• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2019

22:02

(FOTO/VIDEO) HEROJSKA POSADA! Žrtvovali svoje živote da spasu putnike! MLADI STJUARD MAKSIM (22) STRADAO U TRAGEDIJI NA ŠEREMETJEVU!

Vesti

(FOTO/VIDEO) HEROJSKA POSADA! Žrtvovali svoje živote da spasu putnike! MLADI STJUARD MAKSIM (22) STRADAO U TRAGEDIJI NA ŠEREMETJEVU!

Podeli vest

Nesreća ruskog aviona "suhoj superdžet-100" koji se u nedelju prilikom prinudnog sletanja u Moskvi zapalio i odneo 41 život bila bi veća da nije bilo posade. Jedan stjuard stradao je pomažući putnicima

Posada ruskog aviona "suhoj superdžet-100" koji se u nedelju prilikom prinudnog sletanja na aerodrom "Šeremetjevo" u Moskvi zapalio i odneo 41 život ponela se herojski. Stjuardi i stjuardese "Aeroflota", u čijem je vlasništvu bila letelica, rizikovali su sopstvene živote da spasu putnike, a jedan od njih je i sam stradao.

Gurali putnike napolje

Jedini od petočlane posade koji je poginuo jeste Maksim Moisejev (22). On je nakon izbijanja požara u zadnjem delu aviona otrčao tamo da bi na bezbedno izvukao putnike zarobljene u buktinji.

- Maksim je poginuo pokušavajući da otvori vrata na repu aviona, koji je zahvatila vatra. Sve je uradio da spase ljude, ali je izgoreo u požaru zajedno sa njima. Dao je svoj život za putnike - naveli su ruski portali.

PRONAĐENE DVE CRNE KUITIJE iz zapaljenog aviona na aerodromu Šeremetjevo

Foto: Informer

Tatjana Kasatkina

Crne kutije daće sve odgovore

Crne kutije iz "superdžeta" su u dobrom stanju i stručnjaci kažu da će verovatno uspeti da iz njih izvuku podatke. One će pokazati šta se dogodilo u avionu.
Zasad se spekuliše da bi razlozi nesreće mogli da budu elektronski kvar, neiskustvo pilota ili vremenski uslovi.

Osim njega, i stjuardesa Tatjana Kasatkina (34) prozvana je herojem jer je spasla i evakuisala desetine putnika iz zapaljenog aviona. Ona je opisala čitavu dramu koja se odvijala u letelici.

- Nakon što smo uzleteli, ušli smo u gust oblak. Ubrzo posle toga izgledalo je kao da je munja udarila u avion. Čula sam kapetana, koji je rekao da moramo da se vratimo na aerodrom kako bismo vanredno sleteli. Odmah smo počeli pripremu putnika za evakuaciju - ispričala je Kasatkina.

Foto: Informer

Stjuard Maksim Moisejev sa koleginicama

Ona je dodala da se letelica brzo približila aerodromu i pokušala da sleti, ali joj je to uspelo tek iz drugog puta. Avion je poskakivao po pisti, a pri udaru o tlo se zapalio, a požar su najverovatnije izazvali puni rezervoari za gorivo. Tako je vatra izbila na repu "superdžeta".

- Vatra je buknula tek pri udaru u zemlju. Avion se brzo punio dimom, a putnici su uspaničeno pokušavali da pobegnu. Da bi ubrzala evakuaciju, morala sam da ih hvatam za kragne i izbacujem kroz izlaz sa slučaj opasnosti. Mnogi su plakali od straha - kazala je hrabra stjuardesa.

Prema njenim rečima, uzrok velikog broja žrtava je i to što su pojedini putnici kočili evakuaciju, pokušavajući da uzmu i prtljag.

- Neki ljudi su uzimali svoje torbe iz kaseta, što je onemogućilo putnike iz zadnjeg dela aviona da se spasu - kazala je Kasatkina.

Ona je, kao i ostale njene kolege, među poslednjima napustila olupinu aviona. Kako je rekla, nakon što su svi putnici evakuisani, posada je pomagala pri gašenju vatre.

(VIDEO) STRAVIČNI SNIMCI, PROĆI ĆE VAS JEZA! Od ruskog aviona ostao sam UŽAS! U paklenom požaru stradala najmanje 41 osoba!

Vučić uputio saučešće

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom nesreće.
- Primite iskreno saučešće povodom tragedije na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo". Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće. Građani Srbije dele tugu sa svojim ruskim prijateljima. Molim Vas da izraze dubokog saosećanja prenesete porodicama poginulih, a povređenima najbolje želje za brz oporavak - poručio je Vučić.

Jedan od preživelih, Dmitrij Hlebnikov kaže da je preživeo isključivo zahvaljujući hrabroj posadi.

- Svoj život dugujem Bogu i hrabroj stjuardesi koja me je evakuisala. Članovi posade pokazali su neverovatnu požrtvovanost. Živi smo zahvaljujući njima - kazao je Hlebnikov.

Sve zbog munje

U međuvremenu, još se ispituje šta je tačno prouzrokovalo stravičnu tragediju. Kapetan aviona Denis Jevdokimov rekao je da se sve dogodilo zbog udara munje. On je naveo da je video blesak, a da se zatim čuo nekakav udar.

- Odmah smo krenuli da se vraćamo na "Šeremetjevo". Od udara munje otkazao nam je sistem za komunikaciju, kao i autopilot, pa smo morali da sletimo ručno. Kad nam je konačno proradila radio-veza, jedva sam uspeo da izustim nekoliko reči, pa nas je kontrola leta navodila na pistu. Sve smo uradili po protokolu. Međutim, verovatno su se rezervoari za gorivo oštetili prilikom udara o tlo, te je izbila vatra. Oni su bili puni i mnogo teži nego prilikom običnog sletanja i verovatno su izazvali požar - rekao je Jevdokimov.

Kako je dodao, sarađivaće sa policijom kako bi se utvrdio tačan uzrok tragedije.

Snage reda su juče, inače, potvrdile da je u udesu preživelo 37 od ukupno 78 putnika "superdžeta". Od preživelih, 32 ih je povređeno, ali je samo njih pet zadržano u bolnici, dok su ostali pušteni na kućno lečenje.

Noćna mora ruske avijacije

- "suhoj superdžet 100" prvi put ušao u upotrebu 21. aprila 2011. na letu kompanije "Armavija"
- sporni avion koji se zapalio prvi let u "Aeroflotu" imao 21. juna 2017. godine
- 3.000 sati leta imao je avion koji se zapalio, što je malo za putničku letelicu
- od evropskih kompanija samo je irski "Sitidžet" imao taj tip aviona, ali je prošle godine prestao da ih upotrebljava zbog čestih tehničkih problema i manjka rezervnih delova
- ruski "Aeroflot" takođe je prijavio problem sa "superdžetom 100" i istakao da je taj avion veoma zabrinjavajući
- sporni model ima u proseku oko tri incidenta godišnje
- 24. decembra 2018. glavni inženjer kompanije "Suhoj civilne letelice JSC" Vladimir Lavrov odobrio je dodatnu proveru aviona "superdžet 100" zbog brojnih problema

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija