• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

14.05.2019

18:12

AMERIKA ZAPRETILA EU DRASTIČNIM POSLEDICAMA AKO NASTAVI RAZVOJ SVOG NAORUŽANJA! Vašingtonu smetaju evropski planovi u oblasti odbrane, BRISEL NE SME DA MRDNE ZBOG NATO!

Vesti

AMERIKA ZAPRETILA EU DRASTIČNIM POSLEDICAMA AKO NASTAVI RAZVOJ SVOG NAORUŽANJA! Vašingtonu smetaju evropski planovi u oblasti odbrane, BRISEL NE SME DA MRDNE ZBOG NATO!

Podeli vest

Vašington je upozorio Evropsku uniju o ekonomskim i političkim posledicama u slučaju da nastavi da razrađuje sopstvene projekte odbrane, piše španski list Pais, pozivajući se na pismo zamenice američkog državnog sekretara Elen Lord upućeno šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini

Prema pisanju lista, u tekstu pisma se navodi da trenutni planovi Evropske unije u oblasti odbrane ugrožavaju desetogodišnju integraciju transatlantske odbrambene industrije i vojne saradnje u okviru NATO-a.

Kako se ističe, Vašington nije zadovoljan usvajanjem evropskog Projekta fonda za odbranu, koji omogućava državama EU da uključe i neevropske zemlje u projekat, ali bi i u tom slučaju svaki od tih projekata bio u potpunosti u intelektualnom vlasništvu EU. Osim toga, SAD takođe nisu zadovoljne uslovima programa Stalne strukturirane saradnje u oblasti odbrane (PESKO), koji je usmeren na jačanje saradnje između 25 zemalja-članica EU.

"IMAMO PROBLEME KOJI ZAHTEVAJU HITNE MERE"! Lavrov i Pompeo oči u oči danas u Sočiju!

U svom pismu, zamenica državnog sekretara SAD takođe ističe da će razvoj odbrambenih kapaciteta u Evropi dovesti do dupliranja vojnih sistema koji nisu zamenjivi, a to, prema mišljenju Lordove, crpi odbrambene resurse i dovodi do suparništva između NATO-a i EU. SAD takođe insistiraju da se iz projekata uklone uslovi koji se odnose intelektualne svojine i kontrole izvoza, kao i tačku o pravu veta, koja dozvoljava zemlji koja rukovodi nekim projektom da uključi bilo koja preduzeća u saradnju.

Podsetimo, Evropska komisija je ranije predložila povećanje investicija u bezbednost za 40 odsto u budžetskom periodu EU od 2021. do 2027. godine, kao i stvaranje evropskog odbrambenog fonda. Zahvaljujući investicijama u zajedničkom fondu, EU očekuje da postane jedan od četiri najveća investitora u oblasti odbrambenog istraživanja i tehnologije u Evropi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija