• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.04.2019

22:30

(FOTO/VIDEO) PUTIN IMA KITOVE ŠPIJUNE! NORVEŽANI UPALI U TEŠKU PARANOJU! Toliko se plaše predsednika Rusije da u svemu vide ZAVERU!

Vesti

(FOTO/VIDEO) PUTIN IMA KITOVE ŠPIJUNE! NORVEŽANI UPALI U TEŠKU PARANOJU! Toliko se plaše predsednika Rusije da u svemu vide ZAVERU!

Podeli vest

Norveški ribari našli beluga kita sa remenom na koji može da se nakači kamera ili oružje. Stručnjaci veruju da je u pitanju morski sisar kojeg je ruska vojska trenirala za špijunažu i druge specijalne operacije

Norvežani su upali u tešku paranoju nakon što su ribari našli jednog beluga kita, za kojeg stručnjaci tvrde da je ruski. Oni veruju da je taj beli kit prošao vojnu obuku i da ruski predsednik Vladimir Putin tu vrstu životinja koristi za špijuniranje neprijatelja i druge specijalne operacije.

Čudno ponašanje

Ribar Joar Hesten ispričao je za norvešku televiziju NRK da je sa kolegama prošle nedelje u vodama kod sela Inga naišao na rusku belugu, koja se čudno ponašala.

- Taman smo hteli da bacimo mreže, kad smo primetili belog kita kako pliva među brodovima. Prišao nam je i tad smo ugledali da ima neku vrstu remena, koji je bio veoma čudan. Remen mu je bio čvrsto prikačen i ličio je na nešto na šta bi mogla da se pričvrsti kamera ili neka vrsta oružja. I sama životinja se čudno ponašala. Plivala je među brodovima i vukla konopce, koji su visili sa strane - objasnio je Hesten i dodao da je beluga bila veoma pitoma i da se videlo da je navikla na ljude.

Ribari su odmah pozvali eksperte za morsku zoologiju, koji su uhvatili belugu. Nakon nekoliko dana proučavanja stručnjacima je taj kit postao više nego sumnjiv.

Foto: Tanjug/AP

Martin Bijuv iz Instituta za morska istraživanja u Norveškoj kaže da je na remenu sa unutrašnje strane pisalo: "Oprema Sankt Peterburga".

- Ukoliko ovaj kit dolazi iz Rusije, a postoji ogroman razlog da u to verujemo, onda on ne pripada nekom naučnom institutu. Pre će biti da je vlasništvo ruske mornarice - rekao je Bijuv.

Njegov kolega Audun Rikardsen, profesor na odseku za Arktik i morsku biologiju na Arktičkom univerzitetu Norveške, takođe misli da je beluga Putinovo oružje za špijuniranje.

- Znamo da Rusija drži zatvorene beluga kitove i da povremeno neke od njih pušta na slobodu. Te životinje onda često traže brodove i plivaju za njima. Međutim, razgovarao sam sa ruskim naučnicima, koji su mi rekli da ovaj kit nema nikakve veze s njima. Rekli su mi da je beluga najverovatnije bila u ruskoj mornaričkoj bazi u Murmansku - ispričao je Rikardsen.

Foto: Tanjug/AP

Norveški stručnjaci stoga veruju da je beluga kit poslat da špijunira Norvežane ili da izvrši neku diverziju. Mediji u skandinavskoj zemlji ističu da to ne bi bilo iznenađujuće, s obzirom na to da se zna da je vojska Sovjetskog Saveza tokom 80-ih godina trenirala delfine da detektuju oružje pod vodom, kao i da špijuniraju. Taj program, kako norveški mediji podsećaju, okončan je 90-ih godina.

Međutim, televizija ruskog ministarstva odbrane "Zvezda" izvestila je 2017. da je mornarica ponovo pokrenula program sa delfinima i fokama, ali i sa beluga kitovima.

Foto: Tanjug/AP

- Treninge životinja radio je Institut za istraživanja morske biologije u Murmansku, i to prema ugovoru sa ruskom mornaricom. Istraživanja su rađena kako bi se videlo da li beluga kitovi mogu biti upotrebljeni za čuvanje ulaza u mornaričke baze u arktičkom regionu, zatim za pomoć roniocima u dubokim vodama i za ubijanje neprijatelja koji uđe na rusku teritoriju - pišu norveški mediji.

Nisu dobri kao delfini

Oni dodaju da su istovremeno delfini i foke trenirani da nose opremu za ronioce i da detektuju torpeda, mine, kao i municiju na dubini do 120 metara.

- Tokom istraživanja pokazalo se da su delfini i foke mnogo bolji od beluga kitova za operacije u arktičkim vodama. Kitovi su bili previše osetljivi na hladnoću i ispostavilo se da imaju mnogo manji kapacitet za pamćenje govornih komandi od foka i delfina - objašnjavaju mediji u Norveškoj.
Ipak, oni naglašavaju da nije isključeno da Putin nije odustao od treninga beluga kitova i da je baš jedan od tih obučenih nađen prošle nedelje u Norveškoj.

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA RAT NA NEBU! Počinje VELIKA OBNOVA 106 VOJNIH AERODROMA!

Beluga kitovi

Foto: Tanjug/AP

- beluga ili beli kit je vrsta kita koji naseljava vode Severnog okeana i priobalna mora
- taj morski sisar dugačak je do pet metara, a telo mu je u potpunosti bele boje i ima samo osam do deset zuba
- duži je od većine delfina, ali manji od ostalih kitova
- mužjaci su obično veći od ženki i mogu težiti 1.300 kilograma, dok ženke teže oko 900 kilograma
- žive do 50 godina i prijateljski su nastrojeni prema ljudima
- trenutno beluga kitova ima oko 100.000, što je više od ostalih vrsta kitova. Međutim, njihova populacija je drastično smanjena otkako su ljudi masovno počeli da ih love, te je beluga na crvenoj listi Svetskog saveza za očuvanje vrsta

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vučki

pre 4 godine

Šta će tek da bude kad vas napadnu bjeli miševi.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija