencije i omogućava privilegovan položaj svojim firmama to je zaštita njihovih nacionalnih interesa a kad EU uradi to isto onda je to ugrožavanje slobodnog tržišta i uvode takse. Zbog bruke i stravične štete koju su pretrpeli sa Boingom 737-MAX sada odmah gledaju gde će da namaknu te pare iz tuđih džepova. Mislim da im to neće proći jer je Airbus suviše značajan za EU da bi to dozvolili a to znači još jedan ekser u točkovima Amerike ... korak po korak počinju da im stavljaju ulare i zauzdavaju ih. Konačno ...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija