• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/b92

17.04.2019

20:31

RUSKO NJET:  Vlada u Moskvi stavila veto na kupovinu AVIONA SA ZAPADA!

Vesti

RUSKO NJET: Vlada u Moskvi stavila veto na kupovinu AVIONA SA ZAPADA!

Podeli vest

Ruska vlada ne dozvoljava domaćim avio-kompanijama da nabavljaju avione od Erbasa i Boinga

Ruska vlada je tokom marta odbila da izda dozvolu avio-kompaniji Pobeda za nabavku 30 Boingovih aviona.

U isto vreme Erbasov model A220-300 (bivši Bombardijerov C series) nije dobio neophodan sertifikat za letove u Rusiji. Ta odluka je direktno uticala na obustavu plana avio-kompanije Red vings o narudžbini šest letelica ovog modela.

Prema propisima o uvozu, Rusija zahteva od svih državnih avio-kompanija da pribave specijalno odobrenje ako žele da naruče strane avione, a vrednost ugovora premašuje milijardu rubalja (oko 15,5 miliona evra), prenosi portal Aviatica.

Sredinom marta, iz Vlade je sugerisano državnoj kompaniji Pobeda, loukost podružnici Aeroflota, da umesto planova da nabavi Boingove avione razmisli o opciji da nabavi domaći avion MC-21 koji je trenutno u test fazi, a upotreba u saobraćaju je planirana za 2021.

Informacije u medijima imale su veoma negativan odjek u javnosti, ali to nije uticalo na promenu odluke ruske vlade, koja je neubedljivo pokušala da negira da se na bilo koji način uplitala u planove aviokompanija.

Pobeda je još 2019. dobila saglasnost da nabavi 20 novih aviona boing 737 MAX 8, čija isporuka treba da počne u 2021.

U međuvremenu, kompanija je izrazila potrebu za dodatnih 30 aviona u periodu od 2022. Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za rusku vojnu industriju (koja pokriva i proizvođače aviona), izjavio je da se Vlada uvek upravlja idejom da zaštiti domaću proizvodnju i da bi u svakom pojedinačnom slučaju trebalo razmotriti mogućnost nabavke domaćeg aviona ako postoji model koji odgovara traženom modelu aviona proizvedenog na Zapadu.

On je podsetio menadžment Pobede da je njihova matična kompanija Aeroflot nedavno iskazala želju da nabavi 100 aviona suhoj superdžet.

U drugom slučaju koji je ustalasao rusku javnost, generalni direktor avio-kompanje Red vings Jevgenij Ključarev je izjavio da su morali da odustanu od nabavke Erbasovih aviona A220 jer ovaj model aviona ne uspeva da dobije neophodan sertifikat koji izdaje ruski direktorat vazduhoplovstva – Rosaviacija.

Prvi avion je trebalo da stigne već u maju, a kompanija je imala ambiciozne planove da proširenje flote iskoristi za širenje mreže linija na nekoliko novih destinacija tokom ovog leta. Zbog toga su i ti planovi pali u vodu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 4 godine

Pored onako modernog domaceg aviona MC-21 gospoda bi da pune kesu neprijateljima Rusija . Prosto zacudjujuce da se u javnosti kritikuje vlada. Mogu zamisliti ko su kriticari . Ruski avion je bolji i moderniji . Air Srbija treba da kupi Ruske avione .

mirko

pre 4 godine

Vreme je da nauce da koriste svoju tehnologiju... Rusi u se i u svoje kljuse....

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija