• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2019

12:43

(VIDEO) ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU! Skandalozan snimak sa Ibice srušio vicekancelara Austrije

Vesti

(VIDEO) ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU! Skandalozan snimak sa Ibice srušio vicekancelara Austrije

Podeli vest

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na mesto vicekancelara, a sutra će, prema navodima, podneti ostavku i sa čela stranke koja je glavni koalicioni partner vladajuće partije kancelara Sebastijana Kurca

Kako je prethodno navedeno, austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom Štraheom.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

ŠTRAHE PRED OSTAVKOM! Austrijski mediji otkrivaju ishod njegovog današnjeg sastanka sa Kurcom!

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

Sve je izvesnije da će Štrahea naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je SPO, koja je do sada pojedinačno uvek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mesto lidera FPO doći će aktuelni potpredsednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dr Faust

pre 4 godine

Austrija, OZBILJNA DRZAVA! Kod nas Dacica nahvataju sa kofercetom ili da suruje sa Misom Bananom, Loncar se slika sa glavnim kriminalcem u Srbiji u poslednjih 100 godina koji je ubio premijera Srbije, i NIKOM NISTA!!! Zato je Srbija tu gde jeste i Austrija tamo gde jeste! E Srbijo medj sljivama....

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija