• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

04.05.2019

22:11

(VIDEO) ŠEF VOJSKE VENECUELE IZIGRAO AMERIKANCE! Kako je PROPAO POKUŠAJ PUČA!

Vesti

(VIDEO) ŠEF VOJSKE VENECUELE IZIGRAO AMERIKANCE! Kako je PROPAO POKUŠAJ PUČA!

Podeli vest

Venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez obećao Vašingtonu da će pomoći opoziciji da svrgne Madura, a umesto toga osujetio puč i zakleo se na lojalnost legitimnom lideru zemlje

Venecuelanski ministar odbrane, general Vladimir Padrino Lopez, izigrao je Amerikance i njihovu marionetu, opozicionog lidera Huana Gvaida, upropastivši im pokušaj puča u utorak. Lopez je igrao dvostruku igru, obećavajući Vašingtonu da će izdati predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a kad je Gvaido pokušao da preuzme vlast, general je izrazio lojalnost legitimnom lideru zemlje.

Sve im obećao

Prema navodima izvora iz američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, administracija predsednika Donalda Trampa mesecima je pregovarala sa Lopezom da okrene leđa Maduru. Venecuelanski ministar odbrane je, navodno, na kraju poklekao i obećao Amerikancima da će podržati Gvaida i uhapsiti Madura tokom pokušaja puča.

Foto: Reuters

- Lopez je vodio niz telefonskih razgovora sa Vašingtonom u poslednjih nekoliko meseci. Na kraju je rečeno da su Lopez, još neki ministri i generali prihvatili dogovor sa SAD da podrže Gvaida u svrgavanju Madura. Pristali su da pomognu Gvaidu da izvede puč i nakon toga, u roku od mesec dana, zakaže izbore. Takođe su pristali i na to da Gvaida priznaju za legitimnog šefa države - naveo je izvor iz SAD za španski list ABC.

MADURO: VOJSKA ĆE BRANITI VENECUELU OD PUČISTA I IZDAJNIKA! Gvaido u problemu, bezbednosne snage stale uz vlast u Karakasu!

Gvaido: Strana intervencija je moguća

Foto: Reuters

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido, koji je u januaru sam sebe proglasio za predsednika, izjavio je da je strana vojna intervencija krajnja mera u zbacivanju vlade Nikolasa Madura.

- Ne odbacujem vojnu intervenciju jer je u potpunosti jasno o čemu se radi u Madurovom režimu. Ali, to je krajnja mera. Važno je da prvo pokušamo da olakšamo mirnu tranziciju - rekao je Gvaido za brazilski list "Fola de Sao Paulo".

On je dodao da je predsednik vrhovnog suda Maikel Moreno trebalo da proglasi nelegitimnom Ustavnu skupštinu, instituciju lojalnu predsedniku, nastalu 2017. kao odgovor na to što je Nacionalnu skupštinu preuzela opozicija.

- Taj potez je trebalo da posluži vojsci da Maduru ponudi ultimatum - ili da ode na Kubu ili da bude uhapšen - ispričao je taj izvor.

Kako je istakao, sporazum je trebalo da bude potpisan u vojnoj bazi "Karlota" u Karakasu, odakle je Gvaido u utorak u video-obraćanju pozvao snage bezbednosti i građane da svrgnu Madura. Međutim, taj pokušaj puča nije dobio dovoljnu podršku među građanima, a vojno rukovodstvo je, suprotno obećanju Vašingtonu, izrazilo lojalnost legitimnoj vladi.

- Zvaničnici Bele kuće nisu mogli da veruju da puč u utorak nije uspeo, te mnogi za sve krive Lopeza, koji se predomislio u poslednjem trenutku - otkrio je izvor iz Nacionalnog saveta za bezbednost SAD.

Tu priču potvrdio je i specijalni izaslanik SAD za Venecuelu Eliot Abrams. On je u sredu naveo da je zbog najviših oficira vojske Venecuele puč propao.

- Generali vojske koji su ranije pregovarali o Madurovom odlasku naprasno su isključili svoje mobilne telefone - rekao je Abrams.

Kasno su shvatili

Ipak, Amerikanci su definitivno shvatili da su izigrani u četvrtak, kad se Maduro sreo sa vojnim oficirima i pozvao ih da spreče svaki sledeći pokušaj puča.

- Niko ne treba da se plaši. Ovo je vreme kad branimo naše pravo na mir - rekao je Maduro na ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 4.500 vojnika.

General Lopez je stajao sve vreme pored predsednika države.

- Došli smo da izrazimo lojalnost vrhovnom komandantu oružanih snaga, našem jedinom predsedniku Nikolasu Maduru - rekao je Lopez.

Inače, Gvaidove pristalice su u utorak i sredu na ulicama Karakasa napravile haos. Sukobile su se sa snagama reda i Molotovljevim koktelima palile vozila. Policija ih je rasterala suzavcem, vodenim topovima i pendrecima. Prema navodima venecuelanskih nevladinih organizacija, u neredima su iz vatrenog oružja ubijene četiri osobe, ali i dalje nije utvrđeno ko je na njih pucao. Povređeno je više od 300 ljudi, a 89 ih je uhapšeno.

Španci ne daju Gvaidovog saborca Karakasu

Foto: Reuters


Španska vlada ne namerava da preda vlastima Venecuele Gvaidovog saborca Leopolda Lopeza, koji se sklonio u rezidenciju španskog ambasadora u Karakasu.

- Lopez, njegova žena i ćerka ušli su u rezidenciju španskog ambasadora svojom voljom. Vlada Španije se nada da će vlasti Venecuele poštovati nepovredivost rezidencije - saopštili su iz vlade u Madridu.

Istovremeno, španska vlada je naglasila da neće dozvoliti da rezidencija ambasadora u Karakasu postane Lopezov štab za svrgavanje Madura.

Inače, venecuelanski sud izdao je u četvrtak nalog za hapšenje Leopolda Lopeza zbog kršenja sudskog naloga o kućnom pritvoru iz 2017. On je u utorak napustio svoj dom u Karakasu kako bi se pojavio pored Gvaida na skupu protiv Madura.

Lopez je 2015. osuđen na 13 godina i devet meseci zatvora zbog izazivanja nereda na demonstracijama 2014, a optužbe su uključivale ubistvo i terorizam. U avgustu 2017. prebačen je u kućni pritvor.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlatko

pre 4 godine

To znaci da ce Amerikanci poceti sa likvidacijama u Venecueli. To je njihova oprobana metoda sirenja demokratije. Imas pravo da budes likvidiran.

PetarS

pre 4 godine

Huan Gvaido: " Ne odbacujem vojnu intervenciju jer je u potpunosti jasno o čemu se radi u Madurovom režimu. .." jos jedan od onih koji traze bombardovanje sopstvene drzave. Posle ce da se ceskaju po glavi kad ih "podkaci" lokalni DB. Mora da su i njega pitali iz stejt departmenta "A sta da radimo sa (Milosevicem) Madurom", kao neke iz Srbije koji su isto tako trazili bombardovanje od Amerikanaca. PA sad im supruge optuzuju novinarke za curenje informacija.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17