• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.04.2019

18:50

"VIKILIKS" UPOZORAVA: ASANŽA Amerikanci žele da osude na SMRTNU KAZNU!

Vesti

"VIKILIKS" UPOZORAVA: ASANŽA Amerikanci žele da osude na SMRTNU KAZNU!

Podeli vest

Američke vlasti pokušavaju Džulijana Asanža da optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi danas "Vikiliks"

Asanž je portal "Vikiliks" osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje poverljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD.

- Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna - naveo je "Vikiliks" na svom nalogu na Tviteru, prenosi Tanjug.

Osnivač "Vikiliksa" našao se 2010. na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters iz helikoptera u Iraku.

TEROR U EKVADORU: Roditelji uhapšenog programera Vikiliksa traže njegovo oslobađanje

On je objavio i poverljiva vojna i diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine. Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao drugu, dok je bio u Stokholmu gde je održao predavanje.

(FOTO) ASANŽ UHAPŠEN ZBOG PORCIJE JASTOGA! Osnivač Vikiliksa HAKOVAO TELEFON PREDSEDNIKA EKVADORA, posle čega je usledila BRUTALNA OSVETA!

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu.

Asanž je, međutim, uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija