• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

13.04.2019

13:51

(VIDEO) OVO JE NAJČUVANIJE MESTO NA KUGLI ZEMALJSKOJ! U američku tvrđavu od 1.400 tona čelika ne sme da uđe ni predsednik SAD!

Vesti

(VIDEO) OVO JE NAJČUVANIJE MESTO NA KUGLI ZEMALJSKOJ! U američku tvrđavu od 1.400 tona čelika ne sme da uđe ni predsednik SAD!

Podeli vest

U američkoj saveznoj državi Kentaki nalazi se "tvrđava" Fort Noks, koja je sinonim za bezbednost u čitavom svetu

Njeno tehničko ime je "United States Bullion Depository" a ime Fort Noks je preuzela od pošte u blizini. Inače, Noks je zapravo prezime prvog američkog ministra odbrane Henrija Noksa, a ova ustanova služi za skladištenje američkih zlatnih rezervi.

Radovi na izgradnji su počeli 1935. godine, a to je koštalo 560.000 dolara. U njoj se nalazi oko polovine američkog zlata, a sef je deo mreže od šest ustanova u kojima se čuva ovaj plemeniti metal.

Druge lokacije nalaze se u Njujorku, Denveru i San Francisku. Prvo zlato se u Kentaki prebacivalo vozom i za šta je bila odgovorna američka pošta.

To je bio jedini način da se osigura zlato jer je, u to doba, to bila jedina agencija koja bi prihvatila odgovornost u slučaju gubitka bogatstva.

(VIDEO) PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! Ovo je NAJMOĆNIJA ruska baza NA SEVERU i uopšte NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

Fort Noks sadrži kubike granita, stotine kilometara kvadratnih betona, 750 tona pojačanog čelika i 670 tona "običnog" čelika. Ima dva sprata i ogroman podrum veličine 32 puta 36 metara. Spolja zaista izgleda kao tvrđava, a ispod nivoa zemlje leži kompleks neprobojnih slojeva kao i visoke tehnologije prepune šifri i kodova. Sef se sastoji od čeličnih ploča, koje su opasane betonom. Nema "slabih tačaka" niti načina da se iko probije do blaga.

Samo vrata imaju 20 tona i potpuno su otporna na eksplozije. Debela su 53 centimetra i kroz njih se može proći samo šifrom. Zaposleni imaju komplikovana upustva o tome kako da uđu, a posetioci ovde nisu dobrodošli već decenijama. Čak je i Frenklin Ruzvelt jedva dobio mogućnost da uđe, kada je bio predsednik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija