• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

22.05.2019

16:36

(VIDEO) BRITANCI U PANICI ZBOG RUSKIH POLUGA: To je loš znak! KO IMA ZLATO, IMA MOĆ!

Vesti

(VIDEO) BRITANCI U PANICI ZBOG RUSKIH POLUGA: To je loš znak! KO IMA ZLATO, IMA MOĆ!

Podeli vest

Kupovina dragocenog žutog metala u Moskvi nadmašila je šestogodišnji maksimum u prvom kvartalu 2019. godine, što, prema britanskom tabloidu Dejli Ekspres, nije dobro za ostatak sveta!

Tabloid navodi da je Adrian Aš, direktor istraživanja u „Bilionvalutu“, upozorio da je ruska kupovina zlata "loš znak" za svetski mir i saradnju.

Pozivajući se na Svetski savet za zlato, britanski list primećuje da je Rusija povećala svoju rezervisanu za 145,5 tona u prvom kvartalu ove godine, što je 68 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Inače, povećanje zaliha zlata dešava se paralelno sa stalnim trendom dedolarizacije u Rusiji, pošto je vlada pojačala svoje napore da se udalji od američkih sredstava, odlučujući se za transakcije u nacionalnim valutama.

Britanski tabloid ističe da Rusija time osigurava da njen ekonomski interes bude zaštićen čak i ako američki dolar doživi veliki pad.

Uprkos brzorastućim rezervama, ruske zalihe zlata i dalje predstavljaju manje od 20 odsto ukupnih deviznih rezervi, naglasio je Aš.

- Zlatno pravilo je da onaj ko poseduje zlato ima moć. Iako zlato nije imalo nikakvu zvaničnu ulogu u monetarnom sistemu već skoro 50 godina, nije slučajno da Sjedinjene Države prednjače u kupovini plemenitog metala. Rusija vidi dragoceni metal kao način da se "ograniči od ekonomskog uticaja  SAD-a" - kaže Aš.

JP MORGAN: Porasla verovatnoća Bregzita bez dogovora

Andrej Suzdalcev, nezavisni ekonomski ekspert, objasnio je da se situacija na finansijskom tržištu menja, i da Rusija nije jedina zemlja koja aktivno kupuje zlato, to je oppšti trend koji je izazvan nesigurnošću u stabilnost dolara.

Šef ruske centralne banke Elvira Nabiullina je u više navrata naglasila da zemlja diversifikuje svoje devizne rezerve više nego druge države zbog ekonomskih i političkih rizika sa kojima se suočava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 4 godine

Све важније државе у свету, купују злато а ослобађају се долара. Ваљда је и Србија схватила тренд и донела адекватне одлуке. Да врати сбоје златне резерве у Србију и да интензивно купује злато на тржишту. Вероватно сви предвиђају долазак смутних и несигурних времена. Поред наведеног, истражни органи треба недвосмислено да установе где и како су нестсле златне резерве Србије током петооктобарских промена и ко је крив.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

gde su nestale tone naseg zlata, to treba sto pre istraziti i pohapsiti sve odgovorne

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija