• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.04.2019

12:12

(FOTO) POMOĆ ZA OBNOVU NOTR DAMA STIŽE SA SVIH STRANA SVETA! Doniraju milijarderi, poznate ličnosti... Pomoć među prvima ponudio Vučić!

Vesti

(FOTO) POMOĆ ZA OBNOVU NOTR DAMA STIŽE SA SVIH STRANA SVETA! Doniraju milijarderi, poznate ličnosti... Pomoć među prvima ponudio Vučić!

Podeli vest

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu. Iz celog sveta pristižu poruke podrške i pozivi na pomoć Francuskoj pri obnovi katedrale Notr Dam

Predsednici, visoki funkcioneri i prijatelji iz svih zemalja sveta pozivaju i nude pomoć za obnovu katedrale Notr Dam, a bogati Francuzi počeli su da se "utrkuju" u doniranju novca za obnovu.

Predsednici Srbije Vučić i Rusije Putin ponudili su među prvima pomoć, Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas zemlje članice EU da pomognu.

Putin nudi najbolje specijaliste

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pomoć najboljih ruskih specijalista za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu i izrazio saučešće povodom požara koji je oštetio francuski nacionalni simbol, saopštila je pres služba Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

Notr Dam je francuski istorijski simbol, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture, jedan od najvažnijih hrišćanskih hramova, naglasio je Putin u telegramu Makronu, preneo je TASS.

Katastrofa koja se dogodila tokom noći u Parizu izazvala je bol u srcima Rusa, kaže se u telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Putin je izrazio nadu da će biti moguće obnoviti katedralu, ponudivši da u Francusku pošalje najbolje ruske specijaliste sa velikim iskustvom u obnovi spomenika kulturne baštine u svetu, uključujući i dela srednjovekovne arhitekture, saopštila je pres služba Kremalja.

(FOTO/VIDEO) PRVE SLIKE SPALJENOG NOTR DAMA IZNUTRA! Zidovi crni od gareži, SVETLOST SE PROBIJA SAMO KROZ KRST!

 

Papa Franja se moli za francuske katolike i Parižane

Papa Franja se moli za francuske katolike i stanovništvo Pariza "u šoku od užasne vatre" koja je opustošila katedralu Notr Dam.

Foto: Tanjug/AP



Portparol Vatikana Alesandro Ðizoti napisao je danas na Tviteru da je papa "blizak Francuskoj" i da nudi molitve "za sve one koji pokušavaju da se nose sa ovom dramaticnom situacijom", preneo je AP.

Vatikan je juče izrazio "šok i tugu" zbog požara koji je izazvao veliku štetu na katedrali koja je "simbol hrišćanstva u Francuskoj i svetu".

(FOTO/VIDEO) ZNAK S NEBA DA SE ZLO VRAĆA! Proročanstvo se obistinilo, NOSTRADAMUS I BABA VANGA PREDVIDELI POŽAR KOJI JE PROGUTAO NOTR DAM?!

 

Poslanici EP izdvajaju dnevnicu za Notr Dam

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas zemlje članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi Notr Dama, ističući da je ta katedrala u Pariz simbol onoga što povezuje Evropu.
 

Foto: Tanjug/AP


Tusk je naveo da požar u Notr Damu podseća Evropljane "koliko možemo da izgubimo".

- Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora - kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strazburu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

Vučić: Spremni smo da pomognemo obnovu simbola francuske  i svetke civilizacije

Predsednik Srbije Aleksdandar Vučić izrazio je sinoć žaljenje zbog požara koji je izbio u pariskoj katedrali Notr Dam.

- Svi građani Srbije su tužni zbog Notr Dama. Mi smo uz naše francuske prijatelje i spremni smo da pomognemo obnovu tog simbola francuske i svetske civilizacije.

Foto: pixabay.com

Nort Dam ranije

Milijarderi se "utrkuju" ko će više da pomogne - Pino daje 100, a Arno 200 miliona evra

Porodica francuskog milijardera Bernara Arnoa i njegova kompanija za proizvodnju luksuzne robe LVMH doniraće 200 miliona evra za obnovu katedrale, navodi se u saopštenju koji je objavljeno u ime Arnoa. 

- Porodica Arno i grupa LVMH želeli bi da pokažu svoju solidarnost u ovo vreme nacionalne tragedije i pridružuju se pružanju pomoći za obnovu ove izvanredne katedrale, koja je simbol Francuske, njenog nasleđa i francuskog jedinstva - navodi se u saopštenju. 

Prethodno je francuski milijarder Fransoa-Anri Pino saopštio da će njegova porodica dati 100 miliona evra pomoći za popravku katedrale.

- Moj otac i ja smo odlučili da izdvojimo 100 miliona evra i učestvujemo u rekonstrukciji Notr Dama - saopštio je Pino, suprug holivudske glumice Salme Hajek.

Pino je čelni čovek kompanije Kering, koja je vlasnik poznatih brendova kao što su Guči i Sen Loran i predsednik kompanije koja poseduje poznatu aukcijsku kuću Kristis, prenosi hrvatski Index.

Njegova supruga je na svom nalogu na Instagramu navela da je kao i mnogi drugi duboko šokirana i tužna što može da vidi kao se lepota Notr Dama pretvara u dim.

- Volim te, Pariz - poručila je Hajek. 

 

 

Danas su objavljene fotografije požara u Notr Damu u Parizu, koje je snimio policijski dron, a koje otkrivaju razmere velikog požara koji je izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala.

Foto: Tanjug/AP

Fotografije prikazuju plamen koji zahvata gotovo celu srednjevekovnu građevinu. Od dima i vatre čini se da je krov potpuno nestao i da ništa nije ostalo od ikonskog središnjeg tornja katedrale. 

Foto: Tanjug

Požar je izbio sinoć na skelama koje su podignute da bi se izvršile popravke katedrale koja je bila u lošem stanju dugi niz godina. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
shooster

pre 5 godina

Kako bre ne pisete o duli savicu a da je koji drugi to rekao odma biste svoju propagandu sirili

Dragi

pre 5 godina

Evo i narod Republike Srpske će se uključiti u ovu akciju... rado ćemo donirati ostatke francuskih granata i raketa koje su francuski zločinci iz njihovih miraža bacali diljem Republike Srpske i neka sve to iskoriste prilikom obnove katedrale Notre Damme. Kaže Arno Gujon, ljudina, heroj, oni koji su bombardovali Srbe nisu se molili u Notre Damme...gospodine Gujon, nevažno je gde su se molili, bitno je ko ih je izabrao da budu na čelu Francuske. Ko je za njih glasao. Pa Francuzi...koliko god vas mi Srbi voleli gospodine Gujon, nas su bombardovali Francuzi i država Francuska. Zbog toga su i opravdani naši komentari povodom "prijateljske" vatre kojom je oštećena katedrala Notre Damme. Ima boga!

Nebojsa

pre 5 godina

Kada je izgoreo Hilandar nisu ponudili niti dali pomoc a mi kao idioti nudimo njima. Bombardovali su nas i 1995 i 1999. Zaboravili smo i pogresan kalibar municije i granata u Prvom svetskom ratu, zaboravili da su ih Rusi primorali da nam posalju ladje, zaboravili da su nam sve naplatiki po nenormalnim cenama i da smo zadnju pertlu otplatili 1984 godine u zlatnim svajcarskim francima, a zaboravili smo i sta su uradili Vucicu kao predsedniku Srbije prosle godine na obelezavanju 100 godina kraja rata, zaboravili da smo mi probili front i zavrsili rata oni pokupili slavu, zaboravili i da su nam ubili kralja, zaboravili i da nam otimaju KiM, cutali su i podrzavali precutno paljenje i rusenje desetina crkava i manastira i stotina grobalja širom KiM. Niko se ne raduje tudjoj nesreci ali ne zalim uopste niti mi je zao jer je to Bozja kazna za sva zlodela Francuske sirom Afrike, Azije i Polinezije i naravno Srbije.

Laki

pre 5 godina

Ja nedam ništa niti me interesuje bilo kakva pomoc francuskoj, a voleo bih znati koliko je francuska i Makron pomogao obnovu Srpskih svetinja i kojima na kosovu koje su gorele njihovoj zasluzi pa cak i nihovoj zasluzi u pomaganju terorista 1999,2004......2019

Branislav

pre 5 godina

Odakle gospodi toliki milioni pa ih tako velikodušno nude za obnovu katedrale? Zaradili su ih bombardovanjem,ubijanjem i paljenjem nekih drugih zemalja,tuđih ljudi i njihovih svetinja. Gospoda su u spremna da za kratko vreme spale i unište cele države ,zbog toga nisu stigli da ugase svoju katedralu. Poštujmo sve zemlje,narode i svetinje kao svoje,biće mnogo manje razaranja i patnje.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija