• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.04.2019

13:27

CNN: Zašto je bilo tako teško ugasiti požar u Notr Damu?

Vesti

CNN: Zašto je bilo tako teško ugasiti požar u Notr Damu?

Podeli vest

Vekovima stare drvene krovne grede, kamen sa spoljne zgrade zdanja i gotička arhitektura značajno su otežali gašenje požara u Notr Damu, navode stručnjaci

Pariski vatrogasci, smatraju oni, zaslužuju pohvalu za svoje napore. 

Kako objašnjava Si-En-En, tokom požara uništeni su glavni toranj i veći deo krova na vekovima staroj katedrali u Parizu, ali su dva zvonika i glavna konstrukcija očuvani. 

Oko 400 vatrogasaca satima je gazilo požar vodom, koju su ispumpavali iz reke Sene, dok su bespilotne letilice nadgledale štetu. 



Međutim, prema oceni stručnjaka, najveći problem bio je da se pristupi drvenim krovnim gredama, koje su formirale okvir za veliki krov. 

NEMA NAZNAKA DA JE NAMERNO IZAZVAN! Požar u katedrali Notr Dam verovatno bio nesrećni slučaj!


Kada su grede počele da gore, spoljašnost katedrale, koja je od kamena, otežala je vatrogascima, koji su bili van zdanja, da priđu izvoru požara. 

Foto: Tanjug/AP

Kamen, naime, zadržava toplinu i dim, što ih je sprečavalo da rade unutar katedrale. 

Problem je predstavljala i visina Notr Dama jer je zbog nje unutar same strukture bilo dosta kiseonika koji je raspirivao vatru i zakomlikovao pokušaje da se stigne do izvora požara. 

Si-En-En napominje i da gašenje vatre vazdušnim putem, kao što je predložio američki predsednik Donald Tramp, nije bilo realno. 

(FOTO) POMOĆ ZA OBNOVU NOTR DAMA STIŽE SA SVIH STRANA SVETA! Doniraju milijarderi, poznate ličnosti... Pomoć među prvima ponudio Vučić!


Prema rečima vanrednog profesora sa koledža u Njujorku Glena Korbeta nijedan pilot ne bi mogao da izbaci vodu tačno na to jedno mesto, ako se kreće nekoliko stotina kilometara na sat. 

Foto: Tanjug

Francuska agencija za civilnu bezbednost navela je da bi bilo kakvo ispuštanje vode iz vazduha moglol da "oslabi strukturu Notr-Dama i dovesti do kolateralne štete na obližnjim zgradama".

- U prvih 20 minuta bilo je prilično očigledno da će to biti gadan požar - rekao je bivši vatrogasac u vatrogasnoj službi u Sent Luisu u SAD, Greg Favre. 

On je dodao da činjenica da su vatrogasci uspeli da stave vatru pod kontrolu i spase veliki deo zgrade, uključujući i dva zvonika, ukazuje na ogroman napor. 

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija